Директни летови на линији БГ-Тјенђин, на свечаном испраћају високи званичници

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Ер Србија ће 9. децембра успоставити директне летове између Београда и Тјенђина, четвртог највећег града у Кини, а свечаном испраћају првог лета присуствоваће високи државни званичници, најавио је српски авио-превозник.

Поводом првог лета, биће организована конференција за медије као и обилазак путничких кабина једног од широкотрупних авиона "ербас" А330-200 из флоте Ер Србије за дуголинијски саобраћај.

Како је наведено, на догађају се очекује присуство високих државних званичника, дипломатског кора, делегације српске националне авио-компаније и других званица.

Од Тјенђина до Пекинга постоји пруга дуга 117 километара којом саобраћају брзи возови и којом се између два града стиже за око 30 минута.

Усљед тренутних ограничења због ковида-19, летови између два града обављаће се једном недјељно и то од Београда до Тјенђина петком, док ће се повратни летови од највеће луке у сјеверном дијелу Кине до српске престонице обављати недјељом, саопштила је раније Ер Србија.

На тај начин, национална авио-компанија поново успоставља директне летове до Кине послије 22 године, односно од октобра 2000. године, када је тадашњи ЈАТ посљедњи пут летио за Пекинг.

Ер Србија ће бити једина европска авио-компанија која лети из Тјенђина и једна од само неколико европских компанија које у овом тренутку имају директне летове до Кине.

Летови између Београда и Тјенђина обављаће се авионима "ербас А330" из дуголинијске флоте Ер Србије, а просечно трајање лета је 10 часова од Београда до Тјенђина и 12 часова од Тјенђина до Београда.

Aвио-карте за путовања између Београда и Тјенђина већ су у продаји и могу се купити по цијени почев од 649 евра по смјеру, односно почев од 1.086 евра за повратну карту у економској класи, са укљученим свим припадајућим таксама.

"Упркос још увек ограниченом међународном авио-саобраћају са Кином и стриктним правилима која важе од избијања пандемије корона вируса, наша компанија је успела да добије неопходне дозволе и спроведе све припремне активности, тако да ћемо од почетка децембра успоставити летове до Тјенђина", рекао је генерални директор Ер Србије Јиржи Марек.

Како каже, за Ер Србију летење до Кине није непознаница.

Ер Србија је, додаје, током 2020. године обавила више десетина специјалних карго-летова којима су у Србију допремљене на стотине тона медицинских апарата и опреме.

"Убеђен сам да ће наша директна авио-веза допринети даљем јачању већ изузетно снажних економских и културних односа између две пријатељске земље. Наше амбиције у вези са летовима до Кине овим се не завршавају. Надамо се да ћемо у скорој будућности нашу мрежу проширити и другим стратешки важним градовима, попут Пекинга и Шангаја. Наставићемо да пажљиво пратимо ограничења у вези са ковид-19 и спремно ћемо реаговати на нове могућности, када престану ограничења", рекао је Марек.

Он је додао да није оптимално вријеме које ће авиони Ер Србије проводити у Тјенђину између два лета, као и да је то резултат различитих ковид-19 ограничења која су још увијек на снази.

Настојаћемо да то побољшамо у будућности, чим таква опција постане доступна, навео је Марек.

Тјенђин је град на сјевероистоку Кине са више од 14 милиона становника на обали Бохајског мора, које је огранак Жутог мора.

Тај град је главна лука путем које се снабдијева кинеска престоница Пекинг и најзначајнија лука на сјеверу Кине.

Тјенђин је важно саобраћајно и трговинско чвориште још од 13. вијека, а у граду су присутне грађевине савременог, традиционалног кинеског и европског стила.

Тјенђин је данас изузетно важан индустријски и финансијски центар, који поред Пекинга, Шангаја и Чонгћинга, има специјални статус у Кини, односно налази се под директном управом Владе Кине.

Успостављањем директне линије до Кине, Ер Србија ће омогућити добре конекције преко Београда ка многим дестинацијама у својој мрежи, као што су Амстердам, Барселона, Осло, Париз, Стокхолм, Франкфурт, Љубљана, Валенсија, Праг, Венеција, Валенсија, Загреб и друге дестинације широм Европе и у региону ширег Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана