Вучић: Запад од нас тражи санкције за Русе

Б92
Вучић: Запад од нас тражи санкције за Русе

Београд -- Премијер Србије Александар Вучић каже да је запад тражио да Србија уведе санкције Русији због Украјине, тачније да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ.

"Они траже да ми усагласимо спољну политику са ЕУ, али то Поглавље 31 (преговора о чланству) још нисмо отворили. Поштујемо све принципе које поштује ЕУ, територијални интегритет и суверенитет Украјине, једино у чему се разликујемо је што не желимо да уводимо санкције Руској Федерацији", рекао је Вучић.

Упитан да ли би преговори са ЕУ могли да буду заустављени због таквог става Србије, Вучић је одговорио да се то не може знати, али да би Запад требало да има разумијевања.

"Мислим да би људи на Западу требало да поштују наш став, који је веома правичан, јер ту има много питања која ми можемо најбоље да постављамо а многи не би имали одговоре", додао је премијер. Он каже да је замолио да се поштује и став Србије, који је, кад је ријеч о Русији, заснован на моралним, традиционалним и јаким економским везама, који је правичан и поштен, мада, додао је, то је на за нас веома тешка полизицја.

Подсјетивши да смо у Србији прошли све кроз шта сада пролазе људи у Украјини, Вучић ће рекао да би и за народ тамо, али и нашу позицију било најбоље да се пронађе неко мирољубиво ријешење.

" С друге стране мислим да је Србија показала да има своју политику која је најбоља за нас, која држи до морала, до евроинтергација, али и до поштовања својих пријатеља који нам нису уводили санкције и нису нас помбардовали, и сто је веома значајно, с којима имамо изузетно успесне економске односе", рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк где је између осталог навео и које су то економске мјере које припрема за опоравак Србије.

Он је изразио жаљење због убистава цивила на истоку Украјине и изразио наду да ће се наћи мирољубиво ријешење кризе.

Вучић је у истом интервјуу рекао и да одлука о томе да ли ће се у Београду одржати геј парада зависи од одлуке коју ће донијети држава у складу са безбједносним процјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана