Петковић: Приштина рјешена да иде до краја у ескалацији (ФОТО, ВИДЕО)

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ЗВЕЧАН - И даље трају протести на сјеверу Косова и Меохије гдје је велики број грађана на улицама који траже да се КФОР и полиција самопроглашеног Косова повуку са ових простора као и да одведу градоначелнике које Срби не прихватају. Ситуација у Звечану је мирна, а данашњем протесту присуствује велики број људи међу којима су и медицински радници у бијелим мантилима.

21 23 - Полиција тзв. Косова објавила да су нападнута њена возила на сјеверу КиМ

Један полицајац је повријеђен, а на два возила полиције разбијена су стакла у поподневним часовима, у различитим временским интервалима, када су на сјеверу КиМ осумњичене особе гађале три полицијска возила.

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да је протест грађана у близини општина Лепосавић, Зубин Поток и Звечан у почетку протекао мирно, али су касније услиједили напади на службена полицијска возила.

„Такође, током данашњег протеста, поједини медији/новинари су опструирани и нападнути, а њихова возила су оштетили појединци, криминалне групе. Ометање новинара на дужности крши право на изражавање, информисање и слободу штампе“, додаје се у саопштењу.

21.00 - Српска листа: Одлука о притвору Србима додатни мотив за наставак мирних протеста

Српска листа осудила је одлуку приштинског суда да се двојици Срба одреди притвор без икаквих доказа о кривици, само зато што се, како се наводи у саопштењу, не слажу са планом Аљбина Куртија да окупацијом и прогоном етнички очисти север Косова и Метохије од српског народа.

Из Српске листе су поручили да је то додатни мотив да се настави са мирним протестима и захтевом да се они пусте на слободу.

„Најоштрије осуђујемо нелегалну и неосновану одлуку Куртијевог суда којом се нашим невиним суграђанима одређује притвор без икаквих доказа о кривици, само зато што се не слажу са планом Аљбина Куртија да окупацијом и прогоном етнички очисти север Косова и Метохије од нашег народа. Радош Петровић и Душан Обреновић су мирно изражавали свој протест против окупације општинске зграде у Звечану, и настојали да смире ситуацију на терену, али очигледно да су њихова српска имена сасвим довољна да буду у косовским казаматима“, истиче се у саопштењу.

Српска листа указује да су албански специјалци који су пуцали Србима у леђа и покушали да убију Стефана и Милоша Стојановића, Милана Јовановића и Миљана Делевића, пуштени у кућни притвор и поред свих доказа о кривици.

20.40 - Пич: Одлука о насилном уласку градоначелника у зграде општина није била мудра

Специјални изасланик Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич поручио је, након састанака са представницима Приштине, да одлука о насилном уласку градоначелника у зграде општина на сјеверу Косова и Метохије није била мудра и да је изазвала тешке последице.

Пич је у Приштини разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, заменицом премијера Доником Гервалом, министром одбране Армендом Мехајем и амбасадором САД Џефријем Ховенијером.

„Сада је тренутак да све стране деескалирају ситуацију“, навео је Пич, објавила је на Твитеру амбасада Велике Британије у Приштини.

20.05 - Сутра наставак протеста, мања група Срба и ноћас остаје испред зграда општина

Протести Срба испред зграда општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток за данас су завршени, али ће се, како су најавили, сутра ујутру поново окупити у великом броју како би истрајали у захтјеву да се са сјевера Косова и Метохије повуку специјалне јединице РОСУ и да четири нелегално изабрана градоначелника одустану од уласка у општинске зграде, јавио је дописник Срне.

Током наредне ноћи мања група Срба остаће испред општинских објеката, од којих су одвојени бодљикавом жицом коју је развукао Кфор, пошто је донијета одлука да протести непрекидно трају све до испуњења захтјева.

На улици на удаљености од неких тридесетак метара од општинске зграде постављени су сунцобрани како би учесници протеста могли да се склоне од кише која је цијели дан падала.

Наставак протеста најављен је за сутра ујутру од 8.00 часова.

Из Српске листе је речено да ће сутрашњи протести бити масовнији у свим општинама и да Срби неће прихватити да у зградама општина бораве припадници РОСУ јединице, коју вани "обезбјеђују" припадници Кфора.

Из Кфора је данас упућен апел свим странама да се уздрже од било каквих инцидената и сукоба и да се рјешење ситуације мора тражити и дипломатским преговорима и дијалогу.

19.45 - У Лепосавићу мирно, грађани у близини зграде општине

Испред зграде општине Лепосавић је мирно, јавља репортер РТС-а. Кфор и припадници специјалних јединица косовске полиције и даље чувају зграду општине. Грађани су и даље окупљени у близини зграде општине

19:30 - Петковић: Приштина рјешена да у ескалацији иде до краја

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је Кфор насумично и неосновано задржао а потом и предао злочиначкој полицији Аљбина Куртија, наставак је огољеног насиља приштинског режима над Србима на Косову и Метохији, саопштио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић.  

Реагујући на изрицање притвора двојици Срба ухапшених током протеста у Звечану, Петковић је истакао да "понашање Куртијеве полиције и његовог инквизиторског правосуђа наставља да нас удаљава од сваког покушаја нормализације односа и потврђује решеност Приштине да у ескалацији иде до краја, не марећи за здравље и животе људи".

 Петковић је у саопштењу навео да су Петровић и Обреновић утамничени без икаквих доказа да су учествовали у било каквом кривичном делу, а једина кривица је што носе српско име и презиме, и то је јасан покушај застрашивања и претња сваком Србину на КиМ. 

"Обреновић је поврх свега, како је потврдио његов бранилац, и дивљачки пребијен од стране Куртијеве полиције, а део одговорности за то сносе и они који су га предали на милост и немилост зликовцима", навео је Петковић у саопштењу.

Овом сулудом одлуком политички инструисаног правосуђа Курти наставља да, како каже директор Канцеларије за КиМ, "пркоси и тера инат међународној заједници, која од њега јасно захтева да деескалира ситуацију и да престане да спроводи насиље на северу КиМ".  

"Са друге стране, зликовац у полицијској униформи који је хладнокрвно из аутоматске пушке устрелио у леђа голоруког Србина Драгишу Гаљка шета слободно, ваљда да би имао још неку прилику да пуца у Србе, јер Куртијеви судови, чак и кад реагују у сличним ситуацијама, традиционално третирају покушаје убиства Срба блаже него комуналне прекршаје", саопштио је Петковић.

 

19:12 - Адвокат ухапшеног Обреновића: Наводи тужилаштва нелогични и неосновани

Адвокат Предраг Миљковић, бранилац притвореног Душана Обреновића, рекао је да је одређивање притвора неправедно, а наводи тужилаштва нелогични и неосновани.

"То су били уопштени наводи, који пре личе на новинарски извештај, него на захтев за одређивање притвора", навео је Миљковић.

18.30 - Заповједник команде здружених снага НАТО у Напуљу посјетио КиМ

Заповједник команде здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Стјуарт Б. Мунш посјетио је данас Косово и Метохију и упутио позив свим странама да се "уздрже од даљих неодговорних одлука и поступака и уместо тога преговорају", пренијели су медији.

Адмирал Мунш се састао са командантом снага НАТО на Косову (Кфор) како би разговарао о будућим плановима и операцијама у складу са мандатом Кфора и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН из 1999. године.

У саопштењу Кфора објављеном на Твитеру, наводи се да су вођени разговори о слању додатних 700 војника из резервног батаљона ради нормализације ситуације и унапређења безбједности на КиМ, као и о могућем распоређивању још једног резервног батаљона који би био у стању високе приправности у случају потребе за додатним трупама.

Амерички адмирал се сусрео са војницима Кфора из Мађарске и Италије који су повређени на дужности током протеста одржаног у понедјељак у Звечану и похвалио њихово ангажовање.

Мунш се такође састао са амбасадорима Француске, Њемачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава како би се са њима консултовао о повратку дијалога и прекиду насиља.

17.40 - Већина окупљених разишла се у Звечану, мања група остаје да дежура током ноћи

Већина грађана окупљених на данашњем протесту у Звечану разишла се, али је мања група остала и донијела сунцобран и клупе како би "дежурала" током ноћи, јавља извјештач Танјуга са лица мјеста.

Грађани који су остали планирају да све вријеме током ноћи неко буде испред зграде општине.

Предсједник Српске листе Горан Ракић разговарао је раније данас са високим официром Кфора, којем је пренио да Српска листа тражи да Кфор обезбједи све прилазе Звечану јер се, како је навео, на неколико прилаза налази тзв. косовска полиција и специјалци, што "иритира грађане" и пријети да поново доведе до ескалације.

И даље се чека одлука Кфора на захтеве Српске листе да њихови војници обезбеде и патролирају улицама Звечана.

17.25 - Вучевић: Мотивисаност и одлучност војника на високом нивоу

Потпредсједник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је дио јединица Војске Србије у рејону Копаоника које су у највишем степену борбене готовости.

"Обишао сам данас запоседнуте положаје у општинама Рашка, Нови Пазар и овде на Копаонику. Уверио сам се да је расположење, мотивисаност и одлучност припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на високом нивоу, пуни су позитивног патриотског набоја, са очекивањима да чувамо мир и стабилност, али не смањујући нашу способност и одлучност да заштитимо суверенитет Републике Србије и све њене грађане", рекао је министар Вучевић.

Вучевић је рекао да су припадници Војске Србије спремни да одговоре на све додјељене задатке.

"Војска Србије и припадници Министарства унутрашњих послова успешно реализују све задатке које држава поставља пред њих, а ми из света политике морамо да учинимо све да се нађе мирно политичко решење. Ако до тога не дође, држава Србија ће заштитити на сваки потребан начин све своје грађане", закључио је министар одбране.

Током обиласка, команданти јединица извјестили су министра одбране да су припадници Војске Србије спремни да изврше све задатке које пред њих постави државно руководство.

 

17.20 - Лајчак: Хитно потребно политичко решење за тензије на сјеверу КиМ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, изјавио је да је хитно потребно политичко решење за тензије на сјеверу Косова и Метохије, као и да насиље није прихватљиво.

Лајчак је написао на Твитеру да је током последња два дана током бројних састанака и разговора у оквиру форума "Глобосец 2023" у Братислави разговарао о ситуацији на западном Балкану, а посебно о тензијама и ескалацији на сјеверу Косова и Метохије.

Лајчак је објавио и фотографије са састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, и европским шефом дипломатије Жозепом Борељом, као и са сусрета са албанским премијером Едијем Рамом, и предсједником владе Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

17.15 - Двојици ухапшених Срба на сјеверу КиМ одређен притвор од 30 дана

Двојици ухапшених Срба Радошу Петровићу и Душану Обреновићу основни суд у Приштини одредио је притвор од 30 дана, потврдио је РТС-у адвокат Дејан Васић, бранилац Петровића.

Тужилац их терети да су наводно починили више кривичних дјела, а између осталих и за напад на уставни поредак.

16.11 - Ракић: Три захтjева упућена званичнику ЕУ

Предсjедник Српске листе Горан Ракић саопштио је да су замjенику генералног секретара ЕУ за мир, безбjедност и одбрану Шарлу Фрису упућена три захтjева током састанка - да се ослободе двојица ухапшених Срба, да се повуку специјалне полицијске снаге из општинских зграда са сjевера и да нелегитимно изабрани градоначелници не долазе у зграде општина на сjеверу КиМ.

Он је додао да је током састанка затражено да се, након испуњења ових захтjева, повуку све специјалне јединице косовске полиције са цijеле територије сjевера и започне формирање Заједнице српских општина.

Састанку су присуствовали и шефови мисија ЕУЛЕКС и ЕУ, додао је Ракић на Инстаграму.

15.38 - Вучић замолио Ердогана да искористи утицај како би опстао мир у региону

Предсjедник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, којег је упознао са хронологијом догађаја на сjеверу КиМ. који су водили у ескалацију насиља над тамошњом српском заједницом.

Такође је замолио шефа турске државе да употреби углед и утицај своје земље како би у региону опстао мир и завладала стабилност.

15.00 - Борел:Потребна хитна деескалација и дијалог

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Јозеп Борел саопштио је данас, послије састанка у Братислави с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да је потребна хитна деескалација на сјеверу КиМ, решење кроз дијалог и повратак раду на спровођењу постигнутог споразума с Београдом.

Борел је написао на Твитеру да се са Куртијем састао у Братислави, гдле се одржава глобални безбледносни форум, да би разговарали о тензијама на сјеверу КиМ.

-Тренутна ситуација је опасна и неодржива - истакао је Борел. Он је навео да је потребна хитна деескалација ситуације, постизање рјешења кроз дијалог и повратак раду на спровођењу постигнутог споразума.

13:41 - Хил: Приштина ће сносити посљедице јер није послушала савјете САД

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да ће Приштина сносити посљедице, јер није послушала савјете Сједињених Америчких Држава, да ће се то одразити на односе са Вашингтоном, али да ни он није упознат са свим детаљима.

13:32 - Петковић Куртију: Умјесто што му се причињава руља, боље да опозове специјалце

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је премијеру привремених приштинских инситуција Аљбину Куртију да је „уместо што му се од српских лекара, радника општина, студената испред српских објеката причињава 'бесна руља' боље да опозове своје "лажне градоначелнике и бесне специјалце који пуцају Србима у леђа".

13:15 - Курти: За рјешење тензија на северу КиМ прво треба да се повуку људи са улица

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да за рјешење за тензије на северу Косова и Метохије постоје два пута – први да се људи повуку са улица и онда смањи број полицајаца и други да се брзо, у потпуности примијене договорени споразуми.

12:41 Макрон: Приштина сноси одговорност за немире на сјеверу КиМ

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је у Братислави да Приштина сноси одговорност за немире на сјеверу КиМ и рекао да се нада да ће се ове недеље састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Београда и Приштине, преноси Ројтерс.

12.09 - Вучевић стигао у Рашку

Mинистар одбране Србије Милош Вучевић стигао је у гарнизон Рашка гдје је размјештен дио снага Војске Србије.

Вучевић ће одржати састанак са високим старјешинама Војске Србије на коме ће бити разматрана актуелна безбједносна ситуација, саопштило је Министарство одбране.

 Војска Србије у највишем је степену борбене готовости, у складу са одлуком предсједника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и са другим снагама безбједности Републике Србије прати развој ситуације на терену, подсјећа се у саопштењу.

11.40 -  Становници општине Звечан пјевали пјесму “Изађи мала”

 

pic.twitter.com/AXHKrc4ljz

— Arsil (@arsagarson) May 31, 2023

https://scontent.fbeg5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/347566958_720670696501633_5885166234561220938_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ldmsm_kjTTYAX8kjOlw&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=00_AfAHvPA2o91OUq0SHMXB2dzxkQpulqElhUX2cty5tjKm8Q&oe=647BAD20

Мјештани општине Звечан изашли су на улице и пјевали пјесму “Изађи мала” алудирајући на “привременог” градоначелника да напусти просторије њихове локалне управе.

Група грађана окачила је заставе Србије на металну ограду иза које су припадници КФОР-а развукли бодљикаву жицу.

10.07- Миловић:Двојица ухапшених Срба пребачени у судски притвор у Приштини

Двојица ухапшених Срба Радош Петровић и Душан Обреновић, које је КФОР прије два дана предао косовској полицији, пребачени су јутрос из полицијског притвора у Косовској Митровици у судски притвор у Приштини, саопштио је бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић.

Миловић је у Звечану рекао да се очекује да Петровић и Обреновић касније данас изађу пред судију.

-Косовска полиција брутално је претукла Обреновића приликом хапшења 29. маја и увођења у станицу у јужном дијелу Косовске Митровице - рекао је раније његова адвокат Предраг Миљковић. Он је рекао да је Обреновић задобио повреде главе, посекотине, подеротине, хематоме по глави.

10:50- Елек: Стабилније стање Драгише Гаљка, ноћас примио још две јединице крви

Говорећи о здравственом стању Драгише Гаљк најтеже повријеђеног у немирима у Звечену, директор КБЦ Косовска Митровица Златко Елек каже да после јутрошње визите и хируршког колегијума његово здравствено стање је нешто стабилније, али не толико добро да би био пребачен на одељење хирургије.

-Ноћас је примио још две јединице крви. Надамо се да ће се то крварење постепено зауставити и да ћемо у наредним данима имати благи опоравак. Сигурно ће лечење потрајати много, много дуже него што смо очекивали - наводи Елек.

10.45 - На више српских кућа и аутомобилу осванули графити „УЧК“

Нови графити су јутрос осванули на неколико места у Ораховцу на КиМ, а на аутомобилу Добривоја Ђорића је црном масном фарбом исписан графит “УЧК”, преноси сајт радија Гораждевац.

10.30 - Стална мисија Русије при ЕУ: ЕУ потпуно игнорише интересе Срба

Стална мисија Русије при ЕУ оцијенила је данас да ЕУ потпуно игнорише интерсе Срба на КиМ и истакла да је главни задатак у решавању ситуације у Покрајини формирање ЗСО.

-Европска унија, која је преузела улогу главног посредника у решавању ситуције на КиМ, није ни покушала да пронађе дугорочна рјешења - речено је за агенцију РИА Новости у сталној мисији Русије при ЕУ, поводом најновијих дешавања на северу КиМ. Мисија Русије наводи да је у ЕУ, као и обично, потпуно прећутана генеза садашње кризе, која није избила ниоткуда, већ, како се истиче, “као резултат вишегодишњег 'рада Запада'”, чији су главни елементи потпуно игнорисање интереса српског становништва које живи на сјеверу Покрајине, безусловна попустљивост према тзв. „властима” у Покрајини и занемаривање Бриселских споразума из 2013. године који предвиђају стварање Заједнице српских општина.

 -Ово чега смо сада свједоци је директна посљедица тога што посредници из ЕУ несавјесно испуњавају своје обавезе, односно нису спремни да допринесу стварном тражењу дугорочних рјешења - наводе у мисији Русије.

Према њиховој оцјени, посредовање ЕУ у дијалогу Београда и Приштине у суштини је сведено само на грозничава “бацакања” у покушајима да се „гаси ватра”, без борбе против њењих правих узрока.

Осврћући се на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Јозепа Борела, који је најавио још један покушај сазивања хитне рунде дијалога о КиМ, руске дипломате при ЕУ су оцијениле да је „Брисел, стварајући илузију посредовања, чекао сљедећу ескалацију како би направио неку врсту херојског покушаја да паузира кризу“.

Указују на то да су „те паузе све краcће, а фазе кризе све експлозивније“.

Руска мисија при ЕУ подјсетила је ЕУ да главни задатак у рјешавању ситуације на КиМ остаје стварање Заједнице српских општина у форми која је предвиђена у писаним споразумима Београда и Приштине, уз гаранције Брисела.

9.27 - У Звечану се окупио највећи број Срба до сада, развијена српска застава дуга 250 метара

Неколико хиљада грађана окупило се јутрос испред зграде Скупштине општине Звечан, а развили су заставу Србије дугу 250 метара, јавља Танјуг.

08:55 - Милосављевић: Чекамо информације о ухапшенима

Срђан Милосављевић, бивши председник Скупштине Општине Звечан поновио је да је захтjев Срба повлачење специјалних јединица полиције из општина са севера КиМ.

-Да лажни градоначелници не долазе у зграде општина на северу КиМ, да се наши неосновано ухапшени грађани Радош Петровић и Душан Обреновић пусте на слободу, јер нису криви што су живи. Имамо информације да су адвокати на терену и чекамо повратне информације о томе да ли ће бити пуштени на слободу - рекао је Милосављевић.

8.42 - Лајчак:Апсолутно непотребна и нелогична ескалација,рјешење могуће само политички

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, оцијенио је да су догађаји на северу КиМ апсолутно непотребна и нелогична ескалација, истичући да је могуће само политичко рјешење, кроз постојећи дијалог.

Лајчак је за „Дојче веле“, на питање колики је ово што се догађа ударац напорима да се успостави мир између двије стране, рекао да су послеиј много, много мјесеци преговора постигнута два важна споразума - у фебруару договор о путу нормализације односа, а затим у марту у Охриду и имплементациони анекс.

-.То значи да имамо пут ка нормализацији, имамо програм који се јасно бави свим отвореним питањима. Почели смо да имплементирамо тај документ и онда је дошло ово, што је сасвим непотребно, али нажалост прави веома озбиљне сметње - навео је Лајчак.

Указао је да не можемо имати нормализацију и ескалацију у исто вријеме и истакао да је потребно деескалирати, вратити се раду на нормализацији, на имплементацији документа.

-Да немамо документ, разумио бих да људи вјерују да ће оваквим акцијама нешто успјети. Али, ми имамо споразум, што никада раније није био случај, тако да би заиста требало да се вратимо примјени тог споразума и нормализацији - рекао је Лајчак. На питање да ли ће распоређивање додатних НАТО снага у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да то може се ријеши само политички, а то значи кроз постојећи дијалог.

Према његовим ријечима, НАТО је одиграо веома важну улогу, прије свега у одржавању мира на терену и у тренутној узаврелој ситуацији, јединице Кфора раздвајале су тзв. косовску полицију од Срба.

-Дакле, јачањем НАТО јачају и гаранције да ће бити спријечена даља ескалација, али очигледно је да НАТО ово не може да ријеши - уз сво моје поштовање према НАТО. Није на НАТО да ово рјешава, нама треба политичко рјешење. И очигледно је да обе стране морају да одраде свој дио - нагласио је Лајчак.

Његово мишљење је да је разлога за ескалацију на сјеверу КиМ дубоко неповјерење између Срба и Албанаца. Указао је да је на изборима у четири општине на сјеверу КиМ излазност била 3,4 одсто и да новоизабрани градоначелници јесу испунили законске критеријуме, али да, када говоримо о легитимности или репрезентативности, постоји велики знак питања.

На питање шта то што су Русија и Кина подржале став Србије значи за односе Србије са Европском унијом, Лајчак каже да те изјаве немају стварни значај за ситуацију на терену.

-Ситуација на терену је да имамо дијалог који води Европска унија, који је снажно подржан од свих 27 држава-чланица ЕУ, а веома снажно подржан и од Сједињених Држава. Обе стране су део овог дијалога - рекао је Лајчак и поновио да оно што је заиста потребно јесте повратак за преговарачки сто.

08:32- Вучевић: Београд верује у политичко решење

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је гостујући у Дневнику РТС-а да је “безбедносна ситуација високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини“.

-Пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине - додао је Вучевић.

Истакао је да Београд вјерује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

8.00 – КФОР ојачава блокаду у Звечану

КФОР ојачава блокаду у Звечану, развлачи бодљикаву жицу око зграде oпштине

Окупљају се и запослени у локалној самоуправи.

Војницци КФОР-а су у опреми за разбијање демонстрација.

Ту су и специјалци полиције са блиндираним возилима.

7.50 - Зећири: Послушао сам препоруке САД

Предсједник општине Зубин Поток Измир Зећири, изјавио је да је у уторак обављао дужност у општинској канцеларији у селу Чабра.

Зећири је за РТВ Дукађини рекао да је послушао препоруке амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера, додајући да жели да буде у складу са владом у Приштини.

Зећири тврди да грађани, који протестују у општинама на сјеверу због уласка нових албанских градоначелника у општинске зграде, нису у праву и да сви објекти припадају грађанима и такозваној држави Косово.

Срби у три општине на сјеверу КиМ протестују, захтјевајући да се повуку тзв. специјалне јединице косовске полиције са сјевера КиМ и да албански градоначелници изабрани на изборима које су Срби бојкотовали не улазе у зграде општина.

Срби су локалне изборе одржане 23. марта у четири општине на сјеверу КиМ бојкотовали, након што су у септембру прошле године напустили приштинске институције због непоштовања Бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада тзв. специјалне полиције на сјевер КиМ и противправних хапшења Срба.

7.48. - Почело окупљање грађана

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно. Кфор је и даље око зграде oпштине у Звечану, a окупили су се запослени у локалној самоуправи.

Испред зграде Општине Лепосавић током цијеле ноћи била је присутна мања група грађана, а у јутарњим часовима почело је окупљање грађана у Звечану.

Припадници КФОР-а су јутрос, на раније постављене ограде код зграде Општине Звечан, поставили жилет-жице, а ту су и даље присутне специјалне јединице такозваног Косова.

Јуче је бивши предсједник Скупштине Општине Звечан позвао грађане да се окупе у најмасовнијем протесту до сада и изјавио да ће се грађани окупљати све док се њихови захтјеви не испуне.

6.57- Блинкен:Одлука Приштине да силом обезбиједи приступ општинама ескалирала тензије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да је одлука владе у Приштини, да присилно приступи општинским зградама на сјеверу Косова и Метохије, снажно и непотребно ескалирала тензије.

6.39- Борел поздравио одлуку о распоређивању још 700 војника НАТО на КиМ

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбєедност Јозеп Борел, поздравио је синоћ одлуку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да буде распоређено још 700 војника на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана