Милион доза кинеске вакцине стигло у Србију, примиће је и Вучић

Танјуг
Милион доза кинеске вакцине стигло у Србију, примиће је и Вучић

БЕОГРАД - Милион доза вакцине кинеске компаније "Синофарм" стигло је данас у Србију, а авион који је допремио вакцине, на београдском аеродрому дочекао је српски предсједник Александар Вучић.

Авион "Ер Србије" којим је допремљен први контигент кинеске вакцине против вируса корона слетио је на аеродром "Никола Тесла" око 9.45.

Ријеч је о вакцини Пекиншког института за биолошке производе коју је одобрила Кина, а направљена је од самог вируса корона, тачније различитих варијанти које су узете од пацијената из кинеских болница. Назива се и BBIBP-CorV.

Она функционише тако што учи имуни систем да прави антитијела против вируса корона. Тијело се излаже "мртвим" дијеловима вируса, тако да нема ризика да дође до озбиљног одговора организма. "Синофарм" вакцина ради на истом принципу као вакцине против грипа или бјеснила. Она имуни систем излаже деактивираном вирусу, који не може да се реплицира у тијелу, али покреће користан имунолошки одговор.

Поред предсједника, авион са цјепивом су дочекали и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и министар здравља Златибор Лончар.

- Вакцине су допремљене у 10 контејнера, а 125.000 вакцина стане у један контејнер - рекао је Вучић на аеродрому.

Он је у захвалио предсједнику Кине Си Ђинпингу али и амбасадорки Кине на овом веома важном послу за Србију.

Он је најавио да ће вјероватно наредних дана примити управо кинеску вакцину како би показао да је она безбједна за становништво.

- Надали смо се вакцинама из Кине, али није било лако то и очекивати. Као обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција. Имао сам недавно једну другу инфекцију, не корону, па мислим да ћу за десетак дана добити ову вакцину, како бих показао људима да је вакцина безбедна и квалитетна - подвукао је он.

Казао је да је поносан као предсједник Србије „што нам је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Кине, које ће спасити много живота“.

Члан српског Кризног штаба за сузбијање епидемије вируса корона Зоран Гојковић изјавио је претходно да би по добијању свих одобрења од Агенције за лекове и медицинске средства, примјена кинеске вакцине у Србији могла почети у недељу или понедељак.

Кинеска „Синофарм“ је трећа вакцина која ће бити у употреби у Србији, америчко-њемачкe "Фајзер-Бионтек", и рускe "Спутњик V".

- До среде ћемо имати укупно 1,4 милиона доза вакцине, а кинеском ће бити вакцинисано пола милиона грађана Србије - рекао је Вучић.

Најавио је да ће у понедјељак у Србију стићи и још 19.500 доза „Фајзерове“ вакцине, а у уторак још 250.000 доза „Спутњика V“.

Он је рекао и да би Србија преко Ковакса требало да добије 460.000 доза „Астразенеке“, али да се још не зна када, а да је намјера да се набави и „Модернина“ вакцина.

- Имаћемо пет или шест вакцина различитих произвођача - рекао је Вучић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана