Брнабић разговарала са представницима Удружења радника на интернету о остваривању њихових права

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Премијерка Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима Удружења радника на интернету са којима је разговарала о проналажењу рјешења за наплату пореза и доприноса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.

На састанку, којем су присуствовали и министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић, договорено је да се дефинишу категорије радника на интернету који су добили или очекују рјешења Пореске управе за наплату пореза у протеклих пет година, како би се пронашло адекватно рјешење за оне категорије лица које су посебно угрожене, саопштено је из Владе Србије.

У том смислу, договорено је да се наредне недјеље одржи низ састанака представника Удружења радника на интернету, Министарства финансија, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пореске управе, како би се на најефикаснији и најтранспарентнији начин разговарало о рјешавању тренутне ситуације и што брже пронашло адекватно рјешење за остваривање њихових права и обавеза.

Саговорници су се сагласили да неке категорије лица која остварују приходе из иностранства, попут оних који приходују играјући игре на срећу, затим власници станова који приходују издавањем "стана на дан", треба да се посматрају као посебне категорије које ни на који начин нису угрожене.

Брнабић је истакла да је Влада Србије спремна да ради на системском рјешењу опорезивања за ове категорије људи, али да, такође, не може да дозволи урушавање пореског система државе.

Подсјетила је и да је влада још 2018. године омогућила олакшице младим људима у Србији при оснивању сопствених фирми, ослобађањем пореза прве године пословања.

Премијерка је додала да ће се радити на новом закону који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада и позвала представнике Удружења да се прикључе Радној групи која ће се бавити израдом Нацрта тог закона.

Циљ Владе је, према ријечима премијерке Брнабић, да се у што скоријем року пронађе адекватано рјешење, како би они који се баве радом путем интернета могли да наставе своје послове и остварују приходе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана