ВМА: У тешком стању осам пацијената због тровања гљивама

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Осам од девет пацијената који су због тровања гљивама задржани на ВМА је у тешком стању, речено је у тој медицинској установи.

Како су рекли, једна пацијенткиња из Београда је у међувремену отпуштена кући.

ВМА је јуче навела да су пацијенти из Шапца гљиве набавили код неовлашћеног продавца, и конзумирали их, мислећи да је ријеч о рудњачама и лисичаркама, као и да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање.

Шабачка полиција ухапсила је јуче М. Г. (72) због сумње да је у претходних неколико дана на пијаци у Шапцу продавала гљиве од којих је више особа задобило симптоме тровања, саопштио је МУП.

“Упозорење свима онима који користе гљиве за јело, као и берачима гљива је да буду максимално опрезни, јер одговорност за здравље и личну безбједност је на свакоме ко бере и једе самоникле гљиве”, упозорава Национални центар за контролу тровања ВМА.

ВМА упозорава да се само хемијском анализом може тачно утврдити отровност гљива и да се, без доброг познавања гљива и друштва особе која је одличан познавалац, не треба упуштати у њихово брање.

Тако је наводе да је заблуда да има потпуно идентичних јестивих и отровних гљива, те да се оне могу распознавати по одређеним карактеристикама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана