Владика Јоаникије: Изборено право да православна вјера има пуно достојанство

Срна
Владика Јоаникије: Изборено право да православна вјера има пуно достојанство

ПОДГОРИЦА - Администратор Митрополије црногорско-приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да је изборено право да православна вјера има пуно достојанство у Црној Гори, као и остале религије и да сви буду слободни у њеном исповиједању без обзира којој конфесији припадали.

“Борећи се против неправде нисмо ништа за себе тражили посебно, него само равноправност и општу слободу вјере. Надам се да смо се изборили и увијек ћемо морати да се жртвујемо за нашу вјеру, ма какво нас искушење у будућности сналазило, јер смо то научили од предака”, рекао је владика Јоаникије у бесједи испред Саборног храма након завршене литије у Никшићу.

Он је рекао да су први пут за 25 година и челници никшићке општине са свештенством на челу молитвеног хода у славу Светог Василија и позвао их да раде у интересу грађана, као што су и најавили након преузимања власти.

Владика Јоаникије каже да се љубав народа према светитељу не може ограничавати, али се мора позивати на поштовање епидемиолошких мјера и чување једни других уз ношење маски.

Он је захвалио припадницима Војске и полиције који су им помагали у, како је рекао, несвакидашњим дешавањима.

“Свети Василије увијек је међу нама, као што је био и 2019. године када смо били стављени ван закона и трпјели велику неправду и понижење”, додао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије предводио је вечерас велику народну литију у Никшићу у част Светог Василија Острошког, заштитника града.

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана