Југославије храњено медијским лажима

Глас Српске
Југославије храњено медијским лажима

Београд - НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ) 1999. године, које је трајало 78 дана, храњено је медијским лажима с циљем усклађивања мњења западног становништва са ставом власти главних држава, а главни дезинформатори биле су западњачке владе, НАТО и најугледнији медији.

Пише ово француски лист “Ле Монде дипломатиљуе”.

Аутори Серж Алими и Пјер Рамбер истичу да неке од посљедица овог рата и даље имају тежину у међународном животу.

- НАТО је одлучио да нападне државу која није пријетила ниједној држави чланици. Изговор је био хуманитарни мотив и дјеловао је без мандата УН. Такав преседан послужио је САД 2003. године у вријеме инвазије на Ирак, такође потпомогнут кампањом масовних дезинформација - истакнуто је у тексту “Ле Монде дипломатиљуе”, објављеном у специјалном издању београдског “Недељника”.

Аутори истичу да, будући да је рат на Косову водила већина “љевичарских” влада и подржала већина конзервативних партија, није било смисла поново разматрати званичне фалсификације, а новинари који су опсједнути лажним вијестима радије их траже негдје другдје. Подсјећајући да је прије 20 година, почевши од 24. марта 1999. године, 13 држава чланица НАТО-а, укључујући САД, Француску и Њемачку, бомбардовало СРЈ, у тексту су наведене и ријечи тадашњег њемачког министра одбране, социјалдемократе Рудолфа Шарпинга да су Срби починили “геноцид”, те “играли фудбал са одјсеченим главама откинутим са лешева, кидали фетусе из трудница и пекли их”.

Коментаре њемачког министра пренио је “Тфи” 20. априла 1999. године - “убили су између 100.000 и 500.000 особа”, а “Даилџ Миррор” 7. јула да су кремирали жртве “у пећима, сличним онима које су се користиле у Аушвицу”.

“Ле Монде дипломатиљуе” пише да су, међутим, насловница за насловницом ове лажне информације поцијепане у парампарчад. То је посебно учињено истраживањем америчког новинара Данијела Перла у “Wall street jopurnal” од 31. децембра 1999. године, баш као што је “издувана” и једна од најсензационалнијих манипулација с краја 20. вијека - план “Поткова” (потковица), документ који је требало да докаже како су Срби програмирали “етничко чишћење Косова”. Дифузија плана “Поткова” у Њемачкој априла 1999. године послужила је као изговор за интензивирање бомбардовања. Истичу да је план “Поткова” фалсификован: није га донијела српска власт, већ је фабрикован од елемената које је прикупила бугарска тајна служба. Превару је 10. јануара 2000. године открио недјељник “Спиегле” и потврдио 12 година касније бивши бугарски министар спољних послова. Стручњаци за Балкан, новинари Жан-Арно Деранс и Лоран Жеслан описују “Поткову” као архетип лажних вијести које емитују западњачке армије и преузимају све главне европске новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана