Макрон и Шолц траже нове изборе на сјеверу КиМ

ГС
Foto: Танјуг/АП

ЗВЕЧАН -Четврти дан Кфор контролише зграде 4 општине на сјеверу Косова и Метохије. Запослени у локалним самоуправама не могу у своје канцеларије, а Срби миран протест најављују и за данас.

Одређен једномјесечни притвор двојици држављана Србије

Основни суд у Приштини одредио је једномјесечни притвор двојици Срба чији су иницијали С.Ј. и И.С. који су ухапшени на сјеверу Косова, саопштено је из Суда.

Суд је прихватио захтјев специјалног тужилаштва самопроглашеног Косова да буде одређен једномјесечни притвор двојици Срба ухапшених под сумњом да су починили кривична дјела припремање терористичких дјела или кривична дјела против уставног поретка и безбједности Косова, неовлаштено посједовање, контрола или посједовање оружја и учешће у маси која чини кривично дјело и хулиганизам.

Полиција самопроглашеног Косова јуче је саопштила да је на сјеверу Косова ухапсила двојицу држављана Србије.

У саопштењу је наведено да су у возилу имали амблеме са националним обиљежјима и низ других недозвољених предмета. 

Макрон и Шолц траже нове изборе на сјеверу КиМ

Француска и Немачка позвале су данас Београд и Приштину да што прјие организују нове изборе у општинама на сјеверу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон, након разговора који су он, њемачки канцелар Олаф Шолц и шеф европске диломатије Жосеп Борељ одржали  са предсједницима Србије и тзв Косова Александром Вучићем и Вјосом Османи на маргинама састанка Европске заједнице у Молдавији.  

Макрон је рекао и да су европски званичници затражили да изборна правила за наредне изборе буду разјашњена, преноси Ројтерс. 

Пренио је да су се Вучић и Османи сагласили да ће у наредним недељама бити ''јасних одлука“ у вези са ситуацијом на сјеверу КиМ. 

Срби са сјевера поручују да траже да им дјеца живе слободно

Срби из Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана, који четврти дан мирно протестују, поручују да траже да њихова дјеца живе слободно.

Мајка две кћеркице, ученице основне школе, Александра Ковачевић, рекла је Срни да је у Звечану и вјероватно у свим општинама на сјеверу Косова најтеже бити мајка.

„Из дана у дан бдемо над децом. Ово је психичко изнуривање и исцрпљивање и нас родитеља, и наше деце. Разлог више је што, ето, уместо да се радују завршетку школске године и славе матуру, деца се крију по кућама. Верујте, из часа у час како чују хук хеликоптера почињу да дрхте и да се тресу, а то, макар да сте и од камена, убија сваку наду у боље сутра“, рекла је она.

Ковачевићева се, као и већина Срба са сјевера Косова, плаши да ће сјевер доживјети судбину српских енклава јужно од Ибра.

„Знамо да је и доле Кфор запоседао једно по једно село, једну по једну општину и, ето, Срби су тамо доживели да се у већини чистих српских средина пребрајају сада на прсте“, рекла је она.

Мјештани Звечана стрепе да је бодљикава жица којом је општинска зграда опасана, коју додатно чувају припадници Кфора, који се слободно шетају улицама ослоњеним на Цркву Светог Ђорђа и општинску зграду, сигнал да ће из ње, као што се то догодило у Штрпцу на крајњем југу Космета, бити протјеране српске институције.

 

Мјештанин С. Шћепановић огорчен је због присуства РОСУ јединица у згради општине у којој су сви до једног мјештани Звечана остваривали каква-таква права.

„Чини ми се и ево управо око тога водимо расправу да је одлука о постављању пет контролних пунктова Кфора око центра вароши и присуство Кфора на сваком кораку потврда да се овде спрема војна управа“, каже он, док његов комшија Миодраг Л. сумња да је све договорено и да обичан човјек треба само да трпи и ћути ишчекујући боље дане, како вели, по оној народној „стрпљен спасен“.

И грађани са подручја општине Лепосавић, попут Срба из Зубиног Потока и Звечана, четврти дан мирно протестују испред сједишта општине Лепосавић, тражећи да из ње изађе нелегални градоначелник Љуљзим Хетеми, који је у пратњи РОСУ јединице насилно ушао у објекат у којем су смјештене српске институције.

Објекат општинске зграде ограђен бодљикавом жицом обезбјеђују амерички војници у саставу Кфора, а у самом објекту, како тврде мјештани „борави“ знатан број дугим цијевима наоружаних припадника РОСУ јединице.

Испред општинског објекта постављене су заставе самопроглашеног Косова, Србије, УНМИК-а и општине Лепосавић.

На бодљикавој жици којом Кфор штити запосједнуте позиције вијоре се заставе Србије иза којих припадници Кфора углавном не старији од 25 године чаме с пушкама на готовс.

Мјештани Лепосавића из страха од могућих „напакованих“ оптужница не желе да им се имена спомињу и наводе да су многи који су се одважили да јавно проговоре морали да се спакују и потраже дом у централној Србији.

„Једино што тражимо је да нам дозволе да нам дјеца живе слободно“, рекао је Срни М. Будимировић.

Он је истакао да дјеца свакодневно преживљавају страх. „Живети у условима свакодневног страха за живот деце је горе од било које болештине јер нема ништа теже, како вели, него гледати дете од три четири године како се тресе и не излази из наручја родитеља“, навео је он.

Представници Српске листе поручили Хетемију да може слободно да напусти зграду општине

Представници Српске листе Славко Симић и бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, поручили су данас преко Кфора градоначелнику Лепосавића Љуљзиму Хетемију, који се скоро 80 сати налази у општини, да може да напусти зграду, али да му народ неће дозволити да се врати, сазнаје Танјуг.

Симић и Тодић дали су гаранције Кфору да народ неће спречавати Хетемија да напусти зграду општину, али да му сигурно неће дозволити да поново уђе у њу.

Хетеми је преко Кфора поручио да жели да оде кући, али да му то не дозвољавају из Приштине.

Славковић: Радници општинске управе у Звечану наставиће мирни протест

Радници општинске управе у Звечану наставиће да мирно протестују све док се приштински специјалци и лажни градоначелник не повуку из зграде општине коју су окупирали, изјавила је данас Радмила Славковић, начелница општинске управе.

"Наши радници од петка сваког дана мирно протестују испред своје зграде општине, коју су градили наши очеви, и неће одустати од захтева да се приштински специјалци и лажни градоначелник повуку из наше општине коју су окупирали, а стање врати на четвртак прошле недеље", истакла је она.

Славковићева је рекла да је "суманутом одлуком Приштине" да у зграде општине Звечан пошаље до зуба наоружане специјалце, онемогућен нормалан рад радника општине Звечан и пружање услуга свим грађанима.

"Зато ћемо наставити са нашим протестима и сви радници општине Звечан ће се уписивати као доказ редовности, одговорног понашања према радним обавезама и грађанима, чиме желимо да пошаљемо поруку читавом свету да ми имамо право на рад, право да зарадимо своје плате и њима хранимо своју децу, и од тога нећемо одустати", додала је она.

Курти не одустаје: Градоначелници да обављају посао из општинских зграда

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, поновио је данас да градоначелници три општине на сјеверу Косова и Метохије треба да обављају свој посао из општинских зграда.

„Кандидати који су победили морају да раде посао за који су плаћени, а радно мјесто градоначелник мора да буде у згради општине", казао је Курти, преноси Коха.

Он сматра да изабрани градоначелници имају легитимитет, иако не пун и нормалан због, како тврди, притиска Београда да Срби бојкотују изборе.

Према његовом мишљењу, не могу се правити паралелне структуре ван званичних објеката.

„Они који учествују у демократским процесима не могу да сносе одговорност", сматра Курти.

Он је рекао да је тзв. Косово у тешкој ситуацији због, како тврди, оружаних група које се, према његовим ријечима, претварају да су демонстранти.

У Приштини сутра ванредна сједница парламента о ситуацији на сјеверу КиМ

Парламент у Приштини сутра ће одржати ванредну седницу на којој ће једина тачка дневног реда бити ситуација на сјеверу Косова и Метохије.

То је за „Репортери" потврдила шефица посланичке групе Покрета Самоопредјељење Мимоза Кусари Лила.

„Да, сједница ће бити одржана сутра од 10 часова", рекла је она.
Одржавање ванредне седнице претходно су затражиле две опозиционе странке, ПДК и ЛДК, а од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија очекује се да поднесе извјештај о ситуацију на сјеверу.

Борељ осудио насиље на КиМ, наставиће разговоре са укљученим странама

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да се насиље на КиМ мора осудити, додавши да ће наставити да разговара са укљученим странама.

„Морамо инсистирати на томе да насиље није пут којим треба ићи. Насиље се мора осудити, а починиоци овог насиља морају одговарати. Сви морају да се труде да избјегну било какву врсту ескалације и некоординисаних потеза", рекао је Борељ по доласку на Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Он је додао да је јуче у Словачкој позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одигра своју улогу у смиривању кризе, преноси Ројтерс.

Како је навео, нада се да ће исту поруку пренијети и предсједнику Србије Александру Вучићу у Молдавији.

Звечан: Плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом жицом

Срби у општинама на сјеверу КиМ низом ненасилних акција настављају да се супротстављају окупацији сјевера Покрајине од Приштине, па су тако васпитачице предшколске установе "Лане" из Звечана данас извеле две плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом зицом, а поводом Свјетског дана дјеце.


Лепосавић: КУД "Копаоник" наступа испред бодљикаве жице и специјалаца

Културно умјетничко друштво "Копаоник" наступа испред општине Лепосавић уз српске традиоционалне пјесме.


Вучић: Молио сам јутрос Србе са сјевера КиМ да истрају у борби - на миран начин
Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је Танјугу да је јутрос разговарао са Србима са сјевера КиМ и молио их да истрају у борби за право и правду, као и да то чине, прије свега у односу према Кфору на миран начин.

Османи: Србији није место међу европским народима

Вљоса Османи, предсједница Косова, изјавила је на самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву да су Србија и криминалне структуре одговорне за ескалацију насиља на Косову и да Србији није мјесто на овом европском самиту, као ни у европској заједници народа.

Борељ осудио насиље на КиМ, наставиће разговоре са укљученим странама
 Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да се насиље на КиМ мора осудити, додавши да ће наставити да разговара са укљученим странама.

Он је на маргинама Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву рекао да је јуче у Словачкој позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одигра своју улогу у смиривању кризе, преноси Ројтерс.

Како је навео, нада се да ће исту поруку пренијети и предсједнику Србије Александру Вучићу у Молдавији.    

У Лепосавићу ситуација мирна
 У Лепосавићу је тренутно ситуација мирна, грађани су испред опстине, а једна група је ноћ провела у дежурству, јавља извјештач Танјуга.
Испред општине се налази италијански контигент КФОР-а.

У 10.00 сати Културно умјетничко друштво "Копаоник" организоваће наступ, гдје ће традиционалним песмама и играма показати да су Срби мирољубив народ и да не желе сукобе.


КФОР контролише главну раскрсницу на уласку у Звечан

То је урађено у складу са договором са Српском листом која је тражила од КФОР-а да се размјесте на мјестима гдје су били припадници такозване косовске полиције. Такође, додатне снаге Кфора распоређене су на улазу у Звечан из правца Косовске Митровице.

Срби се и овога јутра окупљају испред општине Звечан, а радници ове општине, који од петка не могу да уђу на свој посао, данас су испред бодљикаве жице на импровизованој пријавници почели да се уписију да су дошли на посао.

Како кажу, на овај начин желе да покажу да им је због насилног и нелегалног упада Кутијевих специјалаца и лажних градоначелника и блокаде градске општине коју су претворили у некакве касарне, Србима ускраћено основно људско право - право на рад, поред тога што им је угрожена безбједност и егзистенција.

Миловић: Истина је на нашој страни, мирни отпор наше најјаче оружје

Јутрос су радници локалне самоуправе у Звечане извели мали перфораманс, потписујући се у листу доласка, показујући да желе да се врате у канцеларије. Кфор је током ноћи ојачао позиције на раскрсницама у Звечану и другим срединама на сјеверу КиМ. То је резултат синоћног захтева Срба да Кфор распореди своје јединице како би се спречиле све могуће провокације до којих је јуче поподне долазило у Звечану.

Драгиша Миловић, бивши предсједник Општине Звечан каже за РТС да се, након повреда, осјећа боље.

“Нас више брине стање Драгише Гаљка, који је рањен из ватреног оружа, припадник косовске полиције је пуцао у њега, њему пре свега желимо опоравак. Његово стање је и даље тешко, разматрамо да га пошаљемо у Београд, јер ради се о доста тешким повредама карлице, крвних судова. Он је у свесном стању, разговара, али ћемо конзилијарно одлучити како даље са њим", наводи Миловић.

Каже да су сцене на сјеверу КиМ могле да се избјегну, да је било добре воље.

Грађани се окупљају испред бодљикаве жице у Звечану
Радници Општине Звечан и овог јутра дошли су испред зграде у седам часова гдје су се потписали у књигу евиденције да су и данас присутни на својим радним мјестима.

Зграда Општине опасана је бодљикавом жицом и кордоном Кфора. Како јавља репортер Косово онлајна, ноћ у Звечану је протекла мирно, а такво је и тренутно стање.

Поред радника општине, и остали грађани се полако окупљају испред бодљикаве жице и металне ограде коју су поставили војници Кфора, гдје ће и данас наставити са мирним протестом, тражећи испуњење својих захтјева.

Припадници Кфора данас се налазе и на улазу у Звечан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана