Писмо УНЕСКУ Министарства културе Србије због фалсификовања историје у медијима Албаније

Срна
Писмо УНЕСКУ Министарства културе Србије због фалсификовања историје у медијима Албаније

БЕОГРАД - Министарство културе и информисања Србије у писму директору Регионалног бироа Унеска за Европу Луизи Томпсон Флорес изразило је забринутост поводом поновљених покушаја својатања српског културног насљеђа на Косову и Метохији и фалсификовања историје који долазе путем појединих медија из Албаније.

У писму је изражена забринутост због садржаја који су путем тих медија пласирани јавности и указује на поступање супротно принципима Унеска, чији је и Албанија члан, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

"Културолошка различитост, карактеристична за Косово и Метохију, требала би да служи промовисању дијалога и мира међу народима на тој територији, а не покушајима отимања културног идентитета српског народа и кривотворењу историјских чињеница", истиче се у писму.

Министарство изражава захвалност за труд који Унеско улаже на очувању материјалног и нематеријалног српског културног насљеђа на Косову и Метохији.

У писму се додаје да Министарство културе и информисања сматра да најновији примјери покушаја присвајања српске баштине најбоље говоре о исправности одлуке Унеска да не прими такозвано Косово у чланство те организације, уз констатацију да би такав став Унеска требао да остане чврст принцип и у будућности.

Министарство културе и информисања Србије јуче је у саопштењу упозорило да се у недавно приказаном албанском документарном филму "Велика српска историјска обмана - како су Срби украли албанску историју" безочно, срамно и опасно фалсификују историјске чињенице, те позвало српски народ, друштво и државу да се томе снажно супротставе.

Министарство је навело да са забринутошћу скреће пажњу домаћој и међународној јавности да је 30. маја на албанској телевизији "Топ канал" /Топ Цханнел/, која се може пратити и на Косову и Метохији и Сјеверној Македонији, у ударном термину приказан овај документарни филм.

"У филму се безочно фалсификују историјске чињенице, а српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа", истакнуто је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана