Кинески стручњак за контролу и превенцију заразних болести: Епидемија у Србији под контролом за мјесец или два

Танјуг
Кинески стручњак за контролу и превенцију заразних болести: Епидемија у Србији под контролом за мјесец или два

БЕОГРАД - Кинески стручњак за контролу и превенцију заразних болести Пенг Џићијанг увјерен је да ће Србија за мјесец или два успети да епидемију вируса корона стави под контролу.

- Ваше руководство показује велику одлучност, народ вјерује Влади. И ја вјерујем да ће тако бити - рекао је за "Новости" доктор Пенг, који предводи шесточлани тим лекара из Кине који су дошли у Србију да помогну у борби са епидемијом.

Он додаје да ће, ако се буду поштовале мјере, за мјесец или два епидемија Ковида -19 у Србији кренути силазном путањом.

- Када четири дана узастопно будете имали пад новооболелих, чекају вас још два циклуса од по 14 дана, колико обично траје инкубација, значи додатних 28 дана опреза. Онда можете да одахнете - рекао је Пенг.

Говорећи о томе од чега зависи даљи ток епидемије, пошто Србија улази у четврту недјељу, он каже да то највише зависи од тога колико ће земља брзо открити оболјеле, поготово оне који су у кућној изолацији.

- Њих што прије треба смјестити у болнице и лијечити. Такође, морају се смјестити у колективни карантин сви који су били у контакту са оболјелима. У кућној изолацији врло је тешко избјећи ширење заразе. Ми у Кини смо се у то увјерили - нагласио је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана