Тиодоровић: Не зна се узрок акутног хепатитиса код деце

Танјуг
Foto: Aрхива

БЕОГРАД - Још се не може прецизно рећи и са сигурношћу тврдити шта изазивава акутни хепатис код деце, од кога је обољело 450 дјеце у 30 земаља свијета, али постоје претпоставке које указују да се можда ради и о корони, а не само о аденовирусу 41, рекао је за данашњи "Блиц" епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Говорећи о мистериозном вирусу, Тиодоровић је навео да научници нису конкретно заузели став о чему се тачно ради, па би стога ваљало сачекати са коначном дијагнозом.

Он даље објашњава да, када је мистериозни хепатитис у питању, нико није ништа прецизно рекао о узрочнику, али сви негирају везу са познатим хепатитисима, јер су сва деца тестирана на А,Б,Ц,Д, Е тип. Тиодоровић каже да нема мјеста паници, али да треба пратити децу и одржавати хигијену, како руку, тако и хране и свега онога са чиме су у контакту.

Такође је истакао да ако су деца била у контакту са зараженима ковидом, морају се тестирати. "Што је млађи организам, то може бити опаснији акутни хепатитис. Ми имамо једно дјете које је отишло у Италију и добро је што је то урађено.

Тамо је специјална болница за болести јетре која је уско специјализовна", нагласио је Тиодоровић. Он је поручио родитељима да нема мјеста паници, да је оболело дјете у Србији изузетак, али да свакако треба пратити децу, када је у питању ковид или хепатитис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана