Свједок против Саљиха Мустафе: Ухапсили ме наоружани припадници ОВК и одвели у Злас

Танјуг
Foto: Танјуг

ХАГ - На суђењу против некадашњег комаданта у ОВК Саљиха Мустафе данас је почело прво јавно саслушање неког свједока пред Специјализованим вијећима Косова са сједиштем у Хагу, познатом и као Суд за ратне злочине ОВК.

Свједок има псеудоним под бројем 3593 и присустан је у судници, али његов лик је замагљен на снимку који се емитује преко сајта суда.

Први му питања постављати Специјализовани тужилац Џек Смит, а према ријечима судије за то ће имати на располагању седам сати.

Међутим пред почетак испитивања, суд је прешао на тзв. приватну сједницу, са које је искључен тон, како из заштите безбедности, јавност не би могла да чује шта се у судници говори.

Убрзо је међутим настављено регуларно испитивање, у којем је свједок навео да су га ухапсили припадници војне полиције ОВК који су носили дуге цијеви - аутоматске пушке.

Тражили су од њега да пође са њима, а да није прихватио они би га како је рекао, "на лицу места убили".

Ставили су га у ауто и одмах му ставили кесу на главу, како ништа не би видио.

Особе које су га ухапсиле, како је рекао, није познавао.

Ово је један од свједока који је противправно лишен слободе и заточен у логору на имају у селу Злаш, којим је командовао Мустафа.

Саслушање овог и још једног од укупно 16 сведока против Мустафе планирано је за данас и за сутра.

Послије сваког главног испитивања свједока, судско вијеће ће постављати питања Мустафи, који ће имати право да не одговори.

Мустафи је почело суђење 15. септембра, којем је он присуствовао на почетку, али је касније одлучио да се не врати у судницу.

Он је негирао оптужбе изјаснивши се да није крив по оптужбама за које се терети које је покренуо "овдашњи гестапо".

Налази се у хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом у октобру 2020.негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио је да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Ово је прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета - против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Главне тачке оптужнице чита главни док Мустафа суђење прати из суднице.

Свједок препознаје Мустафу као главног у логору у Злашу

У наставку сведочења застићени свједок под псеудонимом 3594 препознао је Саљиха Мустафу као главног у логору на имању у селу Злаш.

"Други војници нису ништа радили док им он не каже шта да раде", рекао је свејдок, док је детаљно описовао како је мучен и премлаћиван у том логору.

Тукли су га по више сати, по неколико њих, док је он имао врећу на главу.

Мустафу је препознао јер је једини носио црвену капу и пиштољ.

Описујући премлаћивање, рекао је да су војници престали да га туку када је он рекао "немојте га више тући он има среће".

Посвједочио је такође да су притвореници у логору држани у шталама и тучени су сваки дан.

Припадници ОВК који су га мучили није познавао нити је могао да их види.

Када је једном приликом, након вишесатног мучења, изгубио свијест, они су га полили водом одвукли назад у шталу.

Први му питања постављати Специјализовани тужилац Џек Смит, а према ријечима судије за то ће имати на располагању седам сати.

Ово је један од свејдока који је противправно лишен слободе и заточен у логору на имају у селу Злаш, којим је командовао Мустафа.

Према речима тужиоца Смита, Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана