Лончар: Не оптужујте нас што неко умре код куће

Tanjug
Лончар: Не оптужујте нас што неко умре код куће

НОВИ ПАЗАР - Министар здравља Златибор Лончар апеловао је данас у Новом Пазару на коректност и чињенице, поводом навода да је у Новом Пазару и Тутину за 24 сата било више од 30 сахрана.

Лончар је рекао да је то укупан број преминулих, али да је један део њих умро код куће јер се уопште није јављао љекарима, нити су љекари имали прилику да их лијече.

"Не можете да нас оптужујете за то што је неко умро код куће. Немамо увид зашто и како је неко умро код куће, немојте да мешамо те ствари. Молим вас за коректност и чињенице, не због мене, него пацијената и здравствених радника", рекао је Лончар.

Пренио је да су се премијерка и он сам интересовали за породицу Суљевић из Тутина, те да су добили информацију да се они нису на вријеме јавили лекару.

"Оно што смо добили као информацију, а наравно све ће се проверити, јесте да су они лежали код куће, нису се јављали лекару. Када је већ стање било алармантно, малтене неповратно, тек онда су дошли у болницу. У тој ситуацији не можете да процењујете напамет, потребна је обдукција да би се знао тачан узорк смрти. То је комплексно, немојте да то поједноствљујемо..", рекао је Лончар.

Министар је такође апеловао на јединство свих јер је то, каже, најважније како би се изашло из ове ситуације.

"Корона ће проћи и онда све да се анализира, али ово није моменат за то, већ да будемо јединствени и хумани, да решимо ситуацију", рекао је он.

Лончар је приметио да би ситуација свакако била лакша и да су се више слушале препоруке.

"Нападате нас кад попуштамо мере и када појачавамо мере. Једноставно, шта год да се уради, као да треба да буде другачије... О сваком пацијенту водимо рачуна као да је најрођенији. Од вике и дреке помоћи нико неће имати", закључио је Лончар.

Он је такође навео да се корона неће побиједити  ако буде подјела и и пребацивања здравства на политички терен.

"Ништа добро неће доћи из подела и пребацивања здравства на политички терен.Урадићу све да се то не деси и зато сам овде са премијерком Аном Брнабић", поручио је Лончар Новопазарцима који су добацивали и негодовали током његовог и обраћања премијерке Ане Брнабић испред Опште болнице у Новом Пазару.

Он је узвраћајући на добацивање групе Новопазараца поновио да је дошао у Пазар да помогне грађанима и упутио им питање:

"Да ли се људи из Крагујевца, који су дошли да помогну, осећају безбедно и да ли се осећају да су добродошли, да ли је ово порука '' идите?''.

Нисмо се, сакрили, поручио је, већ смо дошли да помогнемо и решимо проблеме, поручио је Лончар и подсетио на то шта је све држава урадила за здравствених ситем Новог Пазара.

Чињенице су непобитне, закључио је Лончар.

"За разлику од неких који више не знају ни шта да лажу - и о 60 умрлих здравствених радника, о 24 умрлих или 12 умрлих за 24 часа овде и да овде нема витамина и друго. Бесмислено је коментарисати такве лажи", додао је он.

Каже да ће се део пацијената који немају корону примати у болници "Бања", како то зову Новопазарци, а део у Крагујевцу и Београду, пошто је сада у Новом Пазару таква ситуација да има више позитивних на корону од оних који имају друге тегобе.

Лончар је истакао да а не постоји здравствени систем у свијету који може да издржи то да се грађани понашају као да не постоји корона вирус и додао да неће бити дозвољене посете обољелима од короне у Новом Пазару, као што није нигде другде, нити у Србији нити у свијету.

Овдје ће систем да постоји и функционише, поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана