Кризни штаб Србије: Без проширења мјера о ковид пропусницама, школски распуст остаје од 31. децембра

Тањуг
Кризни штаб Србије: Без проширења мјера о ковид пропусницама, школски распуст остаје од 31. децембра

БЕОГРАД - Кризни штаб донио је данас одлуку да се школски распуст не помјера и он ће бити од 31. децембра до 24. јануара, изјавила је министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Када су у питању ковид пропуснице, Кисић Тепавчевићева је казала да оне имају веома значајан ефекат.

"Ковид пропуснице имају веома значајан ефекат када је у питању подстицање младих на имунизацију. Није донесена мера о проширеној употреби ковид пропусница", прецизирала је она.

Осврнула се и на нови сој коронавируса.

"Код омикрон соја се приметио нешто већи број мутација, чак преко 50, од којих су 10 на том делу где се веже вирус за ћелију. Да ли оне утичу на клиничку слику, то не знамо. У Јужноафричкој Републици није регистрован тежи облик. Није утврђено ни да се брже преноси. Оно што јесте охрабрујуће је да постојеће вакцине покривају и њега. Изгледа да ће се сва слова изређати. Да ли ће доћи код нас? Извесно је да хоће. Да ли је можда и тренутни присутан? Не може да буде искључено. Изгледа да није толико страшно колико је изгледало на почетку."

На конференцији за медије, а након сједнице Кризног штаба, Кисић је казала да су чланови донијели још једну одлуку - да се уведу ригорозније мјере приликом уласка у Србију за путнике који долазе из Јужне Африке, Малавија, Мозамбика, Боцване, Лесота, Намбије и Зимбабвеа.

Истакла је да Србија нема директне летова са овим земљама, али да ће се водити рачуна о путницима који преко других земаља долазе из тих земаља у Србију.

Кисић је објаснила да ће се ти путници на аеродрому радити ПЦР тест, у случају да су негативни биће у карантину 14 дана у месту пребивалишта, а након седам дана имају обавезу да ураде још један тест.

У случају да су позитивни, каже Кисић, биће пребачени у ковид амбуланту или болницу.

Апеловала је на грађане да се вакцинишу и изнијела податке да је до данас првом дозом у нашој земљи вакцинисано 57 одсто свих пунољетних грађана, другом 54 одсто, а трећина трећом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана