Вучић: Ситуација на Космету веома озбиљна и тешка

Тањуг
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на сјеверу КиМ, изјавио је да је данас један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.

- Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних рјешења - казао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на сјевер Космета.

Како је рекао, јутрос нешто послије шест часова те снаге су прешле на сјевер КиМ и то је по шести пут како се то десило.

- То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цијеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много мјеста који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима - навео је он.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине

Подсјетио је на споразуме из 2011. и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. до 2016, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то вријеме основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

- Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигдје не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило - казао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.

- Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице - навео је предсједник.

Истиче да то нигдје не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

- Онда су ријешили да све то спроведу уз силу и цијели дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку - казао је Вучић.

У овом тренутку не видим смисао дијалога

Србија увијек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.

Одговарајући на питање да ли би био спреман да настави разговоре послије оваквих потеза Приштине, Вучић каже да Србија увијек мора да буде спремна да разговара, и да у најтежим условима и у најтежим околностима мора да буде спремна на разговоре и дијалог. 

- Смисао дијалога у овом тренутку не видим. Не видим зато што неко није објаснио човјеку да оно што, како ми кажемо ентитет или покрајина, они кажу земља или држава, потпише да то мора да се поштујете. То има снагу међународно правног споразума које је потписан под покровитељством ЕУ - рекао је Вучић и додао како приштинска страна, каже да "то није било легитимно руководство у Приштини".

- Ви то мртви озбиљни морате да слушате...Неко вам каже, оно што ми се не свиђа то нећу да спроведем у дјело, а оно што ми се свиђа то ћу да проводим на силу и то погрешно тумачећи. Или како ја хоћу. Ако неко може да ми објасни како је могуће и гдје је ту било каква правда и логика, волио бих да чујем - рекао је Вучић.

Сигуран сам да ни Лајчак ни Борељ нису утицали на одлуку Приштине

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је сигуран да ни специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак ни европски комесар за проширење Жозеп Борељ нису утицали на одлуку Приштине да пошаље специјалне јединице на сјевер, као и да је сигуран да нису срећни због тога, али да не знају шта ће јавно рећи.

- Вјероватно ће рећи да нису срећни због понашана обију страна - рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли има сазнања ко је Приштини дао инструкције да крене у акцију.

Вучић је казао и да би Приштина жељела да Београд крене против западног свијета да би се представили као његови браниоци, али да је Србија бранилац истине и да ће ако треба да каже нешто западном свијету то и учинити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана