Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” обновљена и враћена на Теразије

Срна
Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” обновљена и враћена на Теразије

БЕОГРАД - Обновљена скулптура "Сима Игуманов са сирочићима", коју су комунисти скојевци прије 70 година уништили чекићима и уклонили са репрезентативне Игумановљеве палате у Београду, данас је враћена на ово здање на Теразијама, а свечаном чину присуствовао је Његова светост патријарх српски Порфирије.

Враћању реконструисане скулптуре присуствовали су и замјеник градоначелника Београда Горан Весић и министар спољних послова Никола Селаковић.

Патријарх Порфирије је изразио велику радост, јер се реконструисан споменик враћа на мјесто гдје је био од подизања здања 1938. године, те подсјетио да су овај споменик оштетили и уклонили идеолошки острашћени људи педесетих година прошлог вијека.

"Сима Игуманов је један од великих задужбинара српског народа. Родом из Призрена, био је богати трговац, истовремено дубоки православац и аутентични Србин. Све што је за живота стекао дао је на корист народу", навео је патријарх Порфирије.

Он је додао да је задужбинарство једна од највећих врлина многих синова српског православног народа, а да је задужбина Симе Игуманова, која је национализована послије Другог свјетског рата, 1991. године враћена Српској православној цркви, саопштено је из града Београда.

"Од издавања у закуп одржава се Призренска богословија и стипендира се 300 ђака и студената пореклом са Косова и Метохије", нагласио је патријарх Порфирије.

Селаковић је рекао да је задовољство данас присуствовати исправљању велике историјске неправде, те подсјетио да је Сими Андрејевићу цијела духовна вертикала у породици била саткана од стваралаца и бораца за српску слободу, просвјету и независност.

Он је истакао да се приликом враћања Задужбине у посјед Српске православне цркве прије 30 година започело са иницијативама да се скулптура обнови и врати на кров Игуманове палате.

"Управо на 30. годишњицу од покретања иницијативе успели смо да обновимо овај значајан споменик који ће деценијама које су пред нама представљати круну на Теразијама, а која је недостајала скоро 70 година", рекао је Селаковић.

Весић је рекао да је Београд, послије постављања споменика Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу, дочекао да се и обновљена скулптура "Сима Игуманов са сирочићима" врати на Игуманову палату.

"Враћамо се својој историји, култури и традицији, као и сећању на наше задужбинаре. То више није инцидент или покушај, већ наша политика. Враћање скулптуре тамо где јој је и место јесте доказ да Београд цени своју историју и културу", рекао је он.

Скулптура је реконструисана у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву, који је истакао да је рад на њеној обнови трајао око три године, те да су радови били захтјевни, јер је скулптура имала више од 30 покиданих или девастираних дијелова, као и око 35 до 40 одсто недостајућих дијелова оригиналне скулптуре.

Некадашња композиција, рад вајара Лојзеа Долинара, красила је угаони врх Палате Симе Игуманова од 1938. до 1950. године, када су је припадници комунистичке власти уништили и уклонили.

Скулптура је монтирана на врху Игумановљеве палате на Теразијама крајем јануара 1939. године и она представља Симу Игуманова са рано преминулим сином и јужносрбијанском омладином чији је велики добротвор.

Ову три и по метра високу бронзану скулптуру разбили су маљевима и уклонили скојевци након Другог свјетског рата.

Игумановљева палата подигнута је 1938. према пројекту Петра и Бранка Крстића у стилу модернизма.

На прочељу фасаде налази се натпис: "Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца".

Сима Игуманов, трговац, отворио је 1872. у Призрену Богословско-учитељску школу, чије је издржавање обезбиједио тиме што је подигао палату на Теразијама и створио задужбину која је доносила редовне приходе.

Замишљена је у модернизованој верзији српско-византијског стила. Овај објекат проглашен је за културно добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана