КБЦ у Косовској Митровици:Примљена 53 повријеђена, један животно угрожен

ГС/Агенције
КБЦ у Косовској Митровици:Примљена 53 повријеђена, један животно угрожен

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљено је 53 људи повријеђених током данашње акције растеривања Срба у Звечану.

 

Једна особа је оперисана, налази се у јединици интензивне неге и љекари се боре за његов живот, изјавио је за Тањуг Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици.

Како је навео, оперисани је задобио двије ране у предјелу карлице и левог кажипрста, а повреде су настале употребом бојеве муниције.

Међу повтређенима је и заменик директора КБЦ др Драгиша Миловић, који је претучен у Звечану и има повреде грудног коша, обије руке и ноге и трбуха, казао је Елек.

19.00 Звечан: Повријеђено неколико десетина Срба

Неколико десетина Срба повређено је у данашњем сукобу са припадницима Кфора у Звечану, а младић који је погођен из "калашњикова" теже је рањен. ,

У њега су пуцали припадници специјалне јединице косовске полиције који су се налазили иза Кфора, јавља извјештач Тањуга.

Код зграде општине и даље је окупљен велики број Срба, али и припадника Кфора, чији хеликоптери надлијећу Звечан.

Четворица Срба су ухапшена и они су убачени у зграду општине гдје су предати косовској полицији.

Предсједник Српске листе Горан Ракић преговарао је са Кфором и затражио њихово пуштање.

У међувремену, у цркву у Звечану је дошао владика Теодосије који служи молебан.

Пред почетак сукоба, косовска полиција је већину новинара који извјештавају на албанском језику увела у зграду општине, а једна група новинара је пуштена да буде из Кфора, јавља извјештач Тањуга.

Са друге стране су остали неки новинари које нико није упозорио да ће доћи до напада.

У сукобима је лакше рањен репортер Тањуга, а нападнути су и сниматељи ТВ Еуронењс и Прве ТВ који нису повређени.

18.00 У Звечану много повређених, један Србин рањен из "калашњикова"

У данашњим сукобима у Звечану између припадника Кфора и српског народа има много повређених са обе стране, јавља извjештач Танјуга.

Један Србин је добио прострелну рану из "калашњикова", а међу повријеђенима је и извјештач Тањуга којем је шок бомба пала под ноге.

Повријеђени су смјештени у Дому здравља у Звечану, а они са тежим повредама превезени су у болницу у Косовској Митровици.

У Лепосавићу и Зубином Потоку су се грађани разишли и тамо је мирно.

Више стотина Срба окупљено је испред општинских зграда на сјеверу Косова и траже повлачење косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца.

Велики број припадника Кфора употријебио је сузавац и шок бомбе како би растјерао окупљене Срба испред зграде општине Звечан, јавио је дописник Срне.
Окупљени Срби су узвратили каменицама, флашама и другим предметима.

Знатан број учесника протеста задобио је лакше повреде од сузавца и шок бомби, а једном броју је указана и љекарска помоћ.

Акција Кфора услиједила је послије њиховог упозорења окупљеним Србима да морају пропустити два борна возила са припадницима РОСУ јединице.

Представник Кфора је затражио да се РОСУ јединица и косовска полиција повуку у зграду и испред зграде општине, а да припадници Кфора буду на линији раздвајања.

Послије интервенције Кфора окупљени Срби су се удаљили од зграде општине, али и даље трају спорадични инциденти.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић је прије акције Кфора изјавио да су команданту Кфора за сјевер Косова изнесени захтјеви и да се чека одговор.

 

Припадници италијанског дијела Кфора се налазе на улазу у Бошњачку махалу у Звечану, гдје су се распоредили од раних јутарњих сати. Присутно је неколико џипова и камиона са више од 100 војника.

Екипа Косово онлајна која је на лицу мјеста јавља да је у близини општине Звечан такође присутан велики број приопадника Кфора пољског контигента, који чине први прстен "обезбјеђења" око зграде општине, у коју се у петак уз примјену силе "уселио" албански градоначелник, послије избора на којима Срби нису учествовали.

Иза припадника Кфора се код саме општинске зграде налазе припадници косовске полиције.Рано јутрос дошло је до кратких немира, а такозвана полиција Косова је тада употребила сузавац.

Грађани се разилазе у Зубином Потоку, најављују ново окупљање

Зубин Поток - Грађани Зубиног Потока, који су се јутрос окупили испред зграде општине, почели су да се разилазе.

Они су најавили да ће се поново окупити сутра од седам часова, као и сваког наредног дана, све док припадници специјалне косовске полиције не напусте зграду, јавља извјештач Тањуга.

Испред зграде општине Зубин Поток, као и испред општина Звечан и Лепосавић, јутрос су се окупили грађани који траже да новоизабрани албански градоначелници не долазе у зграде општине и да се специјална косовска полиција повуче.

Испред зграде општине Зубин Поток, као и Звечан и Лепосавића, од јутрос су биле присутне јаке снаге тзв. косовске и специјалне полиције са шљемовима и под пуном борбеном опремом.

Присутни су и припадници КФОР-а под пуном борбеном опремом, са штитницима, шљемовима, маскама, панцирима.

Припадници Кфора почели да туку српски народ у Звечану, лете каменице

Припадници Кфора почели су данас да разбијају демонстрације и туку представнике српског народа који су сједели испред општине у Звечану, јавља извјештач Тањуга.

Претходно је официр Кфора преговарао са представницима Српске листе и представницима српског народа, и тражио да Срби ослободе окружене специјалце косовске полиције, који су у три блиндирана возила "затворени" целог дана, рекавши да не може да дозволи да његове колеге (из косовске полиције) буду блокирани.

Србима је од Кфора запријећено да, уколико не буду прихватили да се склоне, да ће Кфор бити приморан силом да их отјера.

Након што је народ одбио захтјев Кфора, договор је био да сједну на асфалт испред општине Звечан и мирним путем изразе протест.

Међутим, припадници Кфора су почели у почетку да вуку и гурају Србе, након чега су полетиле каменице ка Кфору.

Шитс: Дугачак пут да се сви приштински полицајци повуку одмах

Командант Кфора за регион Исток потпуковник Шитс навео је у разговору са представницима Срба испред општине Звечан да је дугачак пут да се сви приштински полицајци повуку одмах и указао да је то прва ствар коју је тражио још рано јутрос, али да нажалост то није испуњено.

"Желим да се кроз акције на терену покаже воља за компромисом", казао је Шитс на шта му је бивши предсједник општине Звечан Драгиша Миловић казао да компромис није да се припадници специјалних снага враћају у зграду, него да иду у полицијску станицу или било гдје друго. Миловић му је казао и да је један од разлога што се народ окупио управо тај да би протествовали због њиховог присуства у згради општине.

Командант Шитс је казао на то да разуме, али је тражио да се допусти да се возила полиције пропусте иза зграде и да се умјесто њих постави Кфорово возило с обзиром на то да су малопре имали разговор у којем су му Срби тражили да Кфор замјени тзв. косовску полицију.

"Одбијају да оду. Не тражим од вас да одете, не тражим од народа да оде, само да се помјери возило", казао је Шитс на шта му је потпредсједник Српске листе Игор Симић казао да то представља њихову заштиту.

Симић је указао команданту Шитсу и да тзв. косовска полиција има снајпер у згради.

Шитс је додао да држање припадника тзв. косовске полиције у аутомобилима не може другачије да разумије него као да су таоци.

"Не желимо их за таоце, нека иду кући, само да се не враћају у зграду", нагласили су окупљени Срби на шта им командант Шитс одговорио да би у САД, одакле је он, ту ситуацију назвали талачком кризом и да разговори морају да се наставе да би сви били безбједни.

Срби у Лепосавићу предали "поклоне" Кфору и тзв. градоначелнику

Срби из Лепосавића, окупљени испред зграде општине, дали су памперс пелене војницима Кфора и црне чарапе новом албанском градоначелнику Љуљзиму Хетемију у, како су иронично рекли, знак гостопримства.

Грађани су и даље окупљени код зграде општине у Лепосавићу, а између тзв. косовске полиције и грађана су припадници Кфора.

15.30 - Симић: Изнијели смо своје захтјеве КФОР-у, чекамо одговор

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да су разговарали са пуковником КФОР-а Небисом, који је преузео команду у Звечану.

„Показао је разумевање за забринутост, разуме зашто су људи овде. Нисмо хтели о ситним стварима да разговарамо, послали смо јасну поруку да је срж проблема нелегално присуство у згради општине, нема зашто да губимо време говорећи о возилима. Тражимо да они који су нелегално ушли да напусте зграду и да се након тога од стране Кфора зграда обезбеди и онда ћемо се разићи. Сад чекамо одговор, обављају разговоре са својим надређенима", поручио је Симић.

Замолио је новинаре да у свијет пошаљу слику протеста која показује да је реч о мирном протесту.

„Сви су мирни и сталожено бране своја основна права", рекао је Симић.

15.05 - Курти изјавио да је разговарао са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је разговарао са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем са којим се сложио да је у овом тренутку потребно спровођење Основног споразума и смиривање ситуације на сјеверу КиМ.

"Разговарао сам телефоном са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем раније данас", написао је Курти на Твитеру.

Он је истакао да су се "обојица сложили да је у садашњем тренутку потребно спровођење Основног споразума и смиривање ситуације на сјеверу".

 

14.10 - Миловић: Командант Кфора за сјевер КиМ ускоро долази на преговоре са Србима

Бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић пренио је окупљеним грађанима да ће командант Кфора задужен за сјевер КиМ ускоро доћи да преговара са Србима и замолио их да покажу јединство и мир.

Миловић је рекао да је представник америчког Кфора, са којим је претходно разговарао, рекао да грађани "сачекају око сат времена" и да ће доћи командант Кфора задужен за сјевер да преговара са Србима. Испред зграде општине, окупљени су пјевали "Изађи мала", "Србија, Србија", "Тамо далеко", јавља извештач Танјуга.

Окупљени Срби траже да се сви припадници специјалне полиције повуку са севера КиМ и да албански градоначелници не улазе у општине.

Захтјев Кфора је да се пропусте два возила специјалне полиције која се налазе у окружењу грађана.

13:45 - Фон Крамон позвала владу у Приштини да повуче специјалце са сјевера

Специјални известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон позвала је данас власти у Приштини да повуку специјалне полицијске јединице са сјевера и сједну за преговарачки сто.

Она је рекла да је једино могуће дијалогом и на конструктиван начин ријешити ситуацију на сјеверу КиМ и додала да влада у Приштини много ризикује својим потезима.

''Да ли је ово облик 'доброг' управљања који желимо? Умјесто тога, требало би да имамо више мјера за изградњу повјерења. Дијалог унутар Косова је једини излаз из ове ситуације. Позивамо косовске власти да размисле о предузимању мјера за изградњу повјерења. Као на примјер - повлачење специјалниһ полицијскиһ снага са сјевера и сједање за преговарачки сто. Укључене стране треба да се конструктивно ангажују у дијалогу за рјешавање отворениһ питања'', рекла је Фон Крамон.

Она је рекла да је раније планирала посјету Косову ради представљања Извјештаја Европског парламента о Косову.

Фон Крамон је честитала тзв. Косову на либерализацији виза, као и влади у Приштини на труду који је уложила у борби против организованог криминала и корупције.

 

13.15 - КФОР представницима Српске Листе: Разиђите се или ћемо сами уклонити грађане

Један представник КФОР-а разговарао је данас са представницима Српске листе у Звечану и затражио да се грађани који су окупљени испред општине разиђу. 

Он је упозорио да ће, у супротном, КФОР предузети акцију како би сам уклонио грађане.

Предсједник Српске листе Горан Ракић одговорио је да се испред општине у Звечану налази ненаоружан народ и да ће им се ускоро придружити жене и дјеца, јавља извјештач Тањуга. 

КФОР је потом позвао медије који извјештавају на албанском језику да уђу у згаду општине, где им је полиција рекла да је то због њихове безбједности. 

Новинари који извјештавају на српском језику и даље су напољу, испред зграде општине, као и један дио новинара који извјештавају на албанском, који нису ушли у зграду општине.  


 

13.00 - Старовић: Присуство КФОР није спријечило да се баца сузавац на демонстранте

Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић изјавио је данас да присуство КФОР-а у општинама са српском већином на сјеверу Косова није спријечило "полицијске насилнике да баце сузавац на мирне демонстранте".

''Велико окупљање Срба од јутрос испред сједишта општина на сјеверу КиМ. Одлучни су да не дозволе владавину нелегитимних албанских градоначелника изабраних са свега 1-3 одсто гласова'', написао је Старовић на свом налогу Твитеру.

У истој објави, он је поновио да од сутра, све школе у четири општине на сјеверу Косова - Зубин Поток, Звечан, Лепосавић - обустављају рад, док се ''насилници који припадају албанским специјалним полицијским снагама не повуку из региона'', и додао да је безбједност дјеце императив.

''Нормалан живот је немогућ под војном окупацијом'', закључио је Старовић.

 Такозвана косовска полиција насилно је у петак упала у зграде четири општине на северу КиМ - Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спријече да уђе у општинске просторије.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да Војска Србије до петка остаје у највишем степену борбене готовости, а да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије.

12.30 - У згради општине у Лепосавићу налази се посланик Самоопредјељања Саљи Зуба

У згради општине у Лепосавићу налази се посланик Самоопредјељања Саљи Зуба, а претпоставља се да је у згради и нови албански градоначелник, такође из Самоопредјељења, преносе медији.

Грађани су и даље окупљени код зграде општине, а између тзв. косовске полиције и грађана су припадници КФОР-а.

12.06 - На возилу тзв. косовске полиције у Звечану КМ таблице

На возилу тзв. специјалне косовске полиције у Звечану, које је у окружењу грађана који су се окупили испред зграде општине, савијена је регистарска таблица РКС и постављена КМ таблица.

 

11.29 - Вучевић: До 14 часова биће потпуно распоређене формације војске дуж административне линије

Српски министар одбране Милош Вучевић изјавио је да Војска Србије (ВС) до петка остаје у највишем степену борбене готовости, а да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије.

Вучевић је рекао да је суштина да ВС остане у степену највише борбене готовости, али да очекује да се ово питање ријеши политички, а не ратом.

Додао је да је Начелник генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић у сталним разговорима са КФОР-ом чији је задатак да, какао је рекао Вучевић, обезбиједи мир и безбједност српског народа на Косову и Метохији.

11.24- Такозвана косовска полиција омета сигнал Телекома Србија

Такозвана. косовска полиција омета сигнал Телекома Србија на сјеверу КиМ, сазнаје извјештач Танјуга.

Зато је отежано успостављање телефонских и интернет веза са тим дијелом српске покрајине.

11.20 - Брнабић: Ситуација на КиМ напета и никад тежа, морамо очувати мир

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је ситуација на Косову и Метохији напета и тешка и да никада није била тежа.

Она је захвалила српском народу што су остали мирни и суздржали се од насиља.

Брнабић је рекла да је закашњела реакција КФОР-а, чији је задатак био да штити интерес и мир народа на КиМ, а не, како је рекла, узурпатора.

Поручила је да је „мир највише што имамо“ и нагласила да, „чувајући мир, чувамо опстанак српског народа на КиМ“.

Додала је да се ситуација у јужној српској покрајини прати из часа у час и да ће о наредним потезима јавност бити обавијештена.

10.54 - Захтјеви Срба пренијети Кфору и Приштини

Два захтјева Срба са сјевера КиМ пренијета су Кфору и представницима власти у Приштини – да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку.

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је представнику КФОР-а да је зграда општине сервис грађана, а не полицијска станица.
Очекује се од КФОР-а да захтјеве Срба преда представницима полиције и власти у Приштини.

10.46 - Званичници из редова Самоопредељења нису хтјели код Ховенијера

Амерички амбасадор Џефри Ховенијер састао се јутрос са градоначелницима Зубиног Потока Измиром Зећиријем и Звечана Иљиром Пецијем у канцеларији ЕУ у Приштини.

Након тог састанка амбасадор САД се упутио на састанак са косовском предсједницом Вјосом Османи, преносе приштински медији.

Градоначелник Сјеверне Митровице Ерден Атић и градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми, нису присуствовали састанку који је сазвао Ховенијер. Њих обојица су чланови Покрета Самоопредељење, на чијем челу се налази Аљбин Курти.

10.30 - Командант Кфора није пријетио Србима

Поједини медији пренијели су јутрос вијест са приштинског портала Коха, да је командант Кфора Анђело Микеле Ристуча наводно поручио окупљеним Србима испред општинских зграда на сјеверу "да ће војници запуцати уколико се демонстранти не разиђу", међутим, како сазнаје Косово онлајн, у питању је лажна вијест.

Очекује се да ће НАТО мисија на Косову ускоро огласити саопштењем у којем ће демантовати писање медија о наводној изјави генерала Ристуче.

 

10.11 - Звечан: Ракић и Симић поновили захтјеве Срба

Предсједник Српске листе Горан Ракић и потпредсједник Игор Симић обратили су се грађанима у Звечану који су се окупили код зграде општине и поновили захтјеве Срба - да нови албански градоначеници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице тзв. косовске полиције одмах повуку, јавља извјештач Тањуга.

Истакли су да ће грађани остати испред зграде општине ту док не буду испуњени њихови захтјеви и да ће и они бити са грађанима.

У међувремену је представник КФОР-а изашао из зграде општине и затражио од специјалне косовске полиције да се помјери иза КФОР-а, али је представник полиције је рекао да се не осјећају безбједно ако то ураде.

9.50 - У току састанци представника КФОР и тзв. специјалне косовске полиције

У зградама општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку у току су састанци представника КФОР-а и тзв. специјалне косовске полиције, након што су Српска листа и окупљени грађани изнијели своје захтјеве, јавља извјештач Тањуга.

Грађани и њихови представници чекају испред зграда општина. 

Захтјеви Српске листе и грађана су да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се јединице тзв. специјалне косовске полиције одмах повуку.

У Звечану је пољски КФОР код зграде општине замјењен мађарским припадницима те војне мисије.  

Претходно је косовска полиција у Звечану бацила сузавац на окупљене грађане, које је КФОР пропустио да дођу до згрде општине, док у Лепосавићу и Зубином Потоку није било инцидената.

 

9.10 - Ховенијер стигао у Канцеларију ЕУ на састанак са новим градоначелницима сјеверних општина

Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер стигао је у Канцеларију ЕУ у Приштини, преноси Коха. Тамо ће се састати са новоизабраним градоначелницима четири општине на сјеверу Косова. На састанак су стигли и градоначелник Зубин Потока Зећири и предсједник општине Звечан Ијлир Пеци.

8.44- Такозвана Косовска полиција тврди да је била приморана да употријеби сузавац

Такозвана косовска полиција тврди да је данас била принуђена да употријеби сузавац у Звечану, гдје су се окупили грађани који протестују због уласка нових албанских градоначелника у згаду општине.

На Фејсбуку су навели, поводом протеста грађана у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, да признају право на јавна окупљања путем мирних протеста, али да се, како је наведено, "по службеној дужности стара о очувању јавног реда и мира".

Тврди се да су испред зграде општине Звечан демонстранти били насилни и „покушали да пробију безбједносне кордоне како би ушли у објекат општине, па да је полиција била принуђена да употреби сузавац“.

Такозвана косовска полиција тврди да контролише ситуацију и позива грађане да мирно протестују и не насједају на евентуалне провокације.

8.20-Састанак албанских градоначелника на сjеверу са америчким амбасадором

Градоначелник општине Звечан Иљир Пеци изјавио је да ће састанак нових, албанских градоначелника општина на сjеверу Ким бити одржан у девет часова у Приштини, додајући да није саопштен разлог због којег су позвани и да ће о свему бити обавијештени током састанка.

-Позвали су нас на састанак од девет сати, и ми ћемо учествовати. Нису нам познати детаљи зашто су нас позвали, ја сам тражио редослед састанка, али су рекли да ћемо разговарати када будемо отишли тамо. Информација је да имамо састанак, а не знамо о чему -  рекао је Пеци.

Упитан да ли ће поднијети оставку ако Ховенијер то затражи, Пеци је навео да све зависи од данашњег састанка.

08:13 - Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да „смо месецима у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације“.

Коментаришући долазак Кфора испред зграда општина на сјеверу КиМ, Дачић је рекао да је задатак Кфора био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазак у зграде.

-Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали - рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

-Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија – то нећемо - поручио је Дачић.

7.58 - Зећири: Не знам да ли ћу ићи у општину, одлучићу после састанка са Ховенијером

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири изјавио је да ће послије састанка са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером одлучити да ли ће ићи у општину, преноси Дукађини.

Очекује се да ће се новоизабрани градоначелници општина на сјеверу КиМ данас састати са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером.

Тема разговора требало би да буде напета ситуација на сјеверу КиМ и наредни кораци.

07:30 - Представници Српске листе стигли у Звечан

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан.

Они разговарају са представницима косовске полиције испред зграде општине.

Миловић је за медије рекао да траже да се дуге цијеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили прије 50 година, као и да се поручи  представницима међународне заједнице – Еулексу, Кфору, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

-Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не сме ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овде по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ - поручио је Миловић.

7.25- Гренел: Од мира и напретка на КиМ дошло се до хаоса и окупације

ЊУЈОРК- Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког предсjедника Доналда Трампа за дијалог самопроглашеног Косова и Србије поручио је јутрос на свом Твитер налогу да се на КиМ од "мира и напретка дошло до хаоса и окупације".

-НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб - оцијенио је Гренел.

У својој Твитер објави под насловом "најновија вијест" Гренел је подијелио снимак улице у којој се налази зграда општине у Лепосавићу на којем се види развучена бодљикава жица и већи број припадника Кфора.

7.15 - Косовска полиција је испред општине Звечан искористила сузавац

Косовска полиција је испред општине Звечан искористила сузавац против запослених у локалној самоуправи, које су претходно припадници КФОР-а пропустили, преноси РТС.

Запослени у локалној самоуправи у Звечану пробили су први кордон Кфорових војника, нико их није заустављао.

Дошли су до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

Окупљени су око зграде општине, у непосредној близини, а полиција је на самом улазу успоставила кордон од специјалних припадника опремљених опремом за разбијање демонстрација.

Снаге КФОР-а са војницима наоружаним дугим цијевима и опремом за разбијање демонстрација су од јутрос распоређене испред и око зграде локалне самоуправе у Звечану.

Кфор је присутан и  у Зубином Потоку и Лепосавићу.

7.00 - Грађани се окупљају испред зграда општина

Испред зграда општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић присутне су јаке снаге тзв. косовске и специјалне полиције са шљемовима и под пуном борбеном опремом.

Грађани су почели да се окупљају испред зграда општина у та три града на сјеверу КиМ, јавља извештач Танјуга.

Између полиције и грађана су припадници КФОР-а под пуном борбеном опремом, са штитницима, шаемовима, маскама, панцирима.

Припадници Кфора, јавио је Танјуг, у општини Зубин Поток, блокирали су улицу која води до саме оптштинске зграде, па се до ње мозе само пјешке.

Такође је присутан велики број припадника специјалане косовске полиције.

За сада је ситуација мирна.

У Звечану, у близини општине, распоређени су припадници Кфора са опремом за разбијање демонстрација.

Пољски контигент Кфора налази се овог јутра у Звечану.

Градоначелници албанске националности у већински српским општинама су најавили да ће данас доћи на посао у општинске објекте.

У петак је, након покушаја грађана севера Косова и Метохије да спријече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употријебила сузавац, димне и шок бомбе.

Повријеђено је више Срба, а Косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Градоначелници четири општине на сјеверу КиМ изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због тога што је Приштина кршила Бриселски споразум, због упада специјалних јединица косовске полиције на сјевер КиМ и сталних противправних хапшења Срба.

6.59 - Квинта и ЕУ: Очекујемо да се не понови насилни улазак

Амбасаде земаља Квинте и Европске уније у Приштини истакле су да очекују да власти тзв. Косова неће предузети никакве нове мјере за принудни приступ општинским зградама на сјеверу покрајине.

Амбасаде су јуче поново објавиле саопштење издато у петак у којем осуђују одлуку Приштине да насилно приступи општинским зградама у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, упркос, како је наглашено, њиховим поновљеним позивима на уздржаност.

У саопштењу објављеном на сајту америчке амбасаде се каже и да новоизабрани албански градоначелници треба да покажу уздржаност и да "предузму хитне мјере да покажу посвећеност и одговорност да представљају и служе свим члановима својих заједница".

У саопштењу се упозоравају "све стране" да не предузимају радње које би могле утицати на безбједно окружење и које би могле да подстакну тензије или промовишу сукоб, укључујући ограничење слободе кретања.

Посебна забринутост се изражава за безбједност и добробит цивила, полицајаца, припадника Еулекса и КФОР-а.

У саопштењу се упозорава и да ће нове једностране акције негативно утицати на односе са земљама Квинте и ЕУ.

Квинта и ЕУ још једном наглашавају да је дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ пут ка нормализацији односа и приступању ЕУ.

-Подсјећамо стране да заједнички раде на наредним корацима за имплементацију споразума између Косова и Србије у фебруару и марту ове године и да конструктивно и искрено учествују у предстојећим састанцима дијалога - пише у саопштењу.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана