Игуман Михајло: Тешка обнова манастира Свети Архангели

Agencije
Игуман Михајло: Тешка обнова манастира Свети Архангели

БРЧКО - Игуман манастира Свети Архангели поред Призрена архимандрит Михајло рекао је да ће тај манастир, који је порушен од 17. вијека, тешко бити обновљен у цијелости до доласка неког новог православног цара. Игуман Михајло истакао је да је братија, која је била прије њега у Манастиру, успјела да обнови један мањи конак 2005. године.

"Онда смо ми 2013. и 2014. обновили конак од 1.500 квадратних метара. Ту имамо 55 дуплих кревета где примамо народ. Отприлике, до два аутобуса народа можемо да примимо. Углавном се тим бавимо", рекао је игуман Михајло на добротворној вечери, организованој синоћ у Брчком ради прикупљања новца за помоћ у обнови тог манастира.

Он је напоменуо да Манастир има и параклис Светог Николаја Српског и Светог Лазара Четвородневног и да народ долази на молитве и богослужења.

Приштинске власти зауставиле су градњу цркве, започету 2016. године.

"Чекамо да дођу нове власти, неко ко ће нам поново дозволити да наставимо радове. Комплетну обнову манастира стварно је немогуће планирати у околностима у којима данас живимо у Призрену", напоменуо је игуман Михајло.

У Манастиру Свети Архангели живе три монаха и два искушеника, а помоћ у одржавању конака пружају им и двије жене из Призрена.

Игуман Михајло рекао је да је немогуће самостално дјеловати, али да их у манастиру има довољно за мисију коју Свети Архангели имају, а то је да буду гостопримница на путу људима који долазе у Високе Дечане, Пећку патријаршију и цијело подручје Косова и Метохије.

"Испод Шар планине су Свети Архангели и Душанов конак у којем и ми служимо и где народ долази да се одмори и укрепи и настави даље своје путовање", навео је игуман Михајло.

Он је додао да проблема као монаси немају и да су сви проблеми "у нама самима".

"Ако смо мирни са собом онда смо мирни и са целим светом. Тако да личних неких проблема нема. Одавно је смањен број људи који нешто добаце. Свакако да има и таквих појединачних случајева. Углавном, и ми и људи који живе ту већ смо навикли једни на друге. Албанци ме представљају као 'онај велики поп'", рекао је игуман Тошић.

Манастир Свети Архангели код Призрена изграђен је у 14. вијеку недалеко од града Призрена и задужбина је цара Душана Силног.

Половином 15. вијека Османлије су га разрушиле и похарале, а од друге половине 16. вијека почиње његово потпуно пропадање.

Манастирски комплекс, који обухвата површину од 6.500 квадратних метара, некада су чинили: велика црква, конаци, библиотека, болница, трпезарија и мала црква Светог Николе.

Припада Рашко-призренској епархији Српске православне цркве.

Под заштитом је Србије као споменик културе од изузетног значаја.

Добротворна вече у Брчком организована је ради прикупљања новца за помоћ у обнови манастира, а организатор је било Удружење навијача "Црвене звезде" у том граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана