Тајанствена болест у Србији

Агенције
Тајанствена болест у Србији

Београд - Мистериозно кожно обољење моргелони, чији су симптом пуцање коже и стварање краста у којима се појављују бјеличаста влакна, послије Новог Сада и Београда, појавили су се и у Сомбору код 20-годишњег студента економије, преносе агенције.

У марту ове године београдски медији писали су о случају Новосађанке Аранке Лукач, која је имала симптоме моргелона, а коју љекари малтене нису ни жељели да приме нити да одреде одговарајућу терапију.

Након Аранке Лукач из Новог Сада и Милајића Павића из Београда, симптоми моргелона појавили су се и код једног младића из Сомбора који студира у Новом Саду и коме је прије мјесец дана кожа на рукама и грудима почела да пуца и да се појављују бјеличасте нити.

Извор близак обољелом младићу каже да је његова породица веома забринута, будући да је осим врло непријатних промјена на кожи и цјелокупно његово психофизичко стање нарушено, а правог лијека још нема.

- Врло је озбиљна ситуација јер већ скоро месец дана има осип по кожи који се шири праћен несносним сврабом, а када је пре две недеље видео и да се из распуклих красти појављују беличасте нити као кончићи, пао је у прави шок а потом и у очајање. Ни лекари нису ништа до сада помогли, давали су му неке креме на бази кортикостероида и све приписивали алергији на сунце, али јасно је да је реч о нечем сасвим другом. На интернету смо видели слике моргелона и њихове симптоме, и заиста све је готово потпуно идентично те смо веома забринути јер је због свега што се дешава запустио обавезе на факултету и у клубу у којем тренира – каже рођак обољелог студента који не жели да му се открива име.

Аранка Лукач, која је прва 21. марта проговорила о моргелонима и кожној болести која ју је мучила скоро годину дана и тако изазвала невјероватно интересовање домаћих и свјетских медија, укључујући и ХРТ и канал „Дискавери”, каже да јој је познато да у Србији има још много случајева моргелона и да је крајње време да љекари обрате пажњу на ову нимало наивну болест.

- Мени је, Богу хвала, боље, али не зато што су ми дерматолози помогли већ што сам користила савете народне медицине и стављала облоге од лековитих мелема. И сама сам чула за случај младића из Сомбора, али верујте, није он једини, а сви се понашају као да није то ништа и као да се ради о најобичнијем екцему, а не о болести од које страхују Америка и добар део Западне Европе – каже Аранка.

Иначе, према подацима Америчке агенције за здравство, од болести моргелона до сада је у свијету оболело око 60.000 људи. Обољелима се на кожи се јављају лезије влакнасте структуре, које су праћене јаким боловима и осећајем да црви или инсекти гамижу по кожи.

Влакна имају гљивичасту структуру, али због тога што су екстремно дуга, око 150 микрометара у просеку, не спадају ни у једну познату врсту гљивица.

Осим отворених рана, у симптоме спадају и општи замор, сметње са памћењем, слепило као и гастроинтестинални проблеми, а моргелони се повезују и са генетским инжењерингом и производњом и конзумирањем ГМО хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана