Отишић - Далмација" на "Сајму завичаја" у Новом Саду

СРНА
Foto: srna

ОТИШИЋ - Врличко српско село Отишић први пут ће се 13. фебруара представити на "Сајму завичаја" у Новом Саду.

Милан Јовчић из Отишића рекао је за Срну да њихов завичај има шта да покаже и да ће се на манифестацији у Новом Саду представити на штанду под називом "Отишић-Далмација". "Далмација је љепота.

Најљепша српска народна ношња је управо из врличког краја. Ојкача пјесма, пршут, наш специјалитет сир из мјешине, вино, дипле и наравно древни православни обичај Чувара Христовог гроба", истиче са поносом Јовчић. Он је најавио да ће своје рукотворине представити и Славенко Крунић, који израђује народне инструменте и ношње, иконе и један је од "Чувара Христовог гроба".

"Живот се враћа у Отишић, посљедњих дана је у току и акција прикупљања новца за наставак обнове храма Светог архангела Михаила у нашем селу и парохијског дома. Приложници се јављају из цијелог свијета и драго нам је што нико није заборавио свој завичај", каже Јовчић и додаје да се акција спроводи уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодина. Јовчић који, како каже, данас живи у Батајници, али срцем у Отишићу, наглашава да је обнова храма Светог архангела Михаила ујединила Далматинце. "Жеља нам је да обнављамо наше цркве и манастире, јер нас је православна вјера очувала. Њиховом обновом шаљемо поруку да смо ту и да смо били ту вијековима", поручио је Јовчић, један од покретача обнове далматинске светиње. Он је захвалио за подршку коју има у тим активностима, које спроводи са Гојком Станојевићем и Јеленом Дешић.

"Захваљујемо и за позив за учешће на Сајму завичаја од Душка Ћутила који ће, на нашу радост, ускоро и посјетити Отишић", најавио је Јовчић и позвао све Далматинце да посјете "Сајам завичаја" у Новом Саду. Трећи "Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу" уз пратећи конференцијски програм, биће одржан у хали "Мастер" Новосадског сајма. Организатор манифестације је Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана