Београд и Будимпешта ће се помагати у тешким временима: Вучић и Орбан отворили Сајам пољопривреде

Танјуг
Орбан и Вучић
Foto: Танјуг | Орбан и Вучић

НОВИ САД - Предсједник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, чији је овогодишњи партнер Мађарска, а који ће трајати до 27. маја.

Александар Вучић изјавио је да се са мађарским премијером Виктором Орбаном договорио о узајамној помоћи Србије и Мађарске у тешким временима условљеним украјинском кризом.

Вучић је рекао да цијели свијет чека тешка зима и да му је Орбан обећао да ће Србија моћи да своје енергенте чува у Мађарској, што је од великог значаја.

-Ако Мађарској недостаје било шта, Србија ће бити ту, ако нама нешто недостаје први позив биће Будимпешта. Ми такав однос градимо само са земљама „Отвореног Балкана" - рекао је Вучић на церемонији отварања.

Вучић је навео да постоји простор да се међусобна сарадња унаприједи.

-За нас је важно да увежемо и енергетику, пољопривреду и да заједничи пребродимо све изазове - рекао је Вучић и додао да ће "сељаци и пољопривредници у тешким временима сачувати живот у Србији и другдје".

Мађарски премијер  рекао је да Мађарска и Србија могу да рачунају једна на другу и да обје имају важне прехрамбене резерве.

-Имаћемо тешку зиму. Тежу него што мислимо. Чини ми се да сте ви на добром путу као и Мађарска. Ратни конфликт нас све доводи у тешку ситуацију. Вама је тешко што нисте, а нама што смо јесмо члан ЕУ. Како год да буде важно је да рачунамо једни на друге - рекао је Орбан.

Орбан је рекао да, као дијете са села, инсистира да се поштују и не прегазе стари закони, а то је да свака ораница и воћњак буду обрађени.

-Пољопривредници ће бити хероји. Ако желимо да предухитримо миграције морамо да обезбиједимо храну - рекао је Орбан.

Мађарски премијер је поручио да Будимпшешта не пристаје на одлуке Брисела.

-Доносе се санкције према Русији које су равне атомској бомби. Не само да нећемо моћи да нахранимо наше људе, него ћемо имати гладне мигранте на границама - упозорио је Орбан.

Вучић и Орбан су прије званичног отварања одржали кратак састанак на новосадском сајму, а након обишли излагаче, којих је ове године 1.100 из 21 земље.

Отварању сајма присуствују и српски министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар финансија Синиша Мали, покрајински премијер Игор Мировић и други бројни званичници.

Дан земље партнера овогодишњег Сајма - Мађарске биће 23. маја. Мађарска ће се представити на три локације и то у Хали 1 на националном штанду, потом у појединачним наступима још готово 50 компанија, као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту, гдје ће представити своје културно насљеђе.

Осим привреде, Мађарска ће представити и културно-историјске вриједности и гастрономију кроз дегустације специјалитета мађарске кухиње и вина.

Ове године на Сајму ће премијерно наступити и Мароко.

Посјетиоци Сајма моћи ће и да виде Изложбу пољопривредне механизације најновије генерације, која ће бити на отвореном простору Новосадског сајма гдје ће се представити чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације.

Пољопривредну механизацију изложиће и фирме из Србије које нису чланице удружења, као и компаније из Италије, Турске, Аустрије, Словеније, Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке.

Најскупљи експонат ове године биће на штанду компаније ITN GROUP, а то је самоходни силажни комбајн марке KRONE BIH X модел 680, чија је вриједност 450.000 евра.
У оквиру пратећег програма Пољопривредног сајма посјетиоци ће имати прилику да 21, 22. и 23. маја присуствују јавном оцјењивању говеда, коња и оваца.

У сриједу, 25. маја биће одржан Препонски камп у организацији Коњичког центра „Новосадски сајам“, а истог дана и такмичење у препонском јахању, док је 26. маја Дан сточара и дан свечаног уручења признања уз дефиле награђених грла стоке гдје ће највећа атракција бити бик Велиша.

Истог дана када је и Дан сточара, 26. маја биће одржана и Фијакеријада.

У организацији Министарства пољопривреде Србије, традиционално у Хали 1А, одржаће се изложба органских производа, производа са ознаком географског поријекла и ознаком „Српски квалитет“, а биће присутни и произвођачи занатског пива.

Генерални спонзор 89. Међународног пољопривредног сајма је ГЛОБОС осигурање, а компанија Ал Дахра је традиционални златни спонзор Пољопривредног сајма.
Радно вријеме сајма је од девет до 19 часова, док цијене појединачних карата као и улазница за колективне посјете нису мијењане тако да појединачне коштају 600 динара, а у колективним посјетама 400 динара по особи.

Породични дан је у сриједу, 25. маја, када цијела породица са дјецом до 14 година може да посјети сајам уз једну улазницу купљену за 600 динара.
Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри у којој су обезбијеђена два трактора, расипач, прскалица и приколица.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана