Брнабић: Спремна сам да поднесем оставку, избори до краја године

Танјуг
Брнабић: Спремна сам да поднесем оставку, избори до краја године

БЕОГРАД - Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је у сваком тренутку спремна да поднесе оставку и да опозиција може да рачуна на то.

Она је на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем рекла да сматра да су избори једини излаз из тренутне ситуације, пошто се опозиција ни 12 дана послије позива предсједника Вучића није одазвала позиву на разговоре, као и да су рекли да ће долазак на разговор неког од њих сматрати као издају.

"Као председница владе спремна сам да поднесем оставку у сваком тренутку. Највећа част и задовољство ми је било што сам имала прилику да обављам ту дужност. Срећа да сам имала прилику да радим за своју земљу и дам све од себе. Али свакако, у овом тренутку, када се друштво налази у таквој кризи, једини начин да се превазиђе је разговор, а они разговор не желе. На жалост, тако да рачунајте да моју оставку имате на столу", поручила је премијерка.

Додала је да то отвара могућности за техничке разговоре.

 "Разговарала сам и са Милошем Вучевићем, као председником Српске напредне странке, највеће странке у земљи, да су парламентарни избори до краја године једини начин да се реши криза. Желим да кажем да су избори једини начин на који се долази на власт у демократским друштвима, насиљем нико и никада", рекла је Брнабићева.

Навела је да су прошле недјеље у посјети Београду били експерти из Норвешке и да су рекли да је једна од најгорих ствари која нам се може догодити у таквим временима политизација трагедије.

"На жалост, то је управо оно што се десило код нас. Одређене политичке странке и политичари из опозиције су, чини ми се, једва чекали да се тако нешто деси, чак и овако страшну трагедију, и организовали протесте. На тим протестима у тренуцима када смо требали да седимо и разговарамо заједно, као друштво, да идемо даље, на тим протестима смо чули искључиво политичке захтеве", рекла је Брнабићева.

Подсјетила је да су захтјеви протеста смена министра просвјете, смјена министра унутрашњих послова, директора БИА, смјена РЕМ, одузимање националне фреквенције Пинку и Хепи и укудиње ријалитија.

"Само по себи ужасно је лицемертно јер су ти људи довели ријалити програме у Србију и зарађивали од њих, ставили те рилајалитије у Установу за децу и омладину Дечји град и на телевизије као што је Б92. Од та четири захтева један је у потпуности испуњен, то је укидање ријалити програма, ако говоримо само о једном ријалити програму, и то су Пинк и Задруга. Неке друге телевизије као што је Нова никада нису ни поменули да желе да укину свој ријалити", констатовала је премијерка.

Додала је да је делимично испуњен тај захтјев, као и захтјев за смјеном, јер је министар Ружић сам поднио оставку.

"Министар унутрашњих послова и директор БИА не видим какве везе имају са овим трагедијама", нагласила је премијерка.

Вучић: Док сам ја председник, прелазне Владе неће бити

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је да прелазне Владе неће бити све док је он предсjедник, јер би то, како је рекао, значило да државом управља један тајкун и неколико страних центара моћи. Вучић је рекао да ће као предсjедник чекати да дођу на разговор сви они којима је упутио тај позив.

"Упутићу их да је то једини могући начин да до промена које толико желе дође - да се на изборима учествује, да на изборима добију већинску подршку народа и да онда од председника могу да добију мандат за састав нове владе", рекао је предсjедник.

Вучић је поновио да прелазне владе неће бити јер, додаје, за прелазну Владу је потребна његова одлука, а он такву одлуку неће донијети никада.

"И по том питању нема разговора и нема никавих преговора", поручио је предсједник.

Вучић је рекао да прелазне Владе неће бити не зато што је то нечији политички хир.

"Као председник Републике, вероватно бих био још популарнији, да такве глупости прихватим и предложим, не пада ми на памет. То је уништавање и разарање Србије. То би значило да Србијом у том тренутку управља један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. Док сам председник, заклео сам се на Устав Србије поштоваћу самосталност и независност Србије и у тако нечему против виталних интереса Србије никада нећу учествовати", рекао је предсједник.

Вучић је рекао да су неки правили тензије не зато што су имали политичке захтјеве, већ зато што су имали захтјеве појединих тајкуна за провођењем њихових интереса.

"И то можете да видите кроз захтеве, јер кроз захтеве не постоји ни један захтев који се тиче деце. Ни један захтев се не тиче права и положаја деце, наставника, било које друштвене групе осим њих политичара и једног тајкуна", рекао је предсједник.

Вучић истиче да предсједница Владе Ана Брнавић не жели да испуни захтјев опозиције и смјени министра унутрашњих послова Братислава Гашића на силу и под присилом, јер са правом сматра да за то не постоји ни један разлог.

"Не постоји ни један разлог, довољан разлог, јер је човек на вредан, марљив и одговоран начин тај посао обављао, али неки други рачунају да је могуће да стекну поверење народа тиме што ће да врше притисак на улици и да ће тиме моћи да остваре део својих политичких циљева које на изборима очигледно не могу", рекао је предсједник.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана