Вучић: Или ћемо измијенити нови закон о експропријацији или ће важити претходни

Танјуг
Вучић: Или ћемо измијенити нови закон о експропријацији или ће важити претходни

ГОРЊА НЕДЕЉИЦА - Предсједник Србије Александар Вучић појаснио је да ће по хитном поступку у скупштинску процедуру ући иницијатива за измјену Закона о експропријацији - ако буде договора о измјенама, онда ће оне бити усвојене, а ако договор изостане, биће на правну снагу враћен претходни Закон о експропријацији.

На питање да ли ће вратити Закон о експропријацији у скупштину, Вучић је појаснио да он то не може да уради, јер нема право да не потпише закон, осим уколико акт није у складу са Уставом.

-Рекао сам да од понедељка идемо са другачијом процедуром. Могу да не потпишем закон, само ако нешто није по Уставу, али то није случај - појаснио је Вучић новинарима после разговора са мјештанима Јадра у мјсту Горња Недељица.

Поновио је да није задовољан чланом који прописује могућност хитног одузимања имовине, без обзира што држава, каже, плаћа то по тржишној цијени.

-Сматрам да је немогуће да ја дођем код вас, или ви код мене и кажете - исели се из куће у којој си живео 15 године у року од 5 дана… - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, има рок до 10. децембра да потпише тај закон, што значи да у „минут то поноћи” 10. децембра мора да стави свој потпис.

-Али, пре тога морамо у скупштину, са инцијативом, са Законом о изменама и допунама закона. Или да се договоримо како да изгледа тај закон, или ако се не договоримо са људима овде, да само донесемо Закон о изменама и допунама којим ћемо вратити на правну снагу претходни закон о експропријацији. Суштински, или ће важити претходни закон или ћемо направити овај закон другачијег садржаја - рекао је Вучић.

Он је истакао и да ће коначну одлуку о руднику у долини Јадра донијети грађани, додајући да је важно да имају све информације и да их нико не обмањује.

-Нећемо доностити никакве нове одлуке што се тиче коначног постојања руднка. Ту одлуку ћете донети ви. Само хоћу да имате све информације, и по том питању ћемо помоћи и никоме нећемо дозволити да вас вара, обмањује, већ ћемо да гледамо да помогнемо, али ништа више од тога - рекао је Вучић мјештанима Јадра после двоипочасовног разговора у Горњим Недељицама.

Он им је пренио да је и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович, у разговору са њим исказао велику жељу за неупоредиво ближу сарадњу са Србијом, не само због литијума, већ и због других метала, у будућности и због бакра и злата.

Вучић је указао да у Бору има проблема са квалитетом ваздуха, али мање него некада, а рудник у Бору издржава цијели град, додајући да је просјечна плата у Бору већа за 140 евра од оне у Лозници.

Додао је да у том процесу постоје процес рударења, рафинисања, катоде, а четврта фаза је процес израде батерија, наводећи да би само производња батерија довела број становника у Лозници на 90. 000.

-А, замислите да доведемо неку од најмоћнијих немачких компанија, произвођача електричних аутомобила... Имала би Лозница 120.000 становника и била други најбогатији град у Србији. Али, то је све на дугом штапу, и не бих да обећам нешто што нисам у стању да обећам - рекао је Вучић.

Мјештани Јадра, који су се данас у Горњим Недељицама окупили како би са Вучићем разговарали о потенцијалној експлоатацији рудника у том крају и пројекту „Рио Тинта“, и пренијели му да су против тог рудника, јер су забринути да би он могао да загади воду и плодну земљу, од које живе.

Мјештанин Горње Недељице Борислав Карајџић је Вучићу пренио да је за грађане непознаница све у вези са „Рио Тинтом“.

-Да се не лажемо, нетранспарентност њихова, као компаније, која је све ове године присутна овде, али са мало података које мештани горњег Јадра могу да добију - рекао је Карајџић.

Како је рекао, грађани су забринути и питају на који начин држава мисли да ријеши однос са „Рио Тинтом“.

За Миладина Ђурђевића је највећи проблем стална промјена планова „Рио Тинта“, додајући да су изненада прошле године позвали грађане да разговарају о инсталирању јаловишта у долини Јадра.

-Од ове плодне равнице живи цео овај крај. Ако нам узму ову равницу за јаловиште... Страхови су од исељења, поплава, демографије, за гробље, за наше претке, храм... „ - рекао је он, али и истакао да је Вучић први државник који је дошао у њихов крај да разговарају.

Још један мјештанин Горње Недељице пожалио се на рудник, али и на то да је писао кабинету предсједника, али да није добио одговор, на шта је Вучић узвратио да је одговор добио, са потписом генералне секретарке Сузане Пауновић, али да очигледно није задовољан одговором.

Порука опозициији:Или ме убијте или изађите на изборе

Александар Вучић поручио је вечерас из Горње Недељице и да не постоји притисак под којим ће да повуче Закон о референдуму, да неће дозволити да улица води политику и поручио „или ме убите или изађите на изборе“.

-Не постоји притисак под којим ћу да повучем Закон о референдуму. Не постоји. Нећу, као што нећу дозволити да ми улица води политику, или ме убите или изађите на изборе“, рекао је Вучић након трочасовних разговора са мештанима више села лозничке општине.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да коментарише данашње блокаде путева и улица у Београду и другим градовима Србије и истакао да не разуме то што опозиција ради.

-Не разумем шта је смисао тих блокада да са веома малим бројем људи малтретирају грађане по Србији, а да ни сами не знају зашто то раде. „Увек ће постојати део екстремиста, а суштина је да људи хоће рад и борбу за њихове а не за тајкунске интересе - рекао је Вучић и додао да је чуо да они који су блокирали улице нису хтјели да пропусте ни мајке са децом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана