Ана Перишић - прва жена пилот у историји Војске Србије

Срна
Ана Перишић - прва жена пилот у историји Војске Србије

Београд - Потпредсједник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је првом самосталном лету на авиону “Орао” капетана Ане Перишић, прве жене пилота у историји српске војске на јуришном ваздухоплову.

Истакао је да је поносан што је једна дама постала први пилот јуришног борбеног авиона и што у сваком тренутку може да буде једнако успјешна или успешнија од било ког мушкарца у обављању ових послова.

На војном аеродрому “Морава” у Лађевцима, на успјешно изведеном контролном лету, капетану Ани Перишић по слијетању међу првима је честитао и министар Стефановић, а затим и колеге из 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде.

“Драго ми је што је тако и то јесте простор за нове младе генерације младих жена из наше земље које могу да пронађу своју каријеру и у ловачкој авијацији, као и каријеру у најсложенијим видовима и јединицама Војске Србије”, истакао је министар Стефановић додајући да је захвалан Ани због прилике да данас види једног веома успјешног пилота, за коју су старјешине и стручњаци оцијенили је имала веома успјешан лет након кога сада може да иде и у самосталне летове.

Министар Стефановић је такође нагласио да је данас био у прилици и да посјети 98. Ваздухопловну бригаду, јединицу за коју може да се каже да је Чувар нашег неба.

“Није ово лак посао, то је посао у коме пилоти и сви они људи који опслужују систем, да не заборавимо и све техничаре и људе који помажу пилотима у оспособљавању ваздухоплова и у свакодневним активностима, у коме морају да прођу безбројне часове обуке да би били способни да управљају сложеним системима и да би могли да буду оно што јесу - неко ко брани нашу земљу и ко је у сваком тренутку спреман да узлети и да се бори за Србију”, нагласио је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство што је имао прилику да види хеликоптере Ми-35 која је наша војска набавила, као и авионе типа “Орао”.

“Хоćу да захвалим и генералу Билић у и цијелом саставу јединице не једном заиста срдачном дочеку, једном исцрпном реферисању о свим проблемима и изазовима, али и на оним успешним стварима које су урађене у претходном периоду због чега ова јединица и јесте то што јесте”, поручио је министар Стефановић.

Капетан Ана Перишић припадник је 241. Ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. Ваздухопловне бригаде, успјешно завршава преобуку са ваздухоплова “Супергалеб Г4” на ваздухоплов “Орао”. Говореćи о утисцима након првог самосталног лета, истакла је да их је тешко описати ријечима, а на питање како се осјеćа као прва жена пилот која је то остварила одговара да је ријеч о задатку за који се труди да испуни набоље што може.

“Лет је протекао сигурно и безбедно и ја сам задовољна како сам успела то да изведем. Изазов сам по себи је да летим сама на том ваздухоплову после контролног лета”, истакла је капетан Ана Перишић која припада првој генерацији жена пилота која се школовала на Војној академији за тај позив.

Током обиласка припадника 98. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому “Морава” код Краљева, коме је присуствовао и замјеник команданта РВиПВО бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта те јединице пуковник Александар Милићевић реферисао је о намјени и задацима јединице, а министар Стефановић обишао је и недавно набављене ваздухоплове који су у саставу те јединице и разговарао са пилотима и техничким саставом 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана