Ситуација на Космету мирна, али напета: РОСУ се не повлачи, грађани довезли још камиона

Срна
Foto: Агенције

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Грађани незадовољни одлуком Приштине о замјени регистарских таблица на возилима четврти дан протестују на административним прелазима Јариње и Брњак, гдје су распоређене специјалне јединице косовске полиције РОСУ.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација је мирна, али напета, преноси РТС.

Тренутно на Јарињу нема аутомобила, док чека шест камиона, а на сјевер покрајине и даље се може једино пјешице.

Превоз возилима је могућ једино на прелазу Мердаре.

Током протекле ноћи довезено је још камиона на блокаду која је дуга око три километра.

Грађанима на блокадама стигла су дрва како би се загријали, а са њима су синоћ били и челници Српске листе и градоначелници са сјевера Космета.

Локални портали преносе да је дипломата из земље ЕУ, која није признала самопроглашену независност Косова, синоћ пријавио покушај напада, пошто је једна особа покушала са аутомобила да им уклони дипломатске таблице које је издао Београд.

Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у Будимпешти, рекао је да Аљбин Курти својим позивима да обје стране укину одлуке о пробним таблицама "продаје маглу", а све с цињем да Србија призна самопроглашену независност Косова.

Привремене власти у Приштини у понедјељак, 20. септембра, упутиле су на Јариње и Брњак специјалне јединице полиције Росу, како би обезбиједиле почетак примјене једностране одлуке да се уведу пробне таблице за сва возила која улазе на територију Косова и Метохије из централне Србије.

То је изазвало забринутост и узнемиреност код Срба и они су блокирали путеве који воде ка административним прелазима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана