Хоти: Израз "присилно нестали" биће дио Декларације о несталим као дио договора

Танјуг
Foto: Kosovapress

ПРИШТИНА- Шеф Комисије за нестала лица владе привремених приштинских институција Андин Хоти тврди да ће термин "присилно нестала лица" бити укључен у Декларацију о несталим особама која је дио договора у Охриду, преноси Коха.

"Израз 'присилно нестала лица' уврштен је у изјаву о несталим лицима, која, између осталог, укључује и пријем тајних података из Србије, као и достојанствено поступање према присилно несталим лицима. И очекујемо да ће ова изјава сада постати обавезна за обjе стране, након гаранције ЕУ”, рекао је Хоти за приштински лист.

Тај представник власти у Приштини тврди такође да је анексом договора из Охрида питање несталих "једино које се треба хитно ријешити", како каже,  "у року од 30 дана би требало да се формира заједнички одбор за праћење".

"Размотрићемо и могућност потписивања Декларације о несталим лицима", рекао је Хоти.

У Анексу договора Београда и Приштине постигнутог у Охриду 18. марта нигдје се, међутим, не помиње термин "присилно нестале особе", већ се наводи да ће "обе стране хитно подржати већ испреговарану Декларацију о несталим особама".

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је 19. марта да Србија не може да прихвати термин присилни нестанак "јер је то део посебне међународне конвенције о заштити свих лица и из тога би следила директна одговорност Србије за рат на Косову и плаћање ратне одштете". 

“На жалост, Приштина је то користила као метод притиска на Србију из којег би се произвеле материјално-правне последице за ратну одштету коју би Србија требало да плати Приштини”, истакао је Вучић.

Он је рекао да је пред Србијом и привременим приштинским властима огроман посао, да је утврђена листа од 3.272 нестала лица и тек ће се разговарати о томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана