Вучић: Удар на идентитет и имовину Републике Српске

Tanjug
Вучић: Удар на идентитет и имовину Републике Српске

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је забринут због ситуације у Републици Српској и БиХ, након посљедње одлуке Уставног суда БиХ, нагласивши да нема сумње да је неправедно све то што се чини српском народу.

 


Он је нагласио да разумије бојазан и проблеме са којима се суочава Република Српска, као и постојање удара на идентитет и имовину Српске.

Вучић је рекао да га је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио да се иза свега крије идеја да се Републици Српској узму и шуме и воде, па и вртићи и школе.

- Али, ја сам га замолио да све што раде, раде правно, демократски, кроз институције, без било какве шире дестаблизације целог региона - рекао је Вучић.

Предсједник Александар Вучић је послије разговора са политичким представницима Срба из региона нагласио да ће Србија бити увијек уз свој народ, и да се то не доводи у питање.

- За разлику од других председника, мојих претходника, нити претим, нити играм игре, нити било шта тражим. Моја молба, посебно у БиХ, председнику Милораду Додику и Жељки Цвијановцих, јесте да морају да се воде интересима целокупоног нашег народа и земље. Разумем бојазан и све проблеме са којима се суочавају, удар на идентитет и имовину - казао је он.

- Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија - рекао је Вучић на прес конференцији после разговора и додао да само мађарска економија може да се мери са српском по расту.

- Показао сам да је потребно време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе - упозорава Вучић.

- Нисам ни кукавица ни плашљивац моја молба је да пре свега водимо рачина да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир - каже Вучић.

- Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање - истакао је Вучић.

Након састанка код предсједника Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона, Додик је поздравио организовање оваквог састанка и захвалио Вучићу на томе.

- Драго ми је што смо имали прилику ми из Републике Српске да Вучића упознамо са новонасталом ситуацијом у БиХ, односно Републици Српској - рекао је Додик.

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је данас, послије састанка предсједника Србије Александра Вучића са Србима из региона, да само јединствени као народ можемо да изађемо из великих криза.

Патријарх је честитао празник Сретење и истакао да је ово велики дан и због сусрета с браћом Србима који живе изван Србије.

- Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа - рекао је патријарх.

Каже да су могли на састанку да чују извјештаје појединих представнка нашег народа углавнвом из Црне Горе и БиХ, као и из Хрватске.

- Констатовали смо да се Србија налази у прлично великом искушењу,што није ништа ново за нас.Одавно смо у проблемима и великим искушењиума, али уз помоћ Божију и уз нашу памет решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да каземо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака.

Иринеј истиче, такође, да је на састанку костатовано нам је данас потребно да будемо јединствени у најпунијем смислу те ријечи.
 

Додаје да нисмо велики народ, али да можемо да опстанемо у овим приликама у региону и свијету само ако будемо једиственни и то у добром, а не у лошем.

- То нас је спасавало и омогућавало да изађемо из великих криза и то ће нам помоћи и данас нажалост када многе наше комшије и моћници свијета на нас гледају неким посебним погледом и претпоставком о нама - поручио је Иринеј.

Само ако будемо јединствени можемо да се одупремо искушењима овог времена и сачувамо наш народ, додао је он и позвао младе да остану у земљи јер "Сунце туђег неба не греје боље него Сунце код нас".

То је порука нашем народу који мисли да је негдје ван Србије боље, додао је патријарх.

- Мислимо да ћемо својом памећу једино и слогом изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе - закључио је патријарх. 

 

Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је данас да је захвалан свим људима који су, како је рекао, у овим тешким времена подржали и стали раме уз раме са српским народом у Црној Гори и епархијама, које су дио Српске православне цркве у тој држави.

Мандић је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора предсједнка Србије, Александра Вучића, са Србима из региона, изразио захвалност и задовољство односом српског предсједника и солидарношћу према проблему који имају Срби у Црној Гори.

Данашњем састанку у Београду, казао је Мандић, присуствовао је, јер је позван као дио српског народа у Црној Гори, који је позвао на узбуну због доношења Закона о слободи вероисповијести.

- Ми и наша Црква позвали смо на узбуну и наш народ се одазвао. Захвалан сам свима који су у овим тешким временима за део српског народа и епархија, које су дио СПЦ, стали са нама заједно раме уз раме - рекао је Мандић И поручио да Срби у Црној Гори немају дилеме и да ће своју борбу наставити до краја.

Уздају се, казао је, у Његошеве ријечи да “своје својега никада издат неће”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана