Тужилаштво тражи продужење притвора за оца дjечака који је направио масакр у школи

ГС
Тужилаштво тражи продужење притвора за оца дjечака који је направио масакр у школи

БЕОГРАД - Више јавно тужилаштво у Београду предложило је суду да продужи притвор Владимиру К. оцу 13- годишњег дjечака, који је 3. маја у ОШ “Владислав Рибникар” убио десет и ранио шест особа.

Продужење је предложено да не би у кратком временском периоду поновио кривично дjело и због узнемирења јавности, речено је Танјугу у том тужилаштву.

Одлуку о продужењу притвора донијеће судија за претходни поступак Вишег суда у Беоргаду. Владимир К. је ухапшен одмах након што је његов син, који није кривично одговоран, починио злочин у школи.

Више јавно тужилаштво против њега спроводи истрагу због сумње да је извршио за кривично дјело тешко дело против опште сигурности.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увјежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дијете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је раније тужилаштво.

Владимир К. је, како се сумња, и поступио супротно Закону о оружњу и муницији те није обезбиједио услове за безбједан смјештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посјед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је усљед оваквог његовог поступања 3. маја његов син успио да дође у посјед пиштоља марке CZ Shadow, калибра 9 пута 19 милиметара и пиштоља марке Ruger MK калибра 22 мм LR, за које осумњичени Владимир К. посједује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбијеђеном металном сефу у ормару у предсобљу стана.

Дијете је оружје и муницију понијело са собом у ОШ Владимир Рибникар у Београду, коју похађа, гдје је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбјеђања и осморо ученика, а тешко ранио наставницу школе и шесторо ученика од којих је једна дјевојчица у међувремену преминула.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дјела и детаљно је изнио одбрану.  Његов син није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година.

Смјештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за дјецу и омладину.

Поред овог поступка, у току је и предистражни поступак против мајке дјечака у правцу утврђивања да ли у њеним радњама има елемената извршења кривичног дјела занемаривање и злостављање дјетета, а у току су и провјере у односу на стрјељачки клуб у којем су отац и син вјежбали пуцање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана