Хензел: НАТО је починио геноцид над Србијом 1999. године

Срна
Хензел: НАТО је починио геноцид над Србијом 1999. године

Београд - Њемачки професор Рудолф Хензел изјавио је да је НАТО починио геноцид над Србијом 1999. године и да такав злочин није забиљежен ни у једној европској држави.

Он је рекао за “Вечерње новости” да Алијанса већ годинама упорно покушава да заташка своју кривицу, али да је неоспорно да је то био “намјерно изведени, планирани геноцид, загрнут плаштом тобожње забринутости за судбину народа, што је лицемјерно и без преседана”.

Хензел, који ће учествовати на Међународној конференцији поводом 20 година од НАТО агресије од 22. до 24. марта у Београду, поручио је да нико не треба нити може да сумња у то да је ријеч о геноциду, те да за истину никада није касно.

Он сматра да чланице Алијансе које су одговорне за злочин против човјечности неће признати своју кривицу, јер би у том случају морале да сносе посљедице, односно биле би дужне да српском народу дају праведну надокнаду, као и да одустану од рата против читавог народа, попут оног који годинама воде у Сирији.

Хензел је нагласио да је статистика о броју обољелих од карцинома, посебно дјеце у Србији, алармантна.

“Такав злочин није тенденциозно учињен ни у једној другој европској држави. Наравно да међународна заједница може да предузме конкретне мјере да би се побољшала ситуација, посебно у најтеже погођеним породицама”, рекао је он.

Према његовим ријечима, српско становништво поуздано зна зашто за њега улазак у НАТО не долази у обзир.

“Бомбардовање земље високотоксичним, радиоактивним ураном, заједно са свим посљедицама по здравље људи, животиња и еколошки систем, свакако је један од кључних разлога. Насилно, уз огромне људске жртве, једна држава је, на прагу 21. вијека, уназађена”, рекао је Хензел.

Он је навео да је разлог и тај што су ЕУ, НАТО и САД насилно одвојиле Космет од Србије и врше екстремни притисак на власт и народ да признају самопроглашену независност тог дјела српске земље.

“Чињеница да је 80 одсто становништва у Србији окренуто Русији као братској и заштитничкој сили, такође, је разлог”, сматра Хензел.

Он је указао да и сам, нажалост, 1999. године није подигао глас против бомбардовања Србије и да сада настоји да ту грешку исправи најактивнијим могућим ангажманом, прикупљањем материјалне помоћи и објављивањем текстова који истину о оном што се догодило чини доступном њемачкој и свјетској јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана