Србија: Кажњавање због непоштовања ковид пропусница почиње од понедјељка

Срна
Foto: Тањуг

БЕОГРАД- Кажњавање правних и физичких лица почеће од понедјељка, 25. октобра, ако се не буду поштовале мјере у вези са увођењем и примјеном ковид пропусница, одлучено је данас у Београду на састнаку премијера Србије Ане Брнабић са надлежним службама.

Кризни штаб за борбу против вируса корона је јуче донио одлуку да од суботе, 23. октобра, од 22.00 часа буде уведено обавезно посједовање валидне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

У суботу и недјељу, 23. и 24. октобра, све инспекције ће бити на терену, како би, заједно са угоститељима, провјерили у пракси како функционише систем.

Ова одлука је донесена како би се угоститељима дало додатно вријеме да пронађу бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

На данашњем састаку са Брнабићевом било је ријечи о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба, као и о датуму почетка примјене ове мјере.

Састанку су присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор Безбједносно информативне агенције Братислав Гашић.

Циљ увођења ковид пропусница је, пише у саопштењу, искључиво заштита здравља свих становника Србије, а никако новчано кажњавање грађана.

Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

Иначе, на данашњој сједници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од вируса корона, донијета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају посједовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитјела /ИгГ/, не старијег од три мјесеца.

Тест мора бити урађен у лабораторији у јавној својини који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

Ковид пропуснице је нешто што се већ дуго примјењује широм свијета у угоститељским објектима. Та мјера, као и вјероватно многе остале, биће укинуте оног момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво.

"То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године", наводи се у саопштењу Владе Србије.

У Србији су доступне четири врсте вакцина – кинеска "синофарм", руска "спутњик ве", као и вакцине "Фајзер" и "астра зенека".

Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана