СБ УН о Космету: Танин против једностраних акција Приштине, дијалог императив

Агенције
СБ УН о Космету: Танин против једностраних акција Приштине, дијалог императив

ЊУЈОРК - Специјални изасланик генералног секретара УН Антонија Гутереша за Косово и шеф Унмик-а Захир Танин упозорио је амбасадоре држава чланица Савјета безбједности УН да једностране акције, попут одлуке власти у Приштини о регистарским таблицама, доприносе расту тензија, те да су резултирале повредама више особа.

Танин је, представљајући на сједници СБ УН у Њујорку шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на Косову у Метохији, рекао  да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија.

Упозорио је да су најновије акције косовских власти продубиле неповерење међу српском популацијом на северу Косова и учиниле још битнијим наставак дијалога Београда и Приштине.

-Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и КФОР, почеле да спроводе одлуку о регистарским таблицама - рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употријебљен сузавац како би се растјерали демонстранти.

Танин је, такође, захвалио шефовима НАТО и Европске комисије на личном доприносу у процесу смиривања тензија.

- Ја сам, такође, лично апеловао да смање тензије - рекао је Танин.

Танин је појаснио да догађаји на Косову и Метохији током посљедње седмице угрожавају осјетљиви напредак остварен у обнови повјерења међу заједницама.

Подвукао је да је дубоко забринут због тога и да ови догађаји треба да буду упозорење свим члановима Савјета безбједности УН.

Шеф УНМИК-а је рекао да оно што се десило у међувремену, након подношења претходног извјештаја, служи као подсјетник да недостатак политичког разумијевања у комуникацији доприноси ескалацији тензија.

Он је додао да је то нарочито изражено у осјетљивом безбједносном окружењу које је карактеристично по неповјерењу.

Упзорио је је да је оно што се недавно видело на КиМ могло да доведе до рата.

-Као што је рекао високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ унилатералне и некоордионисане акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве. Проблеми морају да се рјешавају у оквиру дијалога уз посредство ЕУ. Посљедње акције су продубиле јаз на северу и довеле до јаких реакција у Београду и учиниле су још потребнијим повратак дијалогу - рекао је Танин.

Танин је казао да је био укључен у разговор са актерима, нарочито у УН, као и са командантом Кфор-а и представницима ЕУ.

-ЕУ би требало да буде еуфемизам који ће бити употребљен за појачање дијалога, али историја у региону се стално понавља и стално се догађају мали инциденти, који су покренули нестабилно окружежење – казао је Танин.

Он наводи да су они који су били укључени у смиривање тензија поздравили састанак предсједника Србије Александра Вучића и привремених институција Аљбина Куртија.

-Наглашавам важност континуираног дијалога Вучића и Куртија. Ово јесте изазов за институције ЕУ, али оно што сам приметио са представницима међнародних заједница је да упркос несугласица не постоји алтернатива одрживом ангажману у дијалогу. Важно је подржати све иницијативе који могу да помогну у подстицању односа - рекао је Танин.

Он је подсјетио на недавну ескалацију тензија на КиМ, 20. септембра на прелазима Брњак и Јариње око регистраских таблица, као и од 13. октобра када су власти у Приштини наводно спроводиле акцију против кријумчарења.

Како је рекао примијећено је да нема комуникације, као и да приоритет није дат одржавању безбједне и мирне средине.

-Дајем свој глас против унилатералних акција и за одговорно руководство. Повјерење у преговоре је најважнији елемент и повјерење у институције задужене за то. Будући да се ближе локални избори потребно је испунити висока очекивања људи за промјену. Оно што народ тражи јесте одговорна влада, укључујући одговорно спровођење реформи. Штавише, они желе да јавне институције раде на благостању људи и желе већу једнакост, поузданост и праведност - рекао је Танин.

Он је казао да је разговарао са Куртијем „који га је увјерио у своју посвећеност реформама“, као и да га је он посавјетовао да се посвети поновној изградњи поверења које је на КиМ нарушено и посвети се дијалогу Београда и Приштине.

Како је нагласио неопходно је зрело и одговорно приступање проблему и прошлости и додао да треба избегавати националистичке изјаве које служе убирању политичких поена.

Селаковић:Опасне провокације Приштине се дешавају сваког дана

На данашњем засједању Савјета безбједности УН у Њујорку обратио се и министар спољних послова Србије Никола Селаковић

који је упозорио да је безбједности Срба на Косову и Метохији у протеклих шест мјесеци угрожена многобројним нападима којим су били изложени, те истакао да су институције самопроглашеног Косова извор дестабилизације који мора бити заустављен одлучним дјеловањем међународне заједнице.

Селаковић је истакао да институције самопроглашеног Косова једностраним потезима и насилним акцијама желе да обришу десет година постојања дијалога Приштине са Београдом.

Он је навео да су Срби на Косову и Метохији у протеклих шест мјесеци били изложени многобројним нападима који свједоче да се свакодневно угрожава њихова безједност и да се директно крше сви договори постигнути у оквиру Бриселског споразума и дијалога Беогарада и Приштине.

-Најновији напад на север Косова је девети упад полицајаца и специјалаца наоружаних дугим цевима. У том напада урањено је десет цивила, а један је у критичном стању пошто је погођен са леђа - нагласио је Селаковић.

Он је подсјетио да је повод за оружану акцију против ненаоружаних цивила била борба против организоцваног криминала и шверца.

-Међутим, чланице Савета безбједности УН треба да знају да је један важан глобални циљ искоришћен оружаним нападом на ненаоружане цивиле који је почео оружаним атаком на апотеке, из којих се Срби снабдевају лековима. Четири дана упочи гласања на изборима режим у Приштини је кренуо да докаже свој став супротан Резолуцији 1244 - рекао је Селаковић.

Указујући да су институције самопроглашеног Косова прије тога оружаном акцијом покушале да мијењају српске таблице на аутомобилима, он је оцијенио да све што приштинска власт ради, користећи тешко напружане јединице, говори о њеној намјери да сруши све договоре са Београдом.

-Играње ватром Приштине може да доведе до опасних последица. Извор дестабилизације на Косову и Метохији има име и зове се привремене институције самоуправе у Приштини. Јасно је да тај извор мора да се заусатави одлучним деловањем међународне заједнице - нагласио је Селаковић.

Према његовим ријечима, организована кампања етнички мотивисаног насиља према Србима и другим неалбанцима мора да се заустави, а Приштина мора да прекине са праксом једностраних потеза, усмјерених на кршење свих споразума, у шта спада и најновије увођењетакси на одређене производе из централне Србије.

Он је истакао да Србија свима жели да укаже колико је ситуација на Косову и Метохији драматична, што показују етнички мотивисани напади на Србе, каменовање њихових кућа, као и атаци на споменике културе и вјерске баштине, од којих су многи на листи УНЕСКО-а.

-На мети напада су стари, деца, жене, храмови и други објекти. То производи осећај несигурности преосталих Срба и одвраћа потенцијалне повратнике којима се, тим нападима поручује шта их чека ако се врате - рекао је Селаковић.

Издвојивши примјер повратнице у Ђаковицу Драгице Гашић, која је била изложена физичком и вербалном насиљу иако је прва и једина повратница у тај град, Селаковић је нагласио да је из оваквих случајева јасно зашто је одрживи повратак Срба и других неалбанаца од 1999. године остварен са свега 1,9 одсто.

Подсјетивши да заједница српских општина још није формирана и да се Бриселски споразум стално крши, што потврђује и нелегална пресуда Ивану Тодосијевићу оддвије године затвора, Селаковић је заључио да Приштина не предузима ништа да испуни преузете обавезе.

Говорећи о шестомјесечном извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереса и раду УНМИК-а, Селаковић је рекао да се Србија залаже да та мисија настави са својим дјеловањем у складу са Резолуцијом 1244 како би заштитила Србе и друге неалбанце од незаконитих атака Приштине и осигурала мир и стабилност.

Према његовим ријечима, Србија остаје посвећена сарадњи и дијалогу, због чега сматра да је важно да међународна заједница, а нарочито ЕУ, утичу на Приштину да поштује потписане споразуме.

-Сматрамо да је међународно присуство у складу са Резолуцијом 1244 и даље неопходно како би Унмик и Еулкес обезбедили сисгурност грађана и владавину права. УНМИК-у треба обезбедити неометан рад и одговарајућа финансијска средства како би мисија спровела мандат, који јој је поверен Резолуцијом 1244 - навео је Селаковић.

Османи:Приштина ће наставити дијалог са циљем признања

Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи затражила је на сједници Савјета безбједности да се што прије оконча мисија УН, те да се Приштини омогући мјесто међу чланицама свјетске организације.

-Унмик је формиран прије 22 године под изузетно тешким околностима како би успоставио привремену администрацију. Понављам привремену - рекла је Османијева, тражећи да се оконча мисија УН и буџет искористи на бољи начин.

Османијева је оптужила мисију УН да на „погрешан начин тумачи догађаје са сјевера Косова и на тај начин шаље погрешну поруку“, те затражила да се властима у Приштини омогући чланство у брпојним међународним организацијама.

Османи је истакла да ће Приштина наставити да учествује у дијалогу са Београдом, али је поновила став да је „коначни циљ тог дијалога - узајамно признање“.

-Косово је спремно за дијалог са коначним циљем узајамног признања. Србија мора да схвати да се реалност независног Косова никада неће променити - тврди Османи.

Наводи да у дијалогу морају учествовати две једнаке стране, и да је за остваривање успеха дијалога неопходно поштовање споразума из Брисела, тврдећи да је Косово до сада „имплементирало 90 одсто споразума, а Србија само 2/3“.

Поводом најновијих акција косовске полиције на сјеверу покрајине, она је демантовала шефа УНМИК-а, наводећи да су „НАТО и КФОР, као и амбасаде још неких земаља биле упознате са тим акцијама, које су, како тврди, изведене у више општина на Косову“.

Циљ те акције, каже Османи, била је борба против организованог криминала, што је, према њеним речима, рат који нема етничку припадност.

Поручила је Николи Селаковићу „да не дијели лекције Приштини у вези са формирањем Заједнице српских општина, јер је њено формирање супротно Уставу“.

Она је казала да мора да представља најбоље интересе Приштине, како је додала, „у име несталих током рата“.

Такође рекла је да је Приштина у Брисел дошла са новим идејама које је изнијела, али да их је Београд одбио.

-Косово је велики заговорник мира. Господине Селаковићу не дијелите нам лекције јер Србија игнорише правне дијелове Бриселског споразума. Криминалне структуре настављају да тероришу и не дозвољавају косовским Србима да се интегришу - рекла је она.

Османи је оптужила власти у Београду да „настављају са истим циљевима као Слободан Милошевић“. Поменула је предсједника Србије Александра Вучића, рекавши за њега да је „поштовалац Милошевићевог дјела“, и да има „исту пропаганду“ као и он.

-Имамо рак у срцу Европе - рекла је она.

На то је Селаковић рекао Османи да лаже, оцјенивши да то може да чини јер „не представља никог сем себе“ и затражио од ње да „устане када помиње председника Србије Александра Вучића јер је он  и њен председник“.

Он је оптужио Османи да се не оглашава о чињеници да је „лажна држава Косово“ заснована на ратним злочинима и да су њени „оци оснивачи“ у затвору, нити о српским жртавама етничког чишћења и више од 200.000 расљених који више од 20 година чекају да се врате кући.
 

САД траже укидање УНМИК-а

-Споразум Београда и Приштине о спору у вези са регистарским таблицама на Косову и Метохији 30. септембра представља корак ка стабилности у регоину  изјавио је представник САД у Савјету безбједности УН.

Он је на данашњој сједници у Њујорку нагласио да Београд и Приштина могу остварити напредак уколико се једнако ангажују.

Представник САД позвао је Београд и Приштину да се суздрже од провокације, поштују раније споразума и да, на крају, дођу до договора о, како је рекао, међусобном признању.

Према његовим ријечима, Унмик није играо кључну улогу у проналажењу рјешења за таблице, те да је деескалација постигнута уз подршку КФОР-а, што показује да друге организације могу да дају свој допринос у рјешавању проблема.

-Недавни догађаји показали су да је Унмик испунио своју сврху предвиђену првобитним мандатом. То треба признати и кренути ка укидању мисије, јер улога Унмика не захтијева даље одржавање мировне мисије на Косову - нагласио је представник Вашингтона.

Позвао је на разматрање приједлога за укидање мисије Унмика на Косова и Метохије.

Представник САД поручио је за крај да је Америка посвећене одржавању стабилности западног Балкана.

Велика Британија осудила све облике етничког насиља

Представник Велике Британије осудила је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији сваки облик етнички мотвисаног насиља и нападе на вјерске локације, укључујући цркве и џамије.

Она је поздравила чињеницу да се „број таквих инцидената смањује“, како је наведено у извјештајима ОЕБС-а, и рекла да се Велика Британија нада да их ускоро неће бити уопште.

Велика Британија је поново изразила подршку наставку дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ и рад специјалног изасланика Уније Мирослава Лајчака у правцу свеобухватног и одрживог споразума о нормализацији.

Француска: Рјешење ситуације на Космету - питање европске безбједности

Проналажење рјешења за ситуацију на Косову и Метохији представља питање европске безбједности, изјавила је координатор француске мисије при УН Шера Гасри.

Она  је позвала Београд и Приштину да пронађу трајно рјешење за питање Косова и Метохије, уз напомену да је свеобухватни споразум и дијалог уз посредство ЕУ једино рјешење.

Представник Француске истакла је да су корисни дијалози који се воде од 2011. године, нагласивши да обје стране морају да поштују обавезе, кроз даљи дијалог без одгађања.

Према њеним ријечима, предсједник Француске Емануел Макрон подржава напоре специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, као и борбу органа власти против корупције на Косову и Метохији, као и залагање за владавину права, људска и права жена на једнакост.

Осим тога, рекла је она, Француска подржава рад специјализованих судова који процесуирају случајеве ратних злочина у јужној српској покрајини.

-Србија и (самопроглашено) Косово дијеле исту европску будућност, а нормализација односа Београда и Приштине кључна је за стабилизацију на западном Балкану - додала је она.

Протест Србије

Мисија Србије при УН уложила је протест због обиљежја самопроглашеног Косова на маскама Вјосе Османи и чланова делегације Приштине.

Османијева је на сакоу окачила беџ са обиљежјем самопроглашеног Косова, док је једна од чланица њеног тима ставила црну маску са заставом лажне државе.

Још један мушкарац у пратњи Османијеве окачио је мали беџ са обележјем самопроглашеног Косова на свом сакоу.

Селаковић Киманија упознао о нападима на Србе

Никола Селаковић упознао је предсједавајућег Савјета безбједности УН Мартина Киманија о серији напада на Србе на Косову и Метохији и да Приштина не спроводи Бриселски споразум.

Селаковић је у разговору са Киманијем, који је кенијски амбасадор при УН, нагласио да је у посљедњем упаду специјалне приштинске полиције на сјевер Косова тешко рањен Срећко Софронијевић (36), док је Верица Ђелић (71) преминула од посљедица хемикалија које су коришћене приликом интервенције.

Шеф српске дипломатије саговорника је информисао и о чињеници да Приштина више од 101 мјесеца не спроводи Бриселски споразум и да одбија да омогући реализацију његовог кључног елемента, а то је формирање заједнице српских општина, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Током сусрета уочи сједнице Савјета безбједности УН, Селаковић је Киманију пренио да Београд досљедно стоји на позицији да је дијалог једини начин за постизање одрживих рјешења на Косову и Метохији, као и да осуђује једностране акте Приштине. 

Предсједавајући опоменуо Османи

На почетку сједнице дошло је до мањег неспоразума када је Вјоса Османи покушала да заузме своје мјесто, прије него што ју је предсједавајући СБ УН, кенијски амбасадор Мартин Кимани позвао да то учини.

Кимани је првобитно позвао шефа српске дипломатије Николу Селаковића да учествује на сједници, а потом кренуо да позове генералног секретара УН Захира Танина да се обрати.

Међутим, прије него што је завршио с позивањем Танина, Османи је кренула да сједне за своје мјесто.

-Молим вас, сачекајте да позовем стране за сто - опоменуо је предсједавајући Османи, након чега се она повукла.

Након што је завршио са позивањем Танина, а потом позвао и Османи да учествује на састанку, предсједница привремених приштинских институција сјела је на своје мјесто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана