Демонстранти на два сата блокирали путеве широм Србије, у Новом Саду летјеле каменице

Срна, Танјуг
Демонстранти на два сата блокирали путеве широм Србије, у Новом Саду летјеле каменице

БЕОГРАД- Грађани, који протестују против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, блокирали су данас у 14 часова више путних праваца у Београду и неким градовима Србије. Демонстранти су почели да се разилазе око 16 часова, а саобраћај се нормализује.

Демонстранти се разилазе код моста Газела, Сава центра, и у другим дијеловима Београда, јавили су извјештачи Танјуга.

Двочасовно окуплљање завршено је и у другим градовима као што су Шабац, Чачак, Нови Сад, Суботица, Ниш, Нови Пазар...

Протести које су организовала еколошка удружења од 14 часова незадовљни законом о референдуму и о експропријацији протекли су без већих инцидената, осим у Новом Саду.

У Новом Саду је око 14 часова почела блокада моста Слободе, који спаја Нови Сад и Сремску Каменицу, са новосадске стране. Дошло је и до туче двије групе грађана, а како јавља извјештач Танјуга, летјеле су и каменице.

Извештач Танјуга наводи, позивајући се на очевице, да је повријеђена једна особа.

Медији преносе да је дошло до краћег физичког обрачуна између десетак младића који су изашли из блокираних аутомобила и сукобили се са грађанима на блокади.

Медији преносе и да је током блокаде саобраћајнице код Пупиновог моста у Земуну дошло до туче.

Како наводе, возач аутомобила је покушао да пробије блокаду грађана и тада се сукобио са једним мушкарцем, а окупљени су их раздвојили.

На протесту у Београду окупило се неколико хиљада људи, а један број њих носио је пароле против власти и компаније „Рио Тинто“, која планира експлоатацију литијума у Западној Србији.

Протесте воде организације "Еколошки устанак" и "Крени-промени", које представници власти називају "лажним еколозима", тврдећи да злоупотребљавају екологију за остварење својих политичких циљева.

Окупљање грађана на позив организација почело је око подне испред Сава центра, а група демонстраната је затим блокирала саобраћај на аутопуту.

Блокиран је био и мост "Газела", којем се не може прићи аутомобилима ни из Улице Кнеза Милоша, ни из Савске улице, ни из Булевара војводе Мишића.

Око 14.10 на "Газелу" је дошао и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, са потпредсједницом Мариником Тепић и присталицама, јавља Танјуг.

У Прељини код Чачка грађани и представници еколошких организација блокирали су Ибарску магистралу и улазак на аутопут Милош Велики.

У Шапцу су се демонстранти прво окупили на раскрсници која води према мосту где су се зауставили и возилима блокирали мост, а носили транспаренте против Александра Вучића.

У Нишу је у 14 часова протест почео испред Скупштине града, јављају медији.

Учесници протеста у Краљеву су тачно у 14 часова блокирали раскрсницу улица Јована Дерока и Војводе Степе у центру града.

Претходно је данас одржан и протест једног дијела адвоката, (који није организовала адвокатска комора) испред Генералног секратријата председника Србије, између осталог, и због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи.

Протест је почео у подне, а окупљени адвокати су се нешто после 13 часова разишли и поручили да ће се придружити блокади, после чега су су кренули према Бранковом мосту, пренели су медији.

У Ваљеву је око 200 грађана блокирало саобраћајницу Ваљево-Београд, а на лицу места су биле јаке полицијске снаге.

Блокаде су наставак протеста од прошле суботе, када је започет протест против два закона који према мишљењу окупљених утиру пут Рио Тинту да реалицју прокекат у долини Јадра.

Министарство унутрашњих послова данас је поновило да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова.

-Подвлачимо да сву одговорност за све што може да се деси на скуповима који нису пријављени или одобрени у складу са законом од стране надлежних органа, сносе искључиво организатори непријављених скупова - навео је МУП у саопштењу.

Власт: Циљ насиље и нестабилност

 

-Блокадама кључних саобраћајница, важних за живот наших грађана, њихови инспиратори само показују своје стварне мотиве да, не презајући ни од чега, шире неистине, узбуњују и свађају грађане, а као крајњи циљ очигледно желе да изазову насиље и нестабилност - изјавила је потпредсједница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

-Слике које данас видимо да многи наши грађани - стари, болесни, деца нису могли слободно да се крећу, да обављају своје послове, иду код лекара, је за сваку осуду инспиратора оваквих идеја. Њихови потези ни на који начин не могу да допринесу стварном унапређењу животне средине, нити им је то суштински циљ - истакла је Маја Гојковић.

Она је, у писаној изјави, указала да политизација и злоупотреба еколошких питања, блокада саобраћајница и мостова и спречавање слободе кретања грађана у читавој земљи - неприхватљиво понашање за све пристојне грађане.

-Уверена сам да сви у Србији добро схватају да је намера да се данас из наше земље пошаљу немиле слике насиља. Али неће успети у својим покушајима, јер огромна већина грађана жели да живи у земљи која се развија и напредује, у којој се мостови и аутопутеви, који значе живот и развој граде, а не блокирају - напоменула је Гојковићева.

Она је истакла да је предсједник Србије Александар Вучић, одласком у Горње Недељице да отворено разговара са грађанима Јадарског краја, показао да је државник и да доноси одлуке искључиво у интересу свих грађана, развоја и напретка земље.

-Србија жели пристојан разговор и дијалог о свим важним питањима и то води ка решењу, а не блокаде улица и насиље -нагласила је Маја Гојковић.

-Блокада мостова, ауто-путева, саобраћајница и паралисање живота у Београду и другим градовима у Србији није начин за било какво изражавање мишљења, већ је грубо кршење права највећег дела грађана - саопштио је српски министар одбране Небојша Стефановић.

Дода је да су они „и данас принуђени да трпе, док Драган Ђилас и сви њему слични покушавају да, мимо воље народа, изазову нестабилност земље и да се врате на власт по сваку цијену“.

- И раније су показали да им у тој њиховој намери ништа није свето и да су спремни на све, а видим да им и данас опет аплаудирају осведочени ''пријатељи Србије'' из региона - наводи се у саопштењу.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић позвала је грађане Србије да „не насједају на провокације лажних еколога, ни данас, ни наредних дана, јер је изазивање сукоба крајњи циљ опозиционих лидера“.

-Лажни еколози су постигли сврху: јавност је чула за њих. То се зове позиционирање на политичкој сцени пред предстојеће изборе - наводи се у саопштењу.

Према њеним ријечима, данашња блокада саобраћајница у градовима Србије показала је јасну слику терора над грађанима.

-Да ли ће овако насилно и својевољно кад год пожеле паралисати делове земље? То у демократском и уређеном друштву не можемо да дозволимо - напоменула је Марија Обрадовић.

Она је додала да, „док опозиција пријети, блокира и руши, под лажним изговором еколошке борбе, председник Вучић обилази јадарски крај, с народом разговара и договарају будућа решења за актуелне проблеме.

Вучић у Горњим Недељицама

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Горњим Недељицама код Лознице да неће, када је ријеч о проблему „Рио Тинта“, да се додворава било коме, као што се и не плаши било кога, већ да је дошао да прича са мјештанима о проблемима и да виде да ли могу да се ријеше.

Вучић је подсјетио да је позвао и оне који су увијек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли.

-Нисам дошао да држим било какве говоре. Овде сам да одговарам на питања. Желео сам да одржим ова разговор у школи у Драгињцу, али ми је речено да је боље у црквеном дому. Хоћу да разговарамо, да анализирамо сваки проблем и покушамо да дођемо бар до неких решења - поновио је он.

Вучић је у обраћању испред порте цркве рекао да му је драго што види људе из 12 села и поручио да жели да чује сваку њихову примједбу и бригу.

-За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да решавамо. Чим вас је толико дошло видим колика је забринутост - нагласио је предсједник Србије.

Вучић је додао да није дошао „да се политички прегања са било ким“.

-Ви сте ме бирали да будем председник и мој посао је да вас чујем, слушам и одговорим на сва питања - поновио је Вучић, пренио је Танјуг.

Он је указао да је довео своје људе који имају све податке да све запишу, те замолио због простора да уђу у групама у црквену салу.

Вучић је истакао да је увјерен да ће се питања односити, прије свега на рудник, али је спреман и да одговара на питања везано за путеве, од Стрпнице, Златине, као и о питањи гаса, и многим другим.

-Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити - закључио је Вучић. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана