Глобал Фиреповер: Србија и ове године претекла Хрватску

б92
Foto: принтскрин

Према подацима сајта Глобал Фиреповер, Србија је и ове године претекла Хрватску у својеврсној регионалној трци у наоружању.

А да се Хрватска није коначно одлучила на појединачно највећу војну набавку у својој историји, куповину 12 половних вишенамјенских војних авиона "рафал" из Француске за милијарду евра, од чега је више од трећине већ исплаћено крајем 2021, њено заостајање за Србијом било би де факто и веће.

Страница Глобал Фиреповер сваке године још од 2006. објављује годишњи извјештај и ранг листу 140 националних оружаних снага. И сваке године се с великом пажњом та ранг листа прати у земљама бивше Југославије, гдје је, из разумљивих разлога, војно одмјеравање и даље актуелно.

 Премао подацима за 2022. Србија је, као и годину дана прије, по јачини војске испред Хрватске. Србија је у 2022. рангирана на 61. место од 140 земаља, а Хрватска је корак иза, на 62. Прошле године је Србија била на истом, 61. а Хрватска на 63. месту, подсећа лист.

Премда Глобал Фиреповер свој индекс снаге и војне моћи рачуна на основу више од 50 фактора, има ту и нелогичности, а и погрешних података. На пример, за Хрватску стоји да јој је годишњи војни буџет јачи од 2 милијарде америчких долара, а војни буџет Србије да је двоструко мањи, тек нешто више од милијарду долара. То је, наравно, потпуно погрешан податак, јер је хрватски војни буџет с увећањем за прву рату отплате „рафала“ сада у рангу 1,1 милијарду долара, док ће буџет Србије у 2022. достићи око 1,35 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана