Цвијановић: Конструктивни разговори у Београду, јединство по националним питањима

Срна
Цвијановић: Конструктивни разговори у Београду, јединство по националним питањима

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су данашњи разговори са предсједником Србије Александром Вучићем са руководством Републике Српске, као и са странкама позиције и опозиције Српске и Србије били веома конструктивни, да је манифестовано јединство по националним питањима и постигнута сагласност да треба ојачати позицију Српске и Србије, а да је наметање одлука превазиђена форма.

Цвијановићева је у Београду рекла да је на првом састанку руководства Српске и Вучића разговарано о многим политичким и економским темама, те да Србија читав низ година показује веома конструктивну улогу када је у питању Република Српска.

Она је додала да Србија показује подршку Српској у свему и у економском и финансијском смислу и великим пројектима, за шта је Српска посебно заинтересована.

Цвијановићева је додала да су ту и стратешки комуникацијски пројекти као што је ауто-пут, затим аеродром у Требињу, али исто тако и енергетски објекти попут "Бук Бијеле".

"То су она стратешка питања и увијек је добро знати да постоји Србија да заједно са Републиком Српском учествује у таквим пројектима", рекла је она, подсјетивши и на пројекте на нивоу општина.

Цвијановићева је рекла да Српска читав низ година, захваљујући Вучићу и институцијама Србије, има подршку и све оно што је важно за развој локалних заједница у Српској, које делегирају своје пројекте, а које одобрава Србија.

Цвијановићеваје истакла да је политичко разумијевање изузетно важно и да је на овом састанку манифестовано поново, по ко зна који пут, управо јединство и јединствен став да је Република Српска дејтонска категорија и да неометано треба да фунцкионише, живи свој административни, економски, политички живот.

Такође, додала је она, на састанку је речено да су бонска овлашћења нешто што је превазиђено, а осим тога и врло упитно донесена, те да је ова нова ситуација /са наметањем одлука/ нешто што је изазвало дубоку политичку кризу у оквиру БиХ.

"Сматрали смо и корисним и потребним да се о томе продискутује заједно са званичницима Србије и кажем да је јединствен став по том питању. Изашли смо из оквира наметања, сматрамо да је то превазиђена форма", рекла је она.

Она је рекла да се сматра да Српска треба да живи свој пуни демократски капацитет, а то значи да њене институције раде све оне послове за које су задужене по уставима и по законима, а да нема мјесту ту никаквим неизабраним странцима.

"А посебно упитно изабраним или онима који су се показали, читав низ година од рата наовамо, углавном као лобисти сарајевске политике, без свијести о томе шта су потребе једне такве вишенационалне заједнице, и с намјером да се укине оно што јесте етнички или национални идентитет народа који тамо живе и с намјером да се прави грађанска држава", додала је предсједник Српске.

Она је навела да за то не постоје услови, нити политичка сагласност, те да је то очито свима јасно и у Српској и у Србији, али није ни политичком Сарајеву, ни појединим дијеловима међународне заједнице.

Што се тиче другог састанка са Вучићем странака позиције и опозиције Српске и Србије, Цвијановићева је оцијенила да је била врло конструктивна расправа о многим темама, укључујући и ову која се наметнула као најпроблематичнија.

"Управо то наметање одлука једног одлазећег високог представника, и упитан начин на који ступа на дужност овај нови долазећи високи представник. Наравно да то јесте доминатна тема", додала је она.

Али, рекла је Цвијановићева, било је ријечи и генерало о томе шта су политички циљеви Српске и Србије, шта су ствари које треба да ојачају позицију Српске и Србије.

"Мислим да ту постоји потпуна сагласност без обзира да ли је ријеч о странкама позиције или опозиције. Ваљда је дошло неко вријеме да морамо да разумијемо да су нека национална питања изнад неких уобичајених дневнополитичких тема", рекла је предсједник Српске.

Она је напоменула да су позиција и опозиција различите партије, припадају различитом политичком спектруму и идеолошки су можда различити, али оно што је заједничка нит јесте та брига која мора да постоји и да се његује када је у питању Република Српска. 

"Ја сам рекла да вјерујем да наши грађани воле када виде да смо окупљени око таквих заједничких циљева. То никако неће умањити све оно што се дешава на неком дневнополитичком плану, али ово су питања која завређују интерес", додала је она.

Она је рекла да се на састанку чуло да све политичке партије кажу да не прихватају никаква наметнута рјешења, да не желе да учествују и функционишу у оном друштву у којем може неком да дође неизабрани странац да наметне неко рјешење и каже да се на тај начин треба поступати.

"А знате да имате демократске институције које, заправо, треба да извршавају свој посао", додала је она.

Цвијановићева је рекла да је захвална Вучићу као домаћину, али исто тако свима који су учествовали на овом важном састанку.

"Мислим да су управо ово и формат и формати како треба да наставимо да разговарамо, зато што знамо што ће сигурно бити још много изазова и много несређених послова и остављено неко насљедство из претходног периода када је у питању БиХ, а наравно и Србија носи свој терет", рекла је Цвијановићева.

"Олуја" је брутални злочин и много више од етничког чишћења

Цвијановић је рекла данас да је хрватска војна акција "Олуја" брутални злочин и много више од етничког чишћења, који је, нажалост, остао некажњен.

"Остало је некажњено све оно што је заслужило да буде кажњено у том периоду", рекла је Цвијановићева новинарима у Београду.

Она каже да су људи који су протјерани и пометени са својих огњишта нашли уточиште превасходно у Србији, али и у Републици Српској.

"Српска се трудила да тим програним Србима покаже да су сви заједно, дио истог корпуса, и да то што су дошли да живе у Републику Српску не треба да умањи њихов значај или вјеру да ту имају други дом", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да остаје горчина због тога што су људи протјерани из својих домова, што неко врши етничко чишћење, али и револтираност чињеницом да су многи злочини остали некажњени.

Али, навела је Цвијановићева, ништа се не дешава случајно и то данас, јер, ако се погледају сви догађаји још од почетка рата па све до данас, препознатљива је једна нит која је постојала од почетка.

А то је, додала је она, да су одређене ствари пројектоване и спонзорисане од међународне заједнице, да је прављена црно-бијела слика, да су у оквиру бијеле слике сврставани једни, а у оквиру црне други, увијек Срби", рекла је Цвијановићева.

"Наша брига данас за Републику Српску показује наше опредјељење да се изборимо против таквих стереотипа и да оно што је била неправда настојимо да данас поправимо", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да вјерује у Републику Српску и да ће српски народ знати да памти оно што су тешки злочини, али исто тако да ће знати да гради оно што се зове заједничка будућност.

Цвијановићева ће вечерас у Бусијама код Београда, заједно са државним врхом Српске и Србије, присуствовати обиљежавању Дана сјећања на страдање Срба у хрватској војној акцији "Олуја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана