Порфирије на научном скупу САНУ: Образовање се тиче цјелине личности, али и народа

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије оцијенио је на научном скупу у Српској академији наука и уметности (САНУ) у Београду посвећеном образовању у Србији, да се образовање прије свега тиче цјелине личности, али и цјелине једног народа.

Патријарх Порфирије је истакао да образовање подразумијева развијање потенцијала и дарова у један непоновљиви етос појединца и личности, али и једног народа.

Он је указао да је из тог разлога важно да образовање подразумијева и материјалне ствари, односно и тијело у смислу економије, као што обухвата и културу, али и један континуитет у контексту образовања, објављено је "Инстаграм" налогу патријарха Порфирија.

"У томе се не подразумевама само тачка од које почињемо па убудуће, него и наш ход уназад, и то не уназад неколико година или неколико деценија, већ уназад много векова, где ћемо пронаћи корене у којима су записани посебност и непоновљивост српског народа", навео је патријарх.

У исто вријеме, истиче патријарх, подразумијева и опскрбљеност оруђем - талентима, да се та посебност и оригиналост образује, формира тако да буде аутентична, да је идентитетска, али истовремено да је отворена ка глобалном.

Тако би онда, додао је он, оно што је наше образовање, оно што смо ми формирали као свој етос и своју културу, могло да кореспонидира са глобалним, да обогаћује глобално, али истовремено да буде способно да без ризика прима и оно што није наше.

"Враћајући се својим коренима не значи да само понављамо и реплицирамо оно што је у прошлости постојало, него и да хоћемо да се држимо принципа, да се држимо начела на којима смо се кроз векове образовали", каже патријарх.

Према његовим ријечима, није мијења се своја суштина, већ се усклађује са новим, тако да се сачува непромијењеном, али кроз нове методе.

"У новим васпитним и образовним формама имамо могућност да ту своју суштину и свој етос пројавимо и прокажемо на нови начин који је прихватљив свима и кореспондира са свима при чему ми остајемо оно што јесмо", навео је патријарх Порфирије.

Скуп "Образовање: стање, перспективе и улога у развоју Србије" одржава се у оквиру циклуса "Стратешки правци и развоја Србије у 21. вијеку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана