Монтгомери: Курти покушава да натјера Запад да косовску ситуацију 'посматра' као другу Украјину

ГС
Монтгомери: Курти покушава да натјера Запад да косовску ситуацију 'посматра' као другу Украјину

ВАШИНГТОН - Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери изјавио је данас да је предсjедник Србије Александар Вучић био у праву што је позвао амбасадоре да их упозори на опасности постојеће ситуације и да затражи њихову помоћ у деескалацији ситуације, али да нема сумње да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ултранационалиста који тачно зна шта ради или покушава да уради.

- Он покушава да натјера Запад да косовску ситуацију 'посматра' као другу Украјину, замјењујући косовске Србе украјинским Русима. Иако неколицина људи који заиста познају регион на Западу (као што је Карл Билт) може да увиди тај трик, многи неће. Ако ситуација ескалира и Војска Србије интервенише, западне присталице Косова могу да затраже санкције, сличне онима које су уведене Русији - рекао је он за Танјуг коментаришући дешавања на сјеверу КиМ.

Како је рекао проблем за Вучића је како да избјегне да упадне у ову замку, а да и даље штити косовске Србе, као и да је његова најбоља шанса да натјера КФОР да агресивно интервенише како би преокренуо ову ситуацију.

- Треба уложити све напоре да се то уради. Имају ли воље? Нисам сигуран, али знам да су бескрајни позиви на наставак дијалога бескорисни. Курти сада треба да осјети стварне посљедице за своје поступке и косовски Албанци морају да се приморају да схвате посљедице Куртијеве политике - рекао је Монтгомери.

Он је додао и да је трагедија у томе што би “поступање раније или сада” могло да изгледа “тешко” за Запад, али да ће их историја грубо ухватити ако не предузму нешто и ако дође до још једног рата на Балкану, у тренутку када је јасан циљ америчког предсједника Џоа Бајдена управо супротан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана