Хан: ЕУ преговара са Србијом, још треба ријешити питање дијалога

Танјуг
Хан: ЕУ преговара са Србијом, још треба ријешити питање дијалога
Хан: ЕУ преговара са Србијом, још треба ријешити питање дијалога

Мадрид - Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да је Европска унија успјела посљедњих година да врати Западни Балкан “у колосијек”, наводећи да је Унија започела преговоре о чланству са Србијом, иако још треба ријешити ситуацију око дијалога са Приштином.

Хан је у том контексту у интервјуу за шпански “Мундо” као примјер навео и Сјеверну Македонију за коју је рекао да је била “на рубу пропасти”, али да је успјела да стане на ноге.

“Општи закључак је да су постигнути кораци напријед. То би, наравно, могло да буде брже. Сљедеће недјеље даћемо мишљење о БиХ која највише заостаје. Важно је да наши партнери знају да ако испуњавају услове, ми ћемо такође испунити наша обећања”, рекао је Хан.

Према његовим ријечима, на почетку правног поступка за проширење ЕУ дошло је до неспоразума када је предсједник Европске Комисије Жан Клод Јункер изјавио да до краја његовог мандата у ЕУ неће бити нових чланица.

“То није била одлука већ констатација. Свако ко је упознат са овим процедурама зна да је то логично, да придруживање није могуће пре 2020. године”, рекао је Хан.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана