Трендафилова: Сви свједоци били безбједни и сигурни пред Специјализованим вијећем Косова

Танјуг
Трендафилова: Сви свједоци били безбједни и сигурни пред Специјализованим вијећем Косова

БЕОГРАД - Предсједница Специјализованих вијећа Косова (СВК) у Хагу, Екатерина Трендафилова, изјавила је да СВК има посебну јединицу посвећену заштити сведока и да су сви свједоци који су се појавили пред тим судом то учинили сигурно и безбједно.

Трендафилова је у интервјуу за Данас навела да је СВК отворен и транспарентан суд и да истраживања јавног мњења показују да, без обзира на оне на Косову који су се гласно противили СВК, већина људи вјерује да ће тај суд обезбедити поштовање права оптужених, да ће поступак бити правичан и да ће свједоци бити заштићени.

Она је на питање о заштити свједока након што су процурјела имена свједока у документима које су медијима доставили Хисни Гуцати и Насим Харадинај, против којих је вођен поступак пред СВК, рекла да претресно вијеће није осудило Гуцатија и Харадинаја за одавање докумената специјализованог тужиоца.

Подсјетила је да су они осуђени за дјела која су укључивала одавање заштићених повјерљивих информација путем медија и јавно називање свједока ''издајницима'', ''шпијунима'' и ''сарадницима'' са намером да се свједоци уплаше и спријече да дају информације у истрагама у вези са бившим припадницима ОВК.

''У овом случају Специјализован тужилац и Специјализована већа показали су да веома озбиљно схватају заштиту сведока и да ће позвати на одговорност свакога за кога се докаже да је покушао да застраши сведоке или их спречи да сведоче'', навела је Трендафилова.

Указала је да случај против Гуцатија и Харадинаја још није правоснажан и да се на њега може уложити жалба Апелационом суду.

Истакла је да Специјализована вијећа Косова имају посебну јединицу посвећену заштити свједока и да судије, такође, могу да наложе широк спектар заштитних мјера, као и да су сви свједоци, који су се појавили пред СВК, то учинили сигурно и безбједно.

Говорећи о сарадњи са институцијама у Србији, Трендафилова је навела да закон, који је усвојила косовска скуштина, предвиђа да Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво могу да склапају аранжмане са државама, међународним организацијама и другим субјектима у циљу испуњавања свог мандата, а посебно у погледу сарадње и судске помоћи.

''Сарадња истражитеља Специјализованог тужилаштва са српским институцијама је већ дуже време у јавном домену. Прихватање и тежина коју треба дати сваком доказу коју је прикупило или примило Специјализовано тужилаштво кроз ову сарадњу процењују судије Специјализованих већа'', указала је она.

Навела је да је од септембра 2020. завршен случај против Гуцинија и Харадинаја, као и да је при крају суђење Саљиху Мустафи.

Додала је да је трећи предмет, против Пјетера Шаље, предвиђен да се нађе пред судским вијећем до краја августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана