УНС: ИФЈ да усвоји резолуцију о убиству Милана Пантића

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Удружење новинара Србије (УНС) затражило је да Међународна федерација новинара (ИФЈ) на предстојећој скупштини усвоји резолуцију којом се тражи правосудни поступак и ангажовање српског Тужилаштва за организовани криминал како би после више од 20 година били откривени и кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

У предлогу резолуције УНС-а, у којем је затражено и да ИФЈ подржи рад Комисије за истраживање убистава новинара, тврди се да истрага полиције и тужилаштва у Јагодини није довела до кажњавања починилаца и налогодаваца Пантића и да стоји у месту пуних 21 годину. Такође, у тексту предложене резолуције наведено је да је Комисија, као тело које има мандат Владе Србије, свој рад окончала и да је полицијска истрага указала на налогодавце и извршиоце убиства новинара Милана Пантића.

"Забринути смо због тога што су налази Комисије за истраживање убистава новинара достављени српским званичним органима и што нема помака", пише у предлогу резолуције УНС и тражи се подршка за захтев да Тужилаштво за организовани криминал преузме случај убиства Пантића. Скупштина Међународне федерације новинара одржава се у Оману од 31. маја до 3. јуна ове године и на њој ће УНС представљати члан Управе Миљан Витомировић.

Комисија за истраживање убистава новинара саопшти је прошле године да је радна група коју је основала дошла је до круцијалних нових сазнања о налогодавцима и извршиоцима злоцина над Пантићем и да је мотив за његово убиство била пљачкашка приватизација у којој је више лица примило милионски мито и која је остала без судског епилога.

Новинар Милан Пантић, дописник "Вечерњих новисти" из Јагодине, убијен је 11. јуна 2001. године у ходнику испред свога стана у Јагодини, ударцем тупим предметом у главу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана