Абазовић: Интензивна агенда у Београду, сутра са патријархом

Танјуг
Абазовић: Интензивна агенда у Београду, сутра са патријархом

БЕОГРАД - Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је његова агенда током посјете Београду веома интензивна и најавио да ће се са српским патријархом Порфиријем на кратко видјети сутра.

"Циљ је да се видимо са што више људи и то је све што можемо да урадимо и да буде у корист онога сто релаксира односе двије државе", рекао је Абазовић одговарајући на питање да ли планира током посјете Београду званични сусрет са српским патријархом.

Абазовић је изразио задовљство што је предвиђен велики број сусрета у Београду и данас и сутра и оцијенио да времена за одмор нема. "Вјерујем да ћемо до сутра увече завршити доста тога", рекао је Абазовић.

"Ми смо ту да свако питање које је остало отворено у претходном периоду решимо у складу са Уставом и Законом", рекао је Абазовић.

Он је то поручио након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић у Палати Србија одговарајући на питања новинара да ли мисли да ће СДП изаћи из владе и какав став очекује од Демократске партије социјалиста поводом Темељног уговора који је јуче у Црној Гори био главна тема и на удару критика, као и да ли мисли да ће те странке престати да пружају подршку влади.

Према његовим ријечима што се тиче Темељног уговора предствници ДПС-а и СДП-а су били упознати са текстом нису имали никакву примједбу на нормативни дио.

"Уколико будем морао да саопштавам детаље ја ћу их саопштити, али не за овом говорницом, нити на овом мјесту.

Мислим да је то наша интерна тема", казао је Абазовић. Објаснио је да су те странке имале прилике да изразе своје незадовољство и да уколико желе да предузму нешто у складу са њиховим овлашћењима, он као премијер, нема ништа против. Нагласио је да ће се док буде премијер водити искључиво државним интересима.

"Појединачни и партијски интереси ме не интересују, а то се односи и на странку чији сам предсједник", поручио је Абазовић. Истакао је да је у циљу грађана Црне Горе да се питање Темељног уговора што прије затвор и оцијенио да је предложени текст потпуно у складу са Уставом и Законом.

Навео је да су данас отворене неке економске теме и изразио жељу да те теме убудуће у Црној Гори буду приоритет. Подсетио је да је питање Темељног уговора покренуто 2012. године и да је питање за претходне премијере и владе Црне Горе зашто то питање није раније решено.

"Ова влада ће га ријешити ако буде било добре воље и ако буде било све у једном духу који је потребан", казао је Абазовић.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да треба да обави консултације у вези са званичном узвратном посјетом Црној Гори, с обзиром да је предсједница владе у техничком мандату и истакла да ће свакако нови председник Владе Србије, без обзира да ли ће то бити она или неко други, посјетити Подгорицу.

Брнабићева је, на питање новинара да ли ће посјетити Подгорицу, након што је премијер Црне Горе Дритан Абазовић званично посјетио Србију, рекла да ће та посјета бити реализована чим пре, али треба да види да ли има смисла да иде док је у техничком мандату.

"Волела бих да узвратим посјету чим прије", истакла је премијерка Брнабић. Додала је у шали да жели много среће будућем премијеру Србије. На питање о иницијативи Отворени Балкан, то јест да ли је у разговору са Абазовићем чула које су до сада биле препреке Црне Горе да се прикључи, она је рекла да је Абазовић изузетно прагматичан политичар и да се са њим одлично разуме, пошто и себе исто сматра прагматичном особом.

Додала је да не зна шта су били разлози и да јој је Абазовић рекао да сада прикупља информације како би утврдили које би биле конкретне користи за привреду и грађане

Брнабићева је поновила да је понудила Абазовићу сву потребну помоћ, информације и калкулације у вези са тим користима - колико смо сада примаљивија дестинација за инвеститоре, колико је смањено вријеме чекања на граници, о умрежавању инспекција, помоћи у случају елементарних непогода и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана