Ево како данас изгледа Бањска (ФОТО)

ГС
Foto: Анадолија

ПРИШТИНА - Такозвана Косовска полиција данас је ослободила прилазе селу Бањска код Звечана, тако да је омогућен нормалан излаз и улаз у село.

У селу су распоређене јаке снаге такозване специјалне полиције Косова, пише Анадолија. Након што је претходних дана био забрањен улазак и излазак из села, јуче је полиција пропуштала само локално становништво уз провјеру и контролу личних докумената.

Међутим, данас је омогућен нормалан излаз и улаз у село. Одлука је донесена након што је у уторак увече завршена акција претреса и потраге за наоружањем и другом опремом у овом селу на сјеверу Косова.

Потпуковник Вељтон Асани, замјеник регионалног директора полиције за сјевер, рекао је да је ситуација у селу уреду и да нема проблема.

-Људи су прије дан, два могли да иду из села и да се враћају, али ми смо контролисали уласке и изласке. Данас је донесена одлука да могу и новинари и други да дођу, али још није све очишћено. Мислимо да још постоји ризик овдје у шумама - изјавио је Асани.

Екипа Курир телевизије данас је међу првима ушла у Бањску.

На кућама су, наводи Курир ТВ видне рупе од метака као и стакла поломљена у пуцњави која се догодила у ноћи између суботе и недеље. На јарболу у селу вијори се српска тробојка.

И еипа РТС-а ушла је у село Бањска након што је прекинута четвородневна блокада након сукоба мјештана и тзв. косовске полиције. Мјештани села свједоче о томе како је изгледао дан оружаног сукоба који описују као катастрофу.

Срђан Милошевић истиче да се јако пуцало.

-Страшно, немам речи. Пуцало се јако. Упали су специјалци Росу и почели су да пуцају. Само смо видели стакло и прашину - наводи Срђан.

Његова мајка Бојана истиче да је ситуација била ужасна.

- Ја сам мислила прво да се неко жени. Ајде прво пуцање, ајде друго пуцање – ништа. Када у једно време, ту, око куће, лупњаве, бежање, пушкарање, у прозор лупање. Син се дигао, бежи. Не знамо где ћемо. Напољу катастрофа.. - истиче Бојана Милошевић.

Мјештанима Бањске, којих има око 300, у Недељу и понедјељак није било дозвољено да излазе из својих кућа и станова.

Јуче су се кретали по селу и ишли једни код других, али уз ризик, јавља дописник РТС-а.

Пуцњава у том селу, према свједочењу мјештана, трајала је од недеље у три до 14.30, пуних 12 сати.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана