Велинов: Ако се нешто деси у Запорожју, Србија ће одмах знати

Танјуг
Велинов: Ако се нешто деси у Запорожју, Србија ће одмах знати

БЕЧ - Директор Директората за нуклеарну сигурност Србије Слађан Велинов, који учествује на Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу, истиче да би, ако би се нешто десило у нуклеарној електрани у Запорожју, се то одмах знало и у Србији.

Велинов је, пошто је ИАЕА тренутно фокусирана на заштиту нуклеарне електране у Запорожју, упитан какве би посљедице биле по Србију ако се у тој украјинској електрани нешто деси, указао најпре на податак да је та електрана удаљена више од 2.000 километара од Србије.

„Ми пратимо шта се дешава у Запорожју. Уколико дође до било каквог гранатирања, ако дође до повреде неке од станица за ране најаве, пратићемо станице около. Не можете сакрити ако се било шта десило, то се види одмах. Ми тренутно имамо девет станица које нам показују одмах дешавања, а то чине и оне које се налазе у Запорожју и широм Европе“, објаснио је он.

Велинов је за Тањуг најавио да ће ове године, кроз пројекат Европске комисије, Србија повећати број станица на 33, што, каже, даје већу сигурност.

Пошто се због енергетске кризе све више помињу нуклеарне електране као спас, на питање колико је нуклеарна енергије безбједна и енергија будућности, Велинов је казао да је одлука о електрани питање за Владу Србије, а ако се у то крене, постоји јасна процедура.

„Што се тиче сигурности нових нуклеарки, то су нуклеарке четврте категорије, он су безбједносно сигурне 100 одсто и за удар авиона, и разне друге опасности. Рекао бих да је Чернобиљ, који је појам за катастрофу, био сасвим други вид електране. Пре 11 година смо имали акцидент у Фукушими, а нисмо имали ниједног умрлог од зрачења. Сви који су погинули погинули су од цунамија“, објаснио је он.

Када је ријеч о састанку у Бечу истакао је да је свака конференција где су сви на једном мјесту веома битна.

„Ту се пружају могућности за много састанака, како мултилатералних, тако и билатералних где се договарамо очи у очи шта ако до нечега дође. Дефинишемо разне параметре, имамо договоре, уговоре. Много је лакше функционисати када се о свему договорите“, подвукао је он. Велинов је иницирао састанак са представницима земаља бивше Југославије, у циљу успостављања прекограничне сарадње по питању нуклеарне безбједности.

„Циљ нам је да успоставимо међуганичну и пограничну сарадњу, да размењујемо с каквим проблемима се суочавамо, и како их решавамо. Хоћемо да направимо заједницу у којој ће лакше да се одвија проток информација. То је веома важно“, подвукао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана