Представљени нови тенкови српске армије, донација Русије: Србија наставља да јача војску и позицију војне неутралности

Срна, Танјуг
Представљени нови тенкови српске армије, донација Русије: Србија наставља да јача војску и позицију војне неутралности

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је додатно јачање Војске Србије, али и позицију војне неутралности, јер је најбоље да сама чува своје ријеке, копно и небо.

Послије техничког приказа 11 руских тенкова Т-72МС у нишкој касарни "Мија Станимировић", Вучић је истакао да Србија дугује захвалност Русији за донацију тенкова који су, према свим показатељима, међу најсавременијима на свијету.

- Желим да захвалим и Владимиру Путину и министру Сергеју Шојгоу који поклањају толико пажње нашој земљи. Данас сте могли да видите 11 тенкова. То је значајна помоћ нашој борбеној готовости - рекао је Вучић и додао да ће се ићи на ванредно повећање плата.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је увијек презадовољан када су резултати међусобне сарадње видљиви.

- Ово није крај него наставак сарадње. Русија ће радо наставити испоруке и оклопних возила. Јачање одбрамбених снага Србије значи суверенитет, неутрални статус и независност - додао је Боцан-Харченко.

Русија је донирала Србији 30 тенкова Т-72МС. Вриједност донације је око 30 милиона евра.

Тенкове Т-72 Србија добила је као донацију у оквиру војно-техничког споразума постигнутог између предсједника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и 30 оклопњака БРДМ-2.

Приказу у Нишу присуствовали су и министар одбране Србије Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко изразио је данас у Нишу задовољство што се, каже, стабилно реализују планови у уговори између Русије и Србије и додао да ће две земље наставити сарадњу у војној и војно-техничкој сфери.

- Увијек смо презадовољни када су наша сарадња и плодови наше сарадње видљиви као што су данас - рекао је Боцан-Харченко, након представљања новог тенка српске армије Т-72 МС, које је Русија донирала Србији.

Он је рекао да је Русија задовољна што се узастопно, стабилно реализују планови и уговори између Србије и Русије, у свим областима, као и у овом који се односи на даље јачање војне способности Србије.

- Неутрални војни статус највише је цијењен када може сам себе да штити - поручио је Боцан-Харченко.

Како је рекао, ово није крај сарадње, већ почетак нове фазе у војној и војно-техничкој сфери Србије и Русије.

Војска Србије представила је данас савремене тенкове Т-72 МС, односно руске тенкове Т-72, у модернизованој варијанти, који се сматрају једним од најбољих тенкова икада направљених.

Ови тенкови, који су ударна снага копнене војске, располажу активним оклопом, као и убојитим наоружањем чији је основ топ калибра 122 милиметра.

Војска Србије тако први пут има тенк са активно-реактивним оклопом.

То су тенкови са могућношћу лансирања ракета из цијеви топа калибра 125 милиметара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана