Преминуо отац херој Никола Керић: И болестан радио за обољеле синове

ГС
Преминуо отац херој Никола Керић: И болестан радио за обољеле синове

БЕОГРАД - Храбри и пожртвовани отац, Никола Керић, који је срца људи освојио својом непоколебљивом жељом да заради новац за своје синове који су обољели од аутизма, преминуо је јутрос.

Ту информацију је потврдила „Блицу“ његова супруга, Гордана, која кроз сузе каже да се “до последњег даха борио за своје синове” и да једино што жели је “да се Никола врати”.

Николи је, како каже, позлило у суботу послије хуманитарног базара, те су га у недјељу оперисали.

– Тромб је ударио на вјештачки срчани залистак, био је и у коми, послије су му оперисали ногу.. Отказали су му и бубрези, вода у плућима… Није издржао, јутрос је преминуо – испричала је Гордана.

Вијест да је Никола продавао шећерну вуну у Гучи како би зарадио новац за лијечење дјеце, отопила је срца људи. Њега ни то није спријечило како би се борио за своју дјецу, иако се због спавања у колима и тешког рада на сунцу разболио и добио температуру.

Стеван (2011) је рођен царским резом у термину а на рођењу је добио оцјену пет. Трудноћа је била ризична, мајка је хоспитализована у болници ради одржавања трудноће.

Са осам мјесеци је почео да сједи, прве ријечи је изговорио са 10 мјесеци, а са 16 мјесеци је проходао. Родитељи су већ са непуних годину дана примјетили да је Стеван престао са изговором, да нема комуникацију, не прати погледом, а послије обављених прегледа љекари су констатовали да је код Стевана присутан аутистични поремећај.

Уз помоћ логопедских и дефектолошких третмана на које су га родитељи водили, Стеван је са напуњених шест година поново проговорио, похађа и школу али повремено има периоде агресије.

Филип (2014) је рођен у 8. мјесецу трудноће царским резом, имао је крварење на мозгу и био је у инкубатору. Као посљедицу има страбизам и носи наочаре. Филип је прве ријечи изговорио са осам мјесеци, а проходао је са 14 мјесеци.

Са непуне двије године родитељи су примјетили да и Филип има исте симптоме као и старији брат, па су након обављених прегледа љекари потврдили да и он има аутистични поремећај и од тада креће борба за Филипов напредак. Филип такође похађа логопедске и дефектолошке третмане који му помажу у правилном развоју и напретку, извршава налоге, али за сада има мали фонд ријечи, а треба да крене у први разред.

Да би наставили са третманима и лијечењем свим другим доступним видовима лијечења, неопходна су финансијска средства која породица није у могућности да сама обезбиједи.

Новац им је потребан за логопедске и дефектолошке третмане, хипербаричну комору, лијекове, суплементе, третмане матичним ћелијама, специјалистичке прегледе, генетска испитивања, као и за путне трошкове и трошкове смјештаја у току лијечења.

Њима је сад, како је казала Гордана, потребан и новац за сахрану, па сви људи који су у прилици да помогну овој породици која се суочава са најтежим ударима живота, нека се јави.

Помоћи можете

У Србији:

Слањем  броја 1314 на 3030

Уплатом на динарски рачун:

160-6000001421724-64

Из других земаља:

Уплатом на девизни рачун:

160-6000001422097-12

IBAN: RS35160600000142209712

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана