Ускоро заједничка војна вјежба Србије и Кине?

Танјуг
Ускоро заједничка војна вјежба Србије и Кине?

Београд - Војни аташе при амбасади Кине у Србији пуковник Ву Јонгђи на пријему поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Кине говорио је о важности саадње са Србијом, подсјетивши да су се предсједници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада шест пута састали и да су ти сусрети и разговори допиринијели јачању свеобухватног стратешког партнерства између двије земље.

Пријему су, између осталих, присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, Жарко Обрадовић, предсједник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, народни посланици Драгомир Ј. Карић, Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун.

Пуковник Јонгђи је рекао да Кина изузетно цијени традиционално пријатељство са Србијом и додао да с радошћу може да се констатује да двије војске имају добру сарадњу која се огледа и у размјени посјета на високом нивоу као и у области обуке и интензивној сарадњи војних академија.

Министар Вулин је најавио могућност прве заједничке војне вјежбе, рекавши да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу. Он је истакао да се Војска Србије у Кини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Кине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свијету.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије у разговару с амбасадорком Чен Бо рекао је да је управо Кина највећи инвеститор у Србији и да је предсједник Александар Вучић успоставио веома квалитетну сарадњу у свим сегментима, а коју је предсједник Кине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством. Карић је истакао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље.

Подсјетио је и да породицу Карић са НР Кином везују изузетни односи, те да БК група, која данас важи за једну од 100 најбољих компанија на свијету, са том земљом послује још од 1984. године.

"Када се Богољуб Карић 2004. године кандидовао за председника Србије и када је освојивши огроман број гласова, око 20 одсто, зазузео треће мјесто, на оснивачком конгресу наше партије била је и делегација НР Кине. Данас, рецимо, велики број стручњака који су завршили Факултет за менаџмент у спорту Алфа БК универзитета с успјехом у Кини тренира спортисте почевши од фудбала, преко ватерпола, до одбојке и кошарке", поменуо је Драгомир Ј. Карић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана