Вучић: Најопаснија тачка приједлога да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама"

ГС
Вучић: Најопаснија тачка приједлога да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама"

БЕОГРАД - По Србију најопаснија је тачка 4. став 2. европског приједлога у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама", навео је предсједник Србије Александар Вучић.

За говорницом парламента, гдjе је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - Вучић је рекао да је за Србију спорна одредба приједлога у којој се наводи "да ће се обе стране водити циљевима и принципима предоченим у повељи УН, нарочито оним које се односе на суверену једнакост свих држава и на поштовање њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући Косово независном државом".

"У том плану у самој преамбули, можда једина добра ствар у којој се каже полазећи од историјских чињеница, не доводећи у питање различито гледиште страна на фундаментална питања, укључујући и статусно питање", где нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусна питање Косова у односу на оно што они називају Косовом и Приштином, међутим све касније де јуре и де факто дерогира чак и ову одредбу у преамбули на коју бисмо ми можда могли да се позивамо", рекао је Вучић.

Истиче да је по Србију много опаснија тачка 4. и то став два, чак више него став један, гдје пише "Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној заједници"

"Противили се не противили, Савету Европе у тренутку када они одлуче имаће већину, противили се не противили - за НАТО имаће већину. Противили се не противили се за ЕУ - то је њихова одлука", рекао је Вучић.

Додаје да је "очигледно да су део плана пустили неки из међународне заједнице који су то желели", јер план који је он добио није објављен.

"Али мале су разлике. Неко други који је желео да то изађе у јавност, и наравно са Приштинске стране како би изазвали хистерију и како би испали добри момци, а Срби криви за све као неко ко је све унапред одбијао", рекао је Вучић и додао да је, међутим, 90 одсто онога што се појавило у медијима - тачно.

Како је истакао, план предлаже нека добра рјешења, посебно она која се баве економским, научним питањима, и која регулишу статус диплома...

Он је такође додао да у вези са француско њемачким планом "за одлуке биће времена", као и да не смије да изнесе цијели план, али да ће изнијети "све оно што је најгоре за Србију".

Предсједник Србије је рекао да питања о Косову трају више од 600 година, а да нема правих одговора те да се "не зна да ли је мит постао стварност, или стварност створила мит", као и да се не зна "где је излаз".

Вучић је рекао да је важније од свега да се разумију околности, историјски тренутак и временски оквир у којем се ово дешава, те да ће посланицима подробно испричати шта се дешавало посљедњих година.

У извјештају Владе о Косову и Метохији наводи се да је дошло до ескалације кризе, системске дискриминације и насиља над Србима у јужној српској покрајини, као и да Београд неће одустати од хитног формирања заједнице српских општина (ЗСО).
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана