Брнабић: "Отворени балкан" реформска иницијатива за будућност

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД/ЧАЧАК - Премијер Србије Ана Брнабић сматра да је "Отворени Балкан", некадашњи "мини-шенген", реформска иницијатива потребна за другачију будућност Балкана али да има доста противника.

Брнабићева је напоменула да постоје критике да се тиме ствара "велика Албанија" или "велика Србија", те истакла да ће ова иницијатива омогућити да регион има другачију будућност и да ће значити повезивање људи, привреде, другачији и динамичнији раст и развој.

Поновила је да ће значити потпуно слободан проток робе, људи, а то ће бити важно и за инвеститоре, посебно за домаћа предузећа и српске инвеститоре, јер је ово њихово тржиште.

Брнабићева је рекла да ће значити и лакше путовање, запошљавање и довођење великих страних инвеститора, јер ће постојати јединствено тржиште радне снаге.

"То је велики потенцијал и надам се да ће и остали партнери у региону да се придруже", рекла је Брнабићева новинарима након посјете Овчарско-кабларској клисури, код Чачка.

Она је додала да ће ова иницијатива имати и политичку корист, јер ће показати да земље у региону могу саме да воде рачуна о својој судбини.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, преименовали су на неданвом самиту у Скопљу регионалну иницијативу "мини-шенген" у "Отворени Балкан" и потписали три споразума, који ће олакшати трговину у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана