Барабанов: Срушени манастири – рана у срцу

Глас Русије
Барабанов: Срушени манастири – рана у срцу

Москва - На једном од руских државних ТВ канала премијерно је приказан документарни филм „За ким не звоне звона” - о драматичној судбини манастира и храмова на Косову - без обзира на чињеницу да је филм био приказан веома касно ноћу, забиљежио је велику гледаност, преноси “Глас Русије”.

Сценариста Сергеј Барабанов објашњава да је све што је видио током рата на просторима бивше Југославије оставило страшан утисак на њега.

Пошто је православац, најтеже су га ипак погодили уништени манастири.

- Та рана је остала у срцу. И све вријеме сам хтио да причам људима о томе, о тој страшној трагедији. У кинематографији је све прилично споро и требало ми је осам година да би овај филм био снимљено - рекао је Барабанов.

Он жели да филм утиче на све житеље Руске Федерације и наводи да је филм добро примљен, чак и код млађе популације.

- У Русији гајимо посебна осјећања према Србији. Чак и они људи који су далеко од политике - наводи Барабаноц.

Он подсјећа да, на примјер, у руским фудбалским клубовима игра неколико играча из Србије.

- Када је својевемено Немања Видић играо у “Спартаку”, или Короман, или Пјановић - при додавању лопте публика је викала “Србија, Србија”. По мени, то већ много говори” - напомиње он за “Глас Русије”.

Барабанов је као новинар Руске телевизије у вријеме рата био у БиХ и на Космету.

А посебно то што се дешавало на Косову оставило је дубок траг у његовој души.

- Прије овог филма, посљедњи пут сам на Космету био 2004. године и потпуни је утисак био да ће се на славну историју православља у овом крају ставити тачка, јер су сви манастири лежали у руинама, а људи бјежали одатле. Када смо планирали овај филм, колега Григориј Илгудин и ја смо смислили овак наслов, јер звона већ одавно не звоне - пошто нема храмова, а ни вјерника - објашњава Барабанов.

Ипак, када је почео да ради филм, видио је да је стање нешто боље, али назив филма су оставили.

- Срби су захвални за подршку коју им Русија пружа у свјетским институцијама. Шта ће даље бити са Косовом? Јер, овако какво је сада, тако остати не може. Не вјерујем да ће се на овоме завршити - закључио је Барабанов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана