Београд: Протест због закона "о несталим бебама"

Agencije
Београд: Протест због закона "о несталим бебама"

БЕОГРАД - Удружење родитеља несталих беба протествовало је данас испред Народне Скупстине, гдје је у току расправа о приједлогу "закона о несталим бебама", са захтевом да се предлог повуче из процедуре и да се допуни предлозима тог Удружења.




Предсједница Удружења Мирјана Новокмет рекла је новинарима да неће новац, већ истину.

Објаснила је да су незадовољни прије свега чланом 21, којим је предвиђено да се, у случајевима у којима не може да се утврди шта се догодило са дјецом коју сматрају несталим, родитељима исплати накнада од 10.000 евра.

"Не желимо да то буде цена за последњу наду. Ниједан родитељ то неће пристати за било коју своту новца", рекла је Новокмет.

Удружење жели и нуди сарадњу и због тога су, каже, од како је стигла прва пресуда Суда у Стразбуру из 2013. године, послали 130 дописа институцијама државе са молбом и захтевом да се на случајеве не ставља тачка.

Предлажу, каже Новокмет, нове истраге са посебним овлашћењима, ДНК анализе деце за коју се основано сумња да су заправо "нестале бебе", као и да деца која имају сумње по питању свог биолошког порекла да имају право да дођу до својих родитеља.

"И раније смо исказивали незадовољство припремом закона, зато што се није дозволило учешће родитељима који су у овој причи 20 година", рекла је председница Удружења и додала да закон какав је пшредложен не доводи до истине и до њихове деце.

"Наша деца су нестајала из болница деценијама, почев од седамдесетих, па до данас и то се не може надокнадити новцем, него истрагом", истакла је предсједница Удружења родитеља несталих беба Србије.

Посланици Скупштине Србије данас су на ванредном засједању почели расправу о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене дјеце за коју се сумња да су нестала из породилишта - познатијег као "закон о несталим бебама".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана